"SRI are cunostinta de situatia de la Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare sucursala Cercetari Nucleare Pitesti si efectueaza activitati care ii revin potrivit legii. Acestea au insa natura confidentiala si nu pot fi oferite alte detalii", a declarat, pentru HotNews, seful Biroului de presa al Serviciului, Sorin Sava. SRI se ocupa de acest caz prin intermediul unitatii sale specializate, Oficiul pentru Supravegherea Secretelor de Stat. Apropiati ai anchetei spun ca relevanta documentelor disparute nu este definitiv transata si ca "inca se lucreaza" la asta.

  • Cat de importante sunt documentele clasificate din domeniul nuclear pierdute la Pitesti

"Toate documentele pierdute la Pitesti au apartinut sectiei de combustibil nuclear, sectiile 3 si 4. Nu sunt documente de importanta majora. La Pitesti se fabrica combustibil pentru Cernavoda", a declarat pentru HotNews.ro un expert in tehnologie nucleara. Unul din documentele disparute este intitulat "Planul de testare si inspectie al fabricatiei combustibililor centralei BRUCE". Potrivit unor experti, se refera la sistemul de asigurare a calitatii combustibiului adaptat de la centrala canadiana cu acelasi nume. "Romania a optat pentru fabricarea combustibilului, nu pentru cumpararea licentei" a explicat pentru Hotnews.ro expertul in tehnologie nucleara.

"Dezvoltarea sistemului de asigurare a calitatii pentru combustibilul nuclear nu se inventeaza. De la o centrala cunoscuta se primesc un set de documente care sunt transpuse apoi la tipul nostru de centrala. Ele sunt secrete pentru a proteja secretul fata de competitorii comerciali", sustine expertul consultat de HotNews.ro. Potrivit acestuia, restul documentelor care se refera la brevete nu au o valoare comerciala.

  • "E o nebunie cu materialul nuclear in toata tara"

"Cei de la Institutul de la Pitesti mai puneau un mot la reteta de combustibil, mai scoteau un brevet. Le-au ratacit pentru ca acolo e o nebunie. Cred ca s-au pierdut zeci de astfel de documente si habar n-au. Aceasta debabdada este un mic punct. Dar problema nu e la hartii, ci la materialul nuclear. Se intampla asta din cauza netinerii evidentelor si fiecare mai pleaca in buzunar cu o prostie. E o nebunie cu materialul nuclear in toata tara", sustine expertul in tehnologii nucleare consultat de HotNews.ro.

Potrivit acestuia, Institutul pentru Tehnologii Nucleare a fost infiintat in 1971, fiind trasnformat in 1978 in Institututul de Reactori Nucleari Energetici.