Francul elvetian a fost cotat luni de catre BNR la o valoare record, de 3,71 de lei, ceea ce pentru imprumutatii in aceasta moneda si pentru cei care importa in Elvetia este o veste cat se poate de proasta. In fata monedei europene leul s-a apreciat usor, cursul afisat de Banca de emisiune diind de 4,2685 lei/euro, in vreme ce pentru dolar, nivelul monedei locale a fost de 3,0368 lei/dolar.

  • Ce ar putea face BNS?

In anticiparea unor posibile reactii ale Bancii Centrale Elvetiene, trebuie tinut cont de faptul ca tara Cantoanelor inregistreaza un excedent de cont curent de circa 14% din PIB, iar pierderile Bancii Elvetiei in 2010 au fost de 19,2 miliarde de franci, ceea ce in conditiile unui an viitor electoral (BNS finanteaza cantoanele dupa o formula care are la baza PIB-ul) face putin probabil o miscare prin care sa corecteze cursul francului (desi in comentariile publice, reprezentantii SNB au admis ca francul elvetian este prea puternic).

Exportatorii elvetieni pierd din cauza aprecierii francului, marjele de profit scazandu-le consistent in conditiile incercarii de a-si mentine cotele de piata. Ceasornicarii (una din industriile solide de export din Elvetia) s-au plans ca tocmai acum cand vor intra pe piata din China, un franc "tare" le cam incurca jocurile. Nu doar ei se plang de obstacolele puse de moneda intarita, Banca Nationala a Elvetiei (SNB) a mai fost solicitata sa intervina direct in piata si de catre sindicatul UNIA, insa deocamdata SNB a preferat un status-quo.

Indicele Libor la 3 luni ramane in intervalul 0% -0,75%, fiind mentinut in jumatatea inferioara a intervalului de fluctuatie, la aproximativ 0,25%.

  • Unii economisti vorbesc despre o incetinire a aprecierii francului

Aprecierea francului elvetian din ultima perioada ar putea incetini usor in urmatoarele luni, in ciuda presiunilor venite dinspre criza elena si a celor care speculeaza impotriva euro. Economia elvetiana este prea mica pentru fluxuri de capital atat de mari, spun chiar oficiali ai Bancii Nationale elvetiene, cu toate ca in perioade de criza toata lumea vede in CHF o moneda care ofera siguranta. In Elvetia, aprecierea ii loveste greu pe exportatori, iar aceasta nu e singura lor problema: economia Elvetiei se confrunta si cu pericolul supraincalzirii sectorului imobiliar.

In Europa de Est, aprecierea francului ii loveste pe cei imprumutati in aceasta moneda, cei mai loviti fiind maghiarii (ponderea imprumuturilor in CHF fiind de 34%), soldul creditelor in franci fiind in jurul a 36 miliarde CHF. Nu ei sunt cei mai indatorati in aceasta moneda din Europa, ci austriecii, ale caror credite totalizeaza 81 mld CHF, urmati de germani-60 mld CHF si polonezi-53 mld CHF. Romanii stau "bine" in clasament, avand o pondere a imprumuturilor in CHF de circa 5%.