Agentia de avaluare Fitch a retrogradat, joi, cu doua trepte, ratingul a patru banci grecesti care activeaza si in tara noastra. Acestea sunt: National Bank of Greece (NBG), EFG Eurobank, Alpha Bank (Alpha) si Piraeus Bank Bank (Piraeus) si Agricultural Bank of Greece's (ATEbank).

Fitch a scazut ratingul lor cu doua trepte la " B-"de la "B +", pentru datoriile pe termen lung. Totodata, agentia de evaluare a retrogradat ratingurile de sprijin ale acestor banci de la nivelul "5" la nivelul "4" si le-a plasat sub surpaveghere cu implicatii negative (RWN), scrie imarketnews.

Imediat, actiunile acestor banci au inceput sa scada pe bursa. Actiunile NBG au pierdut 1,6%, cele ale Eurobank au scazut cu 2,1%, Alpha a pierdut 1%, iar Piraeus 2,3%. ATEbank a avut cel ami mult de suferit, actiunile bancii coborand cu 6,3%, scrie Wall Street Journal.

Decizia Fitch a venit dupa ce, in 13 iulie, agentia retrogradase ratingul suveran al Greciei cu trei trepte, de la "B+" la nivelul "CCC", cel mai redus la nivel.