Rezultatele testului de stres pentru ATE Bank sugereaza un exces de capital de 505 milioane de euro in 2012 pe scenariul de baza, in timp ce scenariul ostil sugereaza un deficit de capital de 713 milioane de euro, comparat cu minimul care a fost stabilit ca nivel de referinta pentru scopul exercitiului, se arata intr-un comunicat ATE Bank Romania. "Motivul de baza care a condus la acest deficit este expunerea semnificativa a bancii la datoriile suverane ale Greciei (7,85 miliarde euro) care este cea mai mare din intreg sistemul bancar din Grecia. Drept urmare, pe baza scenariului ostil, ATE Bank va fi cea mai afectata dintre bancile grecesti", se mai spune in comunicat

ATE Bank a participat la testul de stres al sectorului bancar din 2011 la nivelul Uniunii Europene, derulat de catre Autoritatea Bancara Europeana (ABE), ale carui rezultate au fost anuntate vineri.

  • Testul de stres a inclus un scenariu de baza si unul ostil, in timp ce obiectivul exercitiului a fost acela de a evalua rezistenta bancilor europene la socuri severe, precum si solventa lor specifica la evenimente stresante ipotetice in cadrul unor conditii restrictive.

Testul de stres a fost derulat folosind o balanta statica din Decembrie 2010. Nu au fost luate in considerare provizioanele generice ale institutiei de credit, unele actiuni care au fost deja efectuate, si nici strategiile viitoare de business si actiunile managementului.

In ciuda deficitului de capital expus in cadrul scenariului ostil, ABE recunoaste si evidentiaza ca balanta ATE Bank include un total de 750 de milioane de euro provizioane generice care nu au fost luate in considerare si care pot fi utilizate pentru reducerea riscului.

Mai mult, a fost mentionat faptul ca banca va lansa o emisiune de bonuri de tezaur in valoare de 235 milioane euro convertibile in capital pana la finalul anului 2012, in conformitate cu recenta decizie a Adunarii Generale a Actionarilor.

Luand in considerare aceste masuri, asa cum concluzioneaza ABE, rata capitalului propriu de rang 1 al ATE Bank in cadrul scenariului ostil se ridica la 6%, depasind nivelul minim stabilit (5%).

Trebuie de asemenea notat faptul ca ATE Bank deruleaza un Program de Restructurare complex, aprobat de catre Comisia Europeana, vizand securizarea capitalului adecvat si imbunatatirea operationala. Programul are un orizont de timp pana la finalul lui 2013 si de aceea unele dintre masurile incluse in acest program nu au fost luate in considerare intrucat depasesc orizontul de timp al exercitiilor ABE (2011-2012). Trebuie mentionat ca sub Planul de Restructurare aprobat, rata capitalului propriu de rang I pentru 2012 este estimata la 12,4%.

Pe baza celor de mai sus si in combinatie cu incheierea cu succes a celei mai recente mariri de capital, de

1,259 miliarde euro, care a intarit rata capitalului adecvat al bancii la 12,1% si rata capitalului propriu de rang I la 10,7% (pe baza pro-forma la 31 martie 2011), ATE Bank a luat toate masurile necesare si a procedat la efectuarea tuturor actiunilor necesare pentru a se proteja in fata riscurilor potentiale.