Bancile elene si-au anuntat intentia de a-si majora capitalul pentru a-si consolida situatia financiara inaintea anuntarii rezultatelor la testele de stres, noteaza Reuters. Potrivit agentiei de presa, Piraeus Bank a anuntat vineri ca negociaza vanzarea diviziei sale din Egipt, iar EFG Eurobank a raportat discutii privind vanzarea diviziei sale din Turcia in timp ce actionarii Alpha Bank au votat la randul lor in favoarea unui plan care sa vizeze consolidarea financiara a insitutiei.

"Faptul ca aceste anunturi sunt facute acum nu reprezinta o coincidenta. Evident, testele de stres ar putea arata ca, desi bancile din Grecia vor trece testul, ele vor fi la limita", a declarat un analist bancar elen care a preferat anonimatul. Nivelul imprumuturilor accesate de institutiile de creditare din Grecia de la Banca Centrala Europeana a urcat, in mai, la 97,5 miliarde de euro.

Banca Centrala a Greciei a anuntat ca, in aprilie, bancile elene au imprumutat de la BCE aproximativ 86,9 miliarde de euro, iar in martie 87,9 miliarde de euro, ca parte a injectiilor de lichiditati oferite de BCE bancilor europene care s-au confruntat cu probleme financiare. Aceste date subliniaza dependenta bancilor din Grecia de fondurile oferite de BCE, in conditiile dificultatilor cu care se confrunta acestea la finantarea de pe piete.

"Aceste anunturi ale bancilor sunt miscari tactice pentru majorarea lichiditatii. Ele se pregatesc pentru planul de rostogolire a datoriilor Greciei", a explicat analistul Nikos Christodoulou, de la Merit Securities.

Din cauza situatiei financiare dificile a statului elen, rezultatele slabe la testele de stres vor spori temerile la adresa sistemului bancar din Grecia, bancile elene fiind puternic expuse la obligatiunile guvernamentale.

"Creditorii internationali ai Greciei fac constant presiuni pentru intarirea capitalului (bancilor elene) din cauza recesiunii din tara si a cresterii imprumuturilor neperformante dar si din cauza incertitudinii evolutiei crizei datoriilor", a explicat analistul Panagiotis Kladis de la National Securities.

Autoritatea Bancara Europeana va publica vineri la ora 18 rezultatele testelor de stres la care au fost supuse 91 de mari banci europene, acestea provenind din 21 de tari si reprezintand 65% din activele bancare din UE.