Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Guvernul va efectua prima rectificare bugetara din acest an in luna august, dupa negocierile cu FMI - surse

Guvernul va face prima rectificare bugetara din acest an la inceputul lunii viitoare. Informatia publicata pe surse de agentia Mediafax, arata ca rectificarea va avea loc dupa negocierile cu FMI din cadrul acordului stand-by de tip preventiv, cand vor fi cunoscute exact si datele financiare ale primului semestru. "Redistribuirea fondurilor catre ministere se va baza atat pe necesitatile de cheltuieli, dar si pe executia din primul semestru a investitiilor. Banii alocati in prima faza unor proiecte in prezent mult intarziate pot fi redirectionati catre alte proiecte cu sanse mai mari de realizare, iar ministerele care nu au putut efectua investitii vor pierde banii", au aratat sursele citate. Potrivit acestora, Guvernul doreste ca prin rectificarea bugerara sa concentreze alocatiile asupra proiectelor finantate din fonduri UE, dar operatiunea va depinde de concluzia discutiilor cu FMI. La incheierea acordului stand-by de tip preventiv, Guvernul a primit acordul Fondului Monetar International (FMI) de a aloca in primul semestru, in anvelopa bugetara, resurse mai mari pentru investitii in proiecte UE si de a suplimenta aceste fonduri de la jumatatea anului daca absorbtia fondurilor europene este imbunatatita. O delegatie a FMI va veni in Bucuresti peste doua zile pentru a doua evaluare a acordului stand-by.

Pretul minim de vanzare a 9,84% din capitalul Petrom va fi anuntat pana miercuri

Pretul minim de vanzare a pachetului de aproape 10% din actiunile OMV Petrom va fi stabilit pana miercuri de catre Guvern. Declaratia a fost facuta de directorul general al firmei Renaissance Capital cea care se ocupa de intermedierea vanzarii pe bursa a activelor Petrom. Oficialul a declarat ca “oferta merge bine” si ca pana acum compania sa a avut intalniri cu 100 de investitori, foarte interesati de cea mai mare companie petroliera din Romania. "Oferta se deruleaza pe o perioada de doua saptamani (pana la 22 iulie -n.r.) si se adreseaza investitorilor institutionali". Reprezentantul Renaissance Capital a precizat ca pana in prezent au avut loc discutii cu potentiali cumparatori ai actiunilor Petrom din trei orase: Londra, Viena si Frankfurt. Operatiunea prin care statul vrea sa vanda 9,84% din actiunile OMV Petrom are un pret maxim de 0,46 lei/titlu. Operatiunea este intermediata de catre consortiul format din banca rusa de investitii Renaissance Capital, BT Securities, Romcapital si EFG Securities. Guvernul spera sa obtina din vanzarea participatiei Petrom pe bursa peste 600 de milioane de euro.

Energia si dependenta de resursele Rusiei, in centrul summitului Angela Merkel - Dmitri Medvedev, care debuteaza luni in Germania

Depedenta tot mai mare a Germaniei de zacamintele rusesti se va afla in centrul discutiilor de la summit-ul care incepe astazi la Hanovra. O mare parte a ministrilor cancelarului german Angela Merkel dar si delegati din partea presedintelui rus Dmitri Medvedev, se vor reuni in a 13-a intalnire anuala pe aceasta tema. Consultarile au fost lansate pentru aprofundarea legaturilor economice bilaterale dar si-au propus si modernizarea Rusiei post-sovietice. Pe de alta parte Franta, Marea Britanie si Statele Unite nu vad cu ochi buni apropierea Germaniei de Rusia. Potrivit presei de la Berlin, partenerii Germaniei s-au declarat deja sceptici in ceea ce priveste abandonarea energiei nucleare, pe care nemtii au anuntat-o iminenta in urmatorul deceniu. Cu un export de 31,8 miliarde de euro, Rusia este primul partener economic al Germaniei, care exporta si ea catre Moscova marfuri in valoare de 26,4 miliarde de euro.

Criza datoriilor suverane: Zona Euro isi joaca supravietuirea in zilele urmatoare. Grecia ar putea sa-si rascumpere datoriile la jumatate din valoarea initiala

Zona Euro are nevoie imperativ de un acord asupra unui nou plan de salvare pentru Grecia. Asta ar putea insemna inclusiv rascumpararea datoriilor acestei tari – tema este doar una dintre abordarile posibile la summitul de joi al liderilor Uniunii Monetare, care incearca sa evite o contagiune periculoasa a crizei datoriilor suverane, comenteaza Agentia France Presse. "Este timpul ca Europa sa se trezeasca", a afirmat premierul grec Georges Papandreou, intr-un interviu in care atrage atentia ca "Suntem pe punctul de a ajunge la o solutie pentru a oferi un ragaz pe termen lung datoriei" tarii. Momentul este intr-adevar grav, dupa o saptamana dificila pe piete, care a sporit riscurile de contagiune asupra Italiei, a treia economie din Zona Euro. Roma, aflata sub presiune, vizeaza aplicarea cu o viteza record a unui plan de austeritate de 48 de miliarde de euro. Desigur, atentia pietelor a fost usor deturnata de cealalta criza care a izbucnit in Statele Unite, tara care risca sa se afle in incapacitate de plata incepand cu 2 august, daca nu se ajunge la un acord politic care sa permita ridicarea limitei plafonului de indatorare a tarii. Dar o noua zona de turbulenta se poate forma rapid daca problemele care au generat acest puseu de febra nu sunt rezolvate: un al doilea plan de ajutor pentru Grecia, veriga cea mai slaba a Uniunii Monetare, de o amploare similara primului plan de 110 miliarde euro, decis in urma cu un an, dar care s-a dovedit insuficient. O absenta a unui acord la summitul de joi va provoca cu siguranta un seism financiar, atentioneaza analistii.