Standard & Poor's (S&P) a avertizat, joi, ca ar putea reduce, in urmatoarele 90 de zile, ratingul de credit al Statelor Unite, pe fondul impasului in care se afla negocierile privind ridicarea plafonului datoriei de stat la timp pentru a evita intrarea SUA in default (incapacitate de plata), relateaza AFP. Avertismentul din partea S&P vine in contextul in care agentia Moody's a a plasat ratingul Statelor Unite sub evaluare, miercuri, pentru o posibila retrogradare de la nivelul de top "AAA".

Agentia S&P a anuntat ca ar putea reduce ratingul de top "AAA" al SUA in urmatoarele 90 de zile, in cazul in care guvernul nu va reusi sa se achite de orice fel de obligatie financiara, transmite Reuters. Decizia "reflecta doua probleme distincte, dar legate", a transmis agentia, intr-un comunicat, citat de AFP.

"Prima problema o reprezinta esecul persistent de a ridica plafonul datoriei publice din SUA, in scopul de a permite c guvernului federal sa se achite de obligatiile sale financiare",se arata in comunicat."A doua se refera la punctul nostru de vedere actual cu privire la probabilitatea ca Congresul si guvernul sa ajunga la un acord, in viitorul apropiat, asupra unui plan credibil de consolidare fiscala a bugetului pe termen mediu", transmite agentia.

Si agentia Moody's a plasat ratingul Statelor Unite sub evaluare, miercuri, pentru o posibila retrogradare de la nivelul de top "AAA", punand presiune asupra liderilor de la Washington sa ajunga la un acord privind ridicarea plafonului datoriei de stat.

Barack Obama le-a transmis, joi, liderilor Congresului ca "a sosit timpul deciziilor". "Avem nevoie de proiecte concrete pentru a avansa", a spus Obama in timpul negocierilor, potrivit unui senator democrat, citat de AFP.

Potrivit sursei mentionate, liderii democrati si republicani nu vor reveni vineri la negocieri. Acestia se vor inatlni in urmatoarele 24-36 de ore cu membrii grupurilor lor, pentru consultari. "O sedinta suplimentara ar putea fi convocata in urmatoarele doua zile", a declarat aceeasi sursa.

Casa Alba a anuntat ca presedintele SUA va sustine o conferinta de presa, vineri, la ora 11:00 (15:00 GMT).