Zona Euro are nevoie imperativ de un acord asupra unui nou plan de salvare pentru Grecia, care ar putea insemna inclusiv rascumpararea datoriilor acestei tari, in cadrul summitului de joi al liderilor Uniunii Monetare, care incearca sa evite o contagiune periculoasa a crizei datoriilor suverane, relateaza AFP.

"Este timpul ca Europa sa se trezeasca", a afirmat premierul grec Georges Papandreou, intr-un interviu publicat duminica de cotidianul Kathimerini.

"Suntem pe punctul de a ajunge la o solutie pentru a oferi un ragaz pe termen lung datoriei" tarii, a adaugat el, in momentul in care se deruleaza negocieri intense cu partenerii din Zona Euro.

Momentul este intr-adevar grav, dupa o saptamana dificila pe piete, care a sporit riscurile de contagiune asupra Italiei, a treia economie din Zona Euro. Roma, aflata sub presiune, vizeaza aplicarea cu o viteza record a unui plan de austeritate de 48 de miliarde de euro.

Desigur, atentia pietelor a fost usor deturnata de cealalta criza care a izbucnit in Statele Unite, tara care risca sa se afle in incapacitate de plata incepand cu 2 august, daca nu se ajunge la un acord politic care sa permita ridicarea limitei plafonului de indatorare a tarii.

Dar o noua zona de turbulenta se poate forma rapid daca problemele care au generat acest puseu de febra nu sunt rezolvate: un al doilea plan de ajutor pentru Grecia, veriga cea mai slaba a Uniunii Monetare, de o amploare similara primului plan de 110 miliarde euro, decis in urma cu un an, dar care s-a dovedit insuficient.

"Trebuie sa evitam o contagiune a Greciei spre Spania si Italia si in restul Zonei Euro. Trebuie sa intelegem bine ca ne ajutam pe noi insine evitand ca intreaga Zona Euro sa intre in mijlocul furtunii", a spus ministrul belgian al finantelor, Didier Reynders, pentru La Libre Belgique.

Seful diplomatiei americane, Hillary Clinton, s-a deplasat duminica la Atena pentru a sustine eforturile grecesti. "Situatia greaca este foarte dificila, dar nu este de asemenea amploare incat tarile europene sa nu o poata gestiona", a declarat un inalt oficial din anturajul sau.

Raspunsul trebuie sa vina joi, la summitul liderilor din Zona Euro. O absenta a unui acord va provoca cu siguranta un seism financiar.

Chiar si convocarea acestei reuniuni lasa sa se inteleaga ca un acord nu este departe, dupa saptamani intregi de tergiversari.

Este vorba in principal de modalitatile de participare a sectorului privat la cel de-al doilea plan de salvare. Germania cere ca bancile sa-si bage mana in portofele de aceasta data, pentru a indulci pilula pe care trebuie sa o inghita o opinie publica tot mai reticenta cand este vorba de platit pentru altii.

O idee este tot mai des invocata in ultimele zile: Greciei i se poate oferi posibilitatea, prin intermediul Fondului de ajutor din Zona Euro (FESF), de a rascumpara o parte din propria sa datorie publica, pe piete. Un avantaj este evident: ea nu mai valoreaza acum decat putin peste jumatate din valoarea sa initiala.

Ministerul german de Finante estimeaza ca Atena ar putea astfel sa-si reduca datoria cu 20 de miliarde de euro, afirma saptamanalul Der Spiegel, in editia care va fi publicata luni.

Riscul, fortand prea mult mana institutiilor financiare, este de a plasa de facto Grecia in incetare de plati, o perspectiva care ingrozeste Banca Centrala Europeana. Dar si aceasta optiune nu mai reprezinta acum un tabu in Zona Euro.

BCE va urmari acum cu ingrijorare reactia pietele de luni, dupa publicarea rezultatelor testelor de stres aplicate bancilor europene si publicate vineri seara. Ele sunt un pic mai bune decat asteptarile, dar au un mare punct slab: examinarea nu a luat in calcul riscul intrarii unei tari europene in incetare de plati.