Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Inflatia in UE a scazut la 3,1%, Romania are in continuare cea mai inalta rata a in flatiei

Inflatia in Uniunea Europeana a scazut la 3,1%, chiar daca transporturile si imobiliarele s-au scumpit puternic. Romania are in continuare cea mai inalta rata a in flatiei, de 8%. Oficialii Eurostat au anuntat ca rata anualizata a inflatiei in Euroland a fost de 2,7 procente. Principalele componente care au inregistrat cresteri anuale de preturi au fost transporturile (5,3%), locuinţele (4,8%) şi produsele alimentare (2,7%), în timp ce cele mai mici rate anuale au fost in sectorul comunicaţiilor (-1,2%), recreere si cultura (0,4 %) şi îmbrăcăminte (1,0%). Produsele care s-au scumpit cel mai puternic in ritm lunar au fost hotelurile şi restaurantele (ambele 0,5%), precum şi locuinţele. În iunie 2011, cele mai mici rate anuale ale inflatiei au fost observate în Suedia (1,5%), Slovenia (1,6%) şi Republica Cehă (1,9%). La polul opus, cu cele mai mari rate ale finaltiei, se afla România (8,0%), Estonia (4,9%) şi Lituania (4,8 %).

Enel ar putea sa-si dubleze participatia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda daca nu vor fi gasiti alti investitori

Compania ENEL este dispusa sa-si majoreze participatia din cadrul proiectului reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, daca Nuclearelectrica nu va reusi sa gaseasca alti investitori. Declaratia a fost facuta de directorul general executiv al Enel Romania, Luca D’Agnese. Potrivit acestuia, Enel si ArcelMittal ar putea sa majoreze participatia la 25-30%, in conditiile in care cele doua detin in prezent 15%. Proiectul unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda a trecut la inceputul anului printr-un mare esec in conditiile in care s-au retras patru investitori. Reprezentantul Enel a precizat ca cele doua reactoare de la Cernavoda nu pot fi realizate doar de cei 3 actionari implicati in prezent. Nuclearelectrica a fost nevoita sa preia actiunile companiilor care s-au retras, ramanand alaturi de Arcelor Mittal si Enel, cu o o participatie de 84,65%. Insa, este o povara mult prea mare pentru statul roman si de aceea vrea sa vanda jumatate din actiunile detinute la compania de proiect, EnergoNuclear, reducand cota de participare a Nuclearelectrica pana la 40%, se arata intr-o analiza HotNews.ro.

Finantele vor sa colecteze 10 milioane de lei in 2011 din taxarea jocurilor de noroc

Ministerul Finantelor vrea sa colecteze 10 milioane de lei anul acesta din taxarea jocurilor de noroc. Prevederea face parte dintr-un proiect de hotarare postat joi pe site-ul Ministerului. Potrivit documentului oficial, "introducerea de noi categorii de jocuri de noroc va atrage după sine apariţia de noi operatori economici, cu consecinţa creării de noi locuri de muncă". Impactul social estimat de finantisti este "pozitiv, prin scăderea dependenţei potenţialilor participanţi la joc". Estimarea se bazeaza pe "procedura de verificare şi monitorizarea existente pentru jocurile de noroc on-line, precum şi pe dificultăţile de natură tehnică pe care le presupune accesul la jocurile de noroc", se mai spune in document. Potrivit actului citat, întreaga activitate din sălile de joc, de la casierie şi pana la mijloacele de joc, trebuie supravegheată în mod obligatoriu prin camere de luat vederi şi înregistrată în sistem digital, permanent, în regim "non-stop". În incintele în care, pe lângă exploatarea jocurilor de noroc loto sau a jocurilor de pariuri, sunt amplasate şi mijloace de joc tip slot-machine, numărul acestora nu poate fi mai mic de două mijloace de joc, dar nici mai mare de 5 mijloace de joc, iar amplasarea acestora în cadrul incintei se va realiza distinct. Acestea sunt doar cateva dintre schimbarile pe care Ministerul Finantelor vrea sa le impuna in acest domeniu, in ce priveste taxarea jocurilor de noroc.

Politia din New York se doteaza cu masini reincarcabile la priza

Politia din New York se doteaza cu masini reincarcabile la priza. Este vorba despre 50 de automobile electrice cu generator pe benzina Chevrolet Volt, zece unitati Ford Transit Connect 100% electrice si zece vehicule pur electrice Navi-star “E-star”, au anuntat autoritatile locale americane. Cele 70 de masini reincarcabile la priza ce vor intra in dotarea NYPD se alatura altor 360 de vehicule electrice utilizate de alte structuri administrative ale orasului. Toate autovehiculele eco sunt si vor fi folosite deocamdata pentru misiuni care nu reprezinta urgente. Autoritatile spun ca prin utilizarea noilor masini vor scadea emisiile poluante ale flotei de autovehicule a Politiei.