Comisia Europeana a recomandat statelor membre sa se asigure ca toti cetatenii din UE au acces la conturi bancare de baza, cu costuri rezonabile pentru consumatori, se arata intr-un comunicat al CE. Comisia este de parere ca accesul la un cont de plati de baza va promova incluziunea financiara si sociala pentru consumatorii din intreaga Europa.

"Recomandarea de astazi a Comisiei Europene, privind accesul la un cont de plati de baza, va promova incluziunea financiara si sociala pentru consumatorii din intreaga Europa. Comisia invita statele membre sa se asigure ca astfel de conturi vor deveni disponibile, cu costuri rezonabile pentru consumatori, indiferent de tara din cadrul UE in care isi au resedinta si indiferent de situatia lor financiara.

"Accesul la un cont bancar de baza este una din prioritatile Actului privind piata unica. Acesta are potentialul de a ameliora vietile a milioane de europeni. Este important sa se puna capat practicilor care exclud cetatenii de la accesul la un serviciu de baza atat de esential, dandu-le astfel posibilitatea de a se integra pe deplin in societatea in care traiesc si de a se bucura de beneficiile pietei unice, a declarat Michel Barnier, comisarul pentru piata interna si servicii.

Comisia va reevalua situatia peste un an si, daca va fi cazul, va propune noi masuri, inclusiv de natura legislativa.

Recomandarea precizeaza ce servicii trebuie sau nu sa includa un cont de plati de baza. Acesta ar trebui sa ii permita titularului sa primeasca, sa depoziteze, sa transfere si sa retraga fonduri. Ar trebui sa permita, de asemenea, debitarile directe si viramentele, dar nu include creditele pe descoperit de cont.

CE arata, citind studii recente, ca circa 30 de milioane de consumatori cu varsta peste 18 ani din Uniunea Europeana nu au un cont bancar. Dintre acesti 30 de milioane de cetateni ramasi in afara sistemului bancar, se estimeaza ca intre 6 si 7 milioane se gasesc in aceasta situatie din cauza ca li s-a refuzat accesul la un cont bancar.