Se discuta mult despre consecintele unei posibile intrari a SUA in incapacitate de plata daca democratii si republicanii nu reusesc sa ajunga la un acord in ce priveste ridicarea plafonului datoriei, insa ceea ce se popularizeaza mai putin sunt urmatoarele informatii:

- in ultimii 70 de ani, acest plafon a fost majorat de aproape 100 de ori, de 10 ori numai in ultimii 10 ani. Astfel, nu avem de a face cu o situatie exceptionala, ci cu una care a devenit deja banala, insa pe fondul crizei datoriilor suverane, lipsa unui acord reprezinta inca o ocazie pentru speculatori de a face un ban cinstit, iar pentru agentiile de rating de a isi justifica existenta;

- pe vremea lui Clinton, in 1995 si 1996, SUA a mai trecut prin doua perioade in care cheltuielile guvernamentale au fost reduse la minimum (federal guvernment shutdown), fara ca pietele financiare sa se confrunte cu un scenariu de tipul "soc si groaza";

- din anumite puncte de vedere, clasa politica din SUA nu se deosebeste de cea din alte tari. Cum alegerile se apropie, iar democratii au o cu totul alta filosofie bugetara fata de republicani, este de inteles ca cele doua tabere incearca sa castige capital electoral din aceasta situatie. Prin urmare, jocul de imagine este foarte intens in aceste zile.

- la fel cum s-a intamplat de nenumarate ori de-a lungul ultimilor zeci de ani, este foarte probabil ca plafonul sa fie majorat in ultimul moment.

Mai jos un video care explica pe scurt cum sta treaba cu plafonul de indatorare. Principala problema a SUA nu este ca plafonul nu creste, ci ca deficitul bugetar este prea mare.

Citeste si comenteaza pe Businessday.ro.