​UPDATE Exclusiv 75 de documente clasificate ale RA pentru Activitati Nucleare - declarate iremediabil pierdute."Siguranta nationala nu e prejudiciata", spun oficialii

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 18 iulie 2011, 10:25 Economie | Finanţe & Bănci


Cu ocazia unui inventar de rutina, conducerea Regiei Autome pentru Activitati Nucleare- Sucursala Cercetari Nucleare Pitesti (SCN) a constatat lipsa a 75 de documente cuprinzand informatii clasificate, din domeniul cercetarii nucleare. Marin Ciocanescu, seful Structurii de Securitate si Director Adjunct Securitate Nucleara a confirmat pentru HotNews.ro existenta anchetei, mentionand insa ca documentele pierdute nu prejudiciaza siguranta nationala.

Vajda Borbala, presedintele Controlul Activităţilor Nucleare a declarat pentru HotNews.ro ca cei care raspundeau de gestiunea acestor documente vor fi sanctionati potrivit legii. Ea a aflat de pe site-ul nostru despre evenimentul de la Pitesti. Borbala a mai spus ca evidentele documentelor clasificate este foarte strict reglementata. "Nu eram la curent cu ceea ce s-a intamplat la Pitesti, am citit la Dumneavoastra despre acest lucru. Dupa ce m-am interesat, am aflat ca intr-adevar, documentele nu prejudiciaza siguranta nationala, a mai precizat ea.

“Va instiintez ca prin Decizia SCN nr. 55/27.05.2011 s-a constituit o comisie care a stabilit cu certitudine  ca un numar de 75 de pozitii din Registrul de evidenta a materialelor secrete de stat din perioada 1974-2002 reprezinta informatii clasificate care sunt iremediabil pierdute”, se arata intr-o nota semnata de conducerea SCN.
Potrivit surselor HotNews.ro, printre cele 75 de documente sunt propuneri de inventii, planuri de testare a fabricatiei diferitilor combustibili, propuneri de contracte de colaborare si o serie de documentatii.

“Comisia a stabilit ca imprejurarile in care a avut loc eventuala compromitere a informatiilor secrete de stat pot fi legate de “reorganizarile institutului, schimbarile repetate referitoare la subordonare prin trecerea de la un for superior la altul, schimbarea conducerii, disponibilizarile de personal in perioada 1990-2001”.  Prin adresele (...) s-a solicitat acordul emitentilor privind declasificarea informatiilor secrete de stat iremediabil pierdute”, se arata intr-o alta nota a SCN.

 • Ce documente au disparut:


Specificatie si conditii de probare a pulberii sinterizabile de bioxid de  uranium
Specificatie pentru pulbere de UO2
Cereri breveti inventie
Planul de testare si inspectie al fabricatiei combustibililor centralei BRUCE
Propunere contract cercetare obtinere bioxid de uraniu nuclear pur interizabil
Proiectul caietului de sarcini nr.3/1980 privind concentratul chimic de uraniu tip „R”
Documentatie proiectare obiectiv E1.1
Propunere inventie „Fascicul combustibil nuclear”
Propunere inventie „ Sistem de transfer”
Popunere inventie „Motor termic”

Proces verbal – Definitivarea fluxului tehnologic la Uzina E1
Obiective de cercetare stiintifica dezv. tehn. si de introducere a progresului tehnic pe anii 1986-1990O echipa a SRI a venit imediat pentru a demara cercetarile. “Echipa de control s-a prezentat la SCN Pitesti in data de 12.07.2011 ora 9.30 si a parasit SCN la ora 17.00 conform evidentei din Registru de intrare-iesire Punctul de Acces. Au fost preluati de la Punctul de acces SCN si li s-a pus la dispozitie un spatiu adecvat pentru efectuarea controlului. La ora 10 sedinta a fost deschisa de Directorul SCN care s-a pus la dipozitie pe tot timpul controlului pana la ora 16.30,  programul de lucru terminandu-se la ora 16.00.  Inca de la inceput echipa de control a pus accentul pe lipsa de personalitate juridica a SCN Pitesti, pe aspectele privind delegarea de competenta a Directorului SCN  fata de problematica controlata.  In jurul orei 14.30 echipa de control a finalizat Documentul de de constatare .

Echipa de control sustine unilateral ca trebuia facute propuneri de incadrare in noi clase si niveluri de secretizare a informatiilor secrete de stat stabilite astfel potrivit HCM 19/1972 si detinute dar nu si emise de unitatea noastra, informatii secrete de stat emise de alte institutii care exista si functioneaza si la aceasta data.
Li s-a explicat ca unitatea noastra nu poate face propuneri de incadrare pentru astfel de informatii emise de alte institutii, ca este obligatia si atributul emitentilor in conformitate cu prevederile HG 585/2002.
De asemenea, nu a fost luata in calcul incadrarea facuta de unitatea noastra in cazul informatiilor secrete de seviciu stabilite astfel potrivit HCM 19/1972, spunand ca este atributul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, lucru ce nu este prevazut de lege.
In asemenea conditii, Documentul de constatare  a fost semnat cu mentiunea ca “Masurile dispuse sunt suplimentare Doc. de constatare nr. 2566800 din 12.05.20011”, se arata intr-o alta nota a SCN.

Echipa de control a semnat Documentul de constatare cu mentiunea mai sus precizata, apoi Directorul SCN a inregistrat, stampilat cele doua exemplare cate unul pentru fiecare parte. La ora 16.30,. Directorul SCN le-a multumit echipei de control  pe care a lasat-o in prezenta  Directorului Adjunct Securitate Nucleara si a Responsabilului. CDC.

“Nu s-a constatat faptul ca persoane neautorizate ar fi avut acces la aceste documente. Datele de emitere a documentelor acopera o perioada de circa 30 ani, se refera la diferite categorii de informatii disparate. Cel mai probabil acestea au fost predate, in baza unor dispozitii administrative verbale interne, persoanelor responsabile pentru problemele respective din institut  fara a avea grija necesara sa completeze registrele si/sau sa le recupereze. Nu se gasesc inventare din perioada 1979-2002, probabil  ca nu s-au efectuat actiuni de inventariere. Nu se pot atribui responsabilitati pentru persoane care au lucrat inaintea aparitiei legii 182/2002”, au mai declarat oficiali ai SCN. Ancheta este in curs, HotNews urmand sa va tina la curent cu evolutia cercetarilor.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5455 vizualizari

 • 0 (8 voturi)    
  Intrebari... (Luni, 18 iulie 2011, 7:38)

  marius [anonim]

  1. Ce sunt alea documente "clasificate"? Care este diferenta fata de documentele "secrete"?
  2. Daca erau secrete, de ce li se da titlul? Daca li se da titlul, de ce erau secrete?
  • -1 (7 voturi)    
   Titlu/continut (Luni, 18 iulie 2011, 11:01)

   HP [utilizator] i-a raspuns lui marius

   1. Clasificarea unor documente sau informatii se refera la restrangerea posibilitatii de consultare a acelor documente doar la anumite categorii sau CLASE de personal. Pentru ceilalti sunt secrete, inaccesibile in mod normal.

   2. Faci diferenta intre titlu si continut ?
   • +2 (6 voturi)    
    Nu asasinati limba romana! (Luni, 18 iulie 2011, 9:38)

    marius [anonim] i-a raspuns lui HP

    1. Ceea ce spui tu "face sens perfect" atata timp cat te exprimi in engleza. "Classified information" se refera la tot bla-blaul spus de tine. "Clasificare" in limba romana inseamna a repartiza sau a imparti sistematic pe categorii.
    2. Daca unul dintre documente avea titlul "Proiect caiet sarcini pentru centrala Bushehr, Iran", crezi ca mai interesa pe cineva care era continutul?

    Da cu minus, ca vad ca-ti place!
    • +1 (1 vot)    
     presa romaneasca e varza (Luni, 18 iulie 2011, 12:59)

     mihai [anonim] i-a raspuns lui marius

     cred ca astia au copiat stirea de pe vreun site in engleza:))
    • -2 (6 voturi)    
     Lasa asasinatele (Luni, 18 iulie 2011, 13:05)

     HP [utilizator] i-a raspuns lui marius

     Lasa asasinatele si teoriile. Am fost foarte clar.

     Nu exista diferenta de sens intre clasificarea din limba engleza si cea din limba romana. Ambele au acelasi sens.

     Ce am spus nu e un bla-bla, e o explicatie pe care orice batut in cap o poate pricepe.

     Sunt 2 clase sau categorii de documente. Unele care sunt secrete, altele nu.

     Scurt.
     • -1 (3 voturi)    
      Ok. Explic. Scurt. (Luni, 18 iulie 2011, 10:38)

      marius [anonim] i-a raspuns lui HP

      2 clase. Secrete sau nesecrete.
      DEX spune altceva. Cauta "clasificare".
      Vezi daca se aplica.

      PS: Bla-blaul pe care il intelege orice batut in cap este o definitie foarte clara si concisa a termenului "classified information".
      Presupunerea ca "informatie clasificata" inseamna acelasi lucru este o aberatie.
      Scurt pe doi.
      • +2 (2 voturi)    
       Clasare (Luni, 18 iulie 2011, 14:13)

       HP [utilizator] i-a raspuns lui marius

       Clasare, clasficare - aranjarea pe clase, categorii.

       Informatia clasificata, sau clasata, e informatia impartita pe clase, in functie de drepturile de acces ale celor interesati.

       Unele clase de interesati pot accesa informatia respectiva, altii nu.

       Cat despre limba engleza si termenii de acolo, nu vad nicio problema. Dar absolut niciuna.

       Sa fii patriot sau nationalist e de o imbecilitate clasica. Inapoi in Evul Mediu !
      • +1 (1 vot)    
       Adaugire (Luni, 18 iulie 2011, 14:50)

       HP [utilizator] i-a raspuns lui marius

       http://dictionary.reference.com/browse/classified

       Sper ca e clar acum. Explicatia in engleza a termenului "classified" e identica cu cea din limba romana, si ambele au de a face nu cu secretizarea per sé, ci cu impartirea pe categorii.
   • 0 (6 voturi)    
    disolutia statului roman, (Luni, 18 iulie 2011, 11:33)

    livia [anonim] i-a raspuns lui HP

    oare pe mana caror organizatii teroriste internationale au ajuns documentele secrete ale staului roman,bineinteles cu concursul primului teorist international roman.ministerul economiei al gruparii de crima organizata PDL-udrea boc este dupa chipul si asemnanarea conducatoprului iobit cotrocenesc ,teorist.
    • +2 (2 voturi)    
     Vinovatii sa fie deferiti Justitiei! (Luni, 18 iulie 2011, 12:49)

     Colette [utilizator] i-a raspuns lui livia

     Din 2002 de cand sunt brevetele, tot PDL-ul lui Udrea si Boc a fost la Putere...Hotii nu au culoare politica, ei sunt doar hoti! Sper ca organele in drept sa-i identifice, pana atunci, mai usor cu gratularea partinica!
  • +1 (1 vot)    
   legea inform, clasificate (Luni, 18 iulie 2011, 13:50)

   vb [anonim] i-a raspuns lui marius

   INTREBARILE TALE AU RASPUNS AICI:

   Lege nr. 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate
   (publicata in Monitorul Oficial nr. 248 din 12 aprilie 2001)
 • +2 (2 voturi)    
  :) (Luni, 18 iulie 2011, 8:02)

  adonis84 [utilizator]

  Daca erau asa importante nu le pierdeau "iremediabil". Din 2002 si pana acum, puneau in practica brevetele.
 • +3 (3 voturi)    
  Cautați-le la chinezi ! (Luni, 18 iulie 2011, 8:33)

  SZK [anonim]

  ei stiu sigur unde sunt:)
 • +3 (3 voturi)    
  Cea mai tare fraza din articol! (Luni, 18 iulie 2011, 8:35)

  SHEAPA [utilizator]

  Nu, nu e aia cu furatul unor documente (multumim KGB!), ci asta "... Directorul SCN care s-a pus la dipozitie pe tot timpul controlului pana la ora 16.30, programul de lucru terminandu-se la ora 16.00".

  Deci nu va suparati, dar mie fraza asta mi-a adus aminte de vremurile de inainte de 89!

  Pai desteptu' ala de director, dupa ce ca de sub nasul lui au fost subtilizate documente foarte importante pentru siguranta nationala (nu pun botul la declaratiile oficiale pe aceasta tema), omul a AVUT MARINIMIA de a sta 30 de MINUTE peste program, ca sa para ca e cooperant.

  Intr-adevar, un efort urias! Uite de aia nu merge Romania in nici o directie, ca inca mai avem metalitati de astea PUR COMUNISTE.

  Suntem in 2011! Uluitor.
  • +1 (1 vot)    
   'atotputernicul' din SCN..., (Luni, 18 iulie 2011, 13:33)

   marius [anonim] i-a raspuns lui SHEAPA

   ...asemeni adjunctului de 'atotputernic' din SCN, trebuia sa se reprezinte conform delirului sau de om extrem de important pentru destinul natiunii romane, cu precizarea ca cel de al doilea cred ca ii vaneaza postul primului deoarece aproape sigur amandoi stiau de lipsa documentelor inca de la investirea in functie...
 • +1 (1 vot)    
  Unde sunt sanctiunile? (Luni, 18 iulie 2011, 11:12)

  sg [anonim]

  Nici nu trebuie sa cauti vinovatii.
  De ex Marin Ciocanescu. Cred ca sanctiunea corecta ar fi un arest preventiv. Sunt 75 de documente privind activitatea NUCLEARA.
  Brevete , nu breveti.
  Sunt ani de munca, idei furate......
  • 0 (0 voturi)    
   care ani de munca..care idei furate??? (Luni, 18 iulie 2011, 11:28)

   neutrino [anonim] i-a raspuns lui sg

   ai idee cum sta treaba cu "cercetarea" romaneasca in domeniul fizicii nucleare???
   Sunt grupuri intregi pe la IFIN-HH care nu au mai publicat de 15 ani un rand.
   Nu discutam de oameni care nu au facut cercetare in viata lor...ex. responsabilul de protectie lucreara de la IFIN-HH..iar aia de la CNCAN de mult sunt niste obositi pusi pe pile :)
 • +3 (3 voturi)    
  Registre (Luni, 18 iulie 2011, 11:32)

  Dovlecel [anonim]

  Probabil undeva prin registrele de personal apare: James, James Bond..
 • 0 (0 voturi)    
  Arhiva arsa la cncan (Luni, 18 iulie 2011, 11:38)

  Andras [anonim]

  cred ca mai importante sunt documentele distruse din arhive comisiei nationale pentru controll activitatilor nucleare
  interesati va de acest aspect incredibil si o sa descoperiti lucruri extem de grave
 • 0 (0 voturi)    
  Nimeni nu poarta vina (Luni, 18 iulie 2011, 11:44)

  spaniolul [anonim]

  Cati isi vor da demisia si cati vor fi vinovati penal pentru asta? Cred ca fiecare dintre noi, nu ei, de bunaseama!
 • 0 (0 voturi)    
  Cine-i hotul? (Luni, 18 iulie 2011, 11:45)

  Mos Ion [anonim]

  Ce cauta "Planul de testare si inspectie al fabricatiei combustibililor centralei BRUCE"
  in arhiva de la Pitesti. Cine si de unde a facut rost de el? Grea intrebare. Centrala de la Cernavoda este similara cu cea de la Point Lepreau
 • +3 (3 voturi)    
  traim in romania, printre romani (Luni, 18 iulie 2011, 12:17)

  adrian [anonim]

  1. indiferent de modul in care au disparut documentele, cel care le avea in grija trebuie sa plateasca. punct
  2. nu inteleg de ce acum ca au disparut, se spune ca nu ar fi chiar atit de secrete... si se cere chiar declasificarea lor. pai daca atunci cind le-ati facut erau secrete, de ce sa le declasificati acum cind nu mai sunt?
  3. directorul ala care s-a pus la dispozitia anchetatorilor pana la incheierea programului e sanatos la cap? poate are nevoie de un control psihic! au disparut secrete de stat de la el din ograda? pai sa vina politia si sa il ancheteze in stare de arest daca i s-a terminat programul? asta probabil o sa faca si puscarie 8 ore pe zi, ca altfel cere spor de ore suplimentare...
 • +2 (2 voturi)    
  75 de documente clasificate furate (Luni, 18 iulie 2011, 12:45)

  Eliza Marinescu [anonim]

  Sunt demult la rusi :)) ...
 • 0 (0 voturi)    
  cat de priceputi sunt astia..... (Luni, 18 iulie 2011, 13:54)

  costica [anonim]

  sa acopere mereu incompetenta ce da pe rascoale in intitutiile statului roman..... de-ar fi fost asa priceputi si la gestionarea si administrarea afacerilor statului, ehei, azi depaseam Germania sau Japonia.... numai ca dimpotriva, pe cat se pricep toti la matrapazlacuri si la a le expilca cu atat nu se pricep deloc la ce trebuie sa faca in slujba statului roman care-i plateste degeaba... si asta e valabil de la Boc in jos, la toti.... TOTI o apa si-un pamant....
  • 0 (0 voturi)    
   Si Iliescu si Nastase sunt buni? (Luni, 18 iulie 2011, 13:14)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui costica

   Documentele au disparut in timpul guvernarii Iliescu-Nastase si tu le dai calificative bune.Bravo,costica.
  • 0 (0 voturi)    
   amice (Luni, 18 iulie 2011, 15:20)

   ady [anonim] i-a raspuns lui costica

   asta cu ''toti o apa si-un pamant'' las-o ca macane..dupa 70 de ani de comunism in care s-a promovat doar cozi de topor , te astepti sa fie ca-n Germania ?
 • +1 (1 vot)    
  asa este toata Romania, asa este peste tot... (Luni, 18 iulie 2011, 14:10)

  lili [anonim]

  incompetenta si habarnism la nivel inalt... chiar si in domeniul nuclear unde regulile sunt mai ceva ca-n industria aeronautica..... inconstienta, incompetenta, culori politice, de toate.....Romania anului 2011.....
  • 0 (0 voturi)    
   Romania lui Iliescu. (Luni, 18 iulie 2011, 13:19)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui lili

   Cu constitutia care protejeaza hotii.Eu retin ca tovarasul Iliescu a abrogat prin decret legea 18,care se referea la averile ilicite si a avut grija sa introduca un articol in Constitutie ca averile sunt considerate licite si nu pot fi confiscate.Peste tot sunt oamenii USL care nu pot fi schimbati ,ca te dau in judecata si castiga.Sunt legi care apara incompetenta.Hotia este constitutionala.Prosti sunt romanii de nu matura cu USL pe jos.Sa nu mai auzim de USL in parlament.
  • 0 (0 voturi)    
   ai dreptate ! (Luni, 18 iulie 2011, 20:54)

   ion [anonim] i-a raspuns lui lili

   sa se scoata de la naftalina si raportul corpului de control al ministrului vojganian din 2008 care s-a finalizat cu prejudiciu , iar toti cei implicati au ramas pe functii (vezi contrac tigani strehaia, tep londra pt.certificate co2,etc) se va musamaliza cazul pentru al salva pe dir.olaru (finul senatorului stanisoara si membru marcant in pdl mehedinti ).

   in fiecare an sau la un an jumatate se fac contoale de catre sri si alte organe abilitate pe linie de documente clasificate .deci controalele se fac de miintuiala sau documentele au disparut in ultimii 2 ani .

   corpul de control al min. ariton sa faca un control serios in toate sucursalele r.a.a.n. si din toate punctele de vedere ( economic,financiar,juridic,situatii de urgenta,etc) si va constata un pogon de nereguli
 • 0 (0 voturi)    
  cum sa nu se fi facut inventare ?! (Luni, 18 iulie 2011, 17:20)

  vio [anonim]

  in perioada lui Ceausescu se faceau inventare in fabrici si uzine fara specific cum sunt astea din domeniul nuclear si vor astia sa ne convinga ca in sectorul nuclear nu se faceau?! eu am lucrat in industria auto si lunar se faceau inventare si in sectii si in magazii si in laboratoare, peste tot..... cum naiba astia nu faceau inventare in domeniul nuclear?! Minciuni.....
 • 0 (0 voturi)    
  adevarul ? (Luni, 18 iulie 2011, 20:44)

  ion [anonim]

  In fiecare an sau la un an jumatate se fac contoale de catre SRI si alte organe abilitate pe linie de Documente Clasificate .
  Deci controalele se fac de miintuiala sau documentele au disparut in ultimii 2 ani .
  Corpul de control al Min. ARITON sa faca un control serios in toate sucursalele R.A.A.N. si din toate punctele de vedere ( economic,financiar,juridic,situatii de urgenta,etc) si va constata un POGON de nereguli

  Sa se scoata de la NAFTALINA si RAPORTUL CORPULUI DE CONTROL AL MINISTRULUI VOJGANIAN din 2008 care s-a finalizat cu PREJUDICIU , iar toti cei implicati au ramas pe functii (vezi contrac tigani Strehaia, TEP LONDRA pt.certificate CO2,etc) Se va musamaliza cazul pentru al salva pe Dir.OLARU (finul senatorului Stanisoara si membru marcant in PDL mehedinti ).
 • 0 (0 voturi)    
  Legislatia arhivelor (Marţi, 19 iulie 2011, 9:07)

  atomio [anonim]

  Documentele in cauza sunt parte a arhivei Sucursalei de Cercetari Nucleare.
  Oameni buni, pe langa legea documentelor secrete de stat exista si Legea Arhivelor!
  Cf. Legii Arhivelor Nationale, pierderea, distrugerea sau aducerea in stare de neintrebuintare a documentelor din arhiva oricarei institutii, autoritati, organizatii constituie infractiune si se pedepseste penal. Ziaristii lu`peste n`au habar de legea arhivelor si de institutia Arhivelor Nationale, institutia care este abilitata sa constate si sa aplice prevederile legii in cauza. Cata vreme Arhivele Nationale ale Statului vor fi privite doar ca o institutie - depozit de documente - si nu conform legii mentionate ne vom mira mereu de ce se distrug, dispar sau sunt furate documente.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by