EXCLUSIV Diagnostic dur al Bancii Mondiale: Ministerul Dezvoltarii dubleaza proiectele finantate de UE cu proiecte "mai putin riguroase si transparente" platite din bugetul de stat

de Dragos Comache     HotNews.ro
Luni, 18 iulie 2011, 19:22 Economie | Finanţe & Bănci


Elena Udrea
Foto: Agerpres
Ministerul Dezvoltarii (MDRT) a dezvoltat programe finantate de la bugetul de stat ce par sa se suprapuna cu programele finantate din fonduri europene, arata un raport al Bancii Mondiale obtinut de HotNews.ro. Ca urmare a acestei dublari, autoritatile locale vor cauta calea mai putin costisitioare si riguroasa de a realiza proiectele de infrastructura. Expertii spun ca, avand in vedere ca autoritatile locale nu vor mai trebui sa indeplineasca cerintele prevazute in Programul Operational Regional, tendinta va fi de a dezvolta proiecte de o calitate inferioara.

Expertii institutiei spun ca programele finantate din fonduri europene ar putea fi "inlocuite" de cele sustinute de la bugetul de stat, care nu sunt atat de riguroase si transparente.

Banca Mondiala atrage atentia ca programele finantate din fonduri europene au un impact fiscal relativ scazut asupra bugetului de stat, iar aceasta suprapunere este extrem de ineficienta si costisitoare avand in vedere impactul crizei asupra resurselor bugetare.

Pentru a evita aceste lucruri, Banca Mondiala recomanda Ministerului Dezvoltarii sa prioritizeze investitiile cuprinse in Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii, ce are o valoare de patru miliarde de euro, pentru a se evita suprapunerea cu programele finantate din fonduri europene.

Raport BM


Birocratia excesiva, capacitatea limitata de cofinantare si lipsa de experienta - cauzele absorbtiei scazute a fondurilor europene

Raportul Bancii Mondiale prezinta si cauzele principale ale absorbtiei scazute a fondurilor europene derulate prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT). Expertii institutiei arata ca desi absorbtia fondurilor europene derulate prin acest minister este printre cele mai mari din Romania, este foarte mica in comparatie cu alte state europene.

Ei considera ca birocratia excesiva este unul dintre principalele obstacole din calea unei absorbtii mai mari. Aceasta problema este ridicata si de aplicanti, care reclama si timpul lung de evaluare a dosarelor. De asemenea, benficiarii recunosc ca si capacitatea limitata de a cofinanta proiectele, precum si lipsa de experienta in pregatirea acestor proiecte (in special a sectiunilor financiare si tehnice) reprezinta un impediment serios pentru accesarea fondurilor UE.

Banca Mondiala spune insa ca ministerul a luat mai multe masuri pentru a imbunatati rata de absortie, iar platile efectuate in luna ianuarie indica faptul ca absortia poate accelera semnificativ.

Conform raportului, Programul Operational Regional a avut performante peste media la nivel national. Pana in luna ianuarie, Romania a reusit sa absoarba doar 9% din fondurile europene disponibile, in vreme ce rata de absorbtie a POR a fost de 14,89%. Explicatia este o conducere buna si experienta personalului, care a lucrat anterior pe proiecte PHARE. Personalul este motivat si relativ bine platit. In ciuda reducerilor salariale pentru personalului din administratia publica, salariul de baza este printre cele mai bune dintre toate celelalte ministere.

Institutia face si recomandari pentru cresterea ratei de absorbtie, desi unele dintre acestea se pot aplica doar pentru urmatoarea perioada de programare. Printre acestea se numara scurtarea etapei de precontractare, impunerea uneu limite de timp pentru licitatie si contractarea lucrarilor dupa semnarea acordurilor de finantare, simplificarea Ghidului Aplicantului, mutarea cerintelor care nu sunt absolut necesare pentru evaluarea financiara si tehnica spre etapa de contractare, depunerea aplicatiilor in format electronic pentru reducerea birocratiei.

MDRT trebuie sa dezvolte o strategie coerenta pentru dezvoltarea regionala si a turismului

Totodata, raportul mai arata ca Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului trebuie sa dezvolte o strategie coerenta si o viziune cuprinzatoare pentru dezvoltarea regionala si a turismului in Romania, avand in vedere ca structura ministerului s-a schimbat de patru ori in ultimii cinci ani iar multe programe sunt mostenite de la aceste structuri. O astfel de strategie este esentiala si ar servi ca baza pentru conceperea programelor de investitii, precum si dezvoltarea de politici si reglementari pentru dezvoltarea regionala, turism, si lucrari publice.

MDRT trebuie sa se reorienteze, punand accentul pe investitii si pe repozitionarea sa ca un actor strategic al politicilor din sectoarele de baza. Acest rol recomanda ca MDRT sa isi modifice abordarea actuala in mod semnificativ si sa dezvolte un angajament mult mai puternic fata de dezvoltarea strategiilor sectoriale.

Expertii Bancii Mondiale arata ca Planul Strategic Institutional 2010-2013 este singurul document al MDRT care incearca sa articuleze o strategie globala.

Acest Plan are insa mai multe deficiente fundamentale. Astfel, obiectivele strategice si programul nu sunt, de fapt obiective, ci doar seturi de dorinte si actiuni care sunt exprimate vag si care sunt dificil de masurat in termeni de rezultate si de impact. Totodata, activitatile enumerate nu sunt bine conectate la obiectivele programului, iar indicatorii nu sunt clar definiti si de multe ori reprezinta doar declaratii de intentii.

In acelasi timp, Programul National pentru Dezvoltarea Infrastructurii (PNDI), lansat de curand , este un program de investitii foarte ambitios, careia ii lipsesc insa strategiile de baza. El nu raspunde din pacate provocarilor dezvoltarii regionale: convergenta interna, convergenta catre un PIB regional european, o dezvoltare regionala echilibrata, sau consolidarea legaturilor cu Romania a principalele piete din Europa.

Cifrele actuale indica faptul ca in fiecare judet vor fi alocati aproximativ aceiasi bani, 100 milioane de euro pentru investitii in infrastructura, indiferent de dotarile reale din infrastructura. Cu toate acestea, judetele din Romania variaza foarte mult in termeni de dotari de infrastructura si de capacitate a lor de a contribui la marile probleme strategice. Ca atare, impartirea resurselor de investitii in mod egal intre judete nu pare a fi o strategie care este de natura de a rezolva provocarile existente.

Inspectoratul de Stat pentru Constructii ar trebui trecut ca agentie independenta in subordinea Oficiului Primului Ministru sau GSG. Acest lucru ar reduce potentialul conflict de interese care ar putea aparea in anumite scenarii.

O provocare pentru buna performanta a Directiei Generale de Lucrari Publice este calitatea slaba a documentatiei tehnice inaintate spre examinare si aprobare. Colaborarea cu alte departamente ale MDRT, in special cu cel economic si juridic, nu este intotdeauna buna si aceasta franeaza performanta. Formele birocratice de avizare interna intarzie rezolvarea unor probleme aparent simple, care ar putea fi usor eliminate printr-un simplu e-mail. Acest lucru necesita o consolidare a utilizarii aplicatiilor IT, instruirea personalului in utilizarea acestor mijloace moderne de comunicare si, in cele din urma, punerea in aplicare a acestor proceduri, la toate nivelurile.

Multe dintre provocarile cu care se confrunta Directia Generala pentru Turism au fost deja au fost identificate in Master Plan 2007-2026, dar cele mai multe dintre acestea sunt inca actuale. Printre mai importante se numara faptul ca viziunea guvernului pentru dezvoltarea turismului este neclara pentru industrie, canalele de comunicate dintre Directie si celelalte ministere si unitati din cadrul Guvernului, precum si cele cu sectorul privat sunt limitate, lipsa unor reglementari clare pentru jucatorii din industrie, strategiile pentru ecoturism si turismul balneo-climateric nu sunt cuprinse in Master Plan.

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9877 vizualizari

 • +9 (49 voturi)    
  favorita (Luni, 18 iulie 2011, 17:17)

  radu [anonim]

  O palma mai rusinoasa pe obrazul favoritei presedintelui nici ca se putea. Nici o grija, n-o sa simta nimic nici unul, nici cealalta. Ceea ce-i leaga e mai puternic decat orice.
  • +5 (9 voturi)    
   Turismul este o tinta falsa (Marţi, 19 iulie 2011, 8:10)

   Costi [anonim] i-a raspuns lui radu

   Evaziunea fiscala din turism face ca banii cheltuiti de la buget pentru turism sa finanteze de fapt evaziunea.Sa se spuna cati bani au venit la buget din impozitul pe profit al firmelor din turism si cat s-a cheltuit de la buget pentru promovarea turismului si alte cheltuieli asociate turismului.
   In fond turismul este o afacere privata.De ce sa mai beneficieze de fonduri de la buget?De ce turismul si nu IT sau metalurgica sau textile?
   • +3 (3 voturi)    
    De ce investiti prin P.N.D.I.? (Marţi, 19 iulie 2011, 14:18)

    zacuscadeportocale [utilizator] i-a raspuns lui Costi

    Din doua motive:
    1. Pentru ca prin Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii finantat integral de la bugetul de stat se pot face f.f.repede (adica pana la alegerile locale din 2012) o serie intrega de proiecte locale cu care sa le ia ochii alegatorilor in speranta ca ii mai voteaza odata.
    2. Pentru ca in cazul investitiilor derulate prin P.N.D.I. se pot "dedica" lucrarile de executie catre firmele de casa ale PD-ului, care firme vor sustine financiar in mod corespunzator campania pentru localele din 2012 , doar-doar mai ies odata.
    In concluzie: impusca minim 2 iepuri dintr-un foc.
   • 0 (0 voturi)    
    turismul e bun (Marţi, 19 iulie 2011, 18:32)

    rcosma [anonim] i-a raspuns lui Costi

    pentru ca avem o tara cu resurse, si care merita exploatate! avem atatea feluri de peisaje, de traditii si cultura. De ce nu?!
    • 0 (0 voturi)    
     Nu ai pus intrebarea corecta... (Miercuri, 20 iulie 2011, 16:16)

     Cetateanul anonim [utilizator] i-a raspuns lui rcosma

     De ce nu?! este o intrebare retorica, raspunsul este evident si asta si vroiai...
     Intrebarea corecta este:
     De ce asa?
  • +3 (3 voturi)    
   Banii vorbesc... (Marţi, 19 iulie 2011, 13:37)

   zacuscadeportocale [utilizator] i-a raspuns lui radu

   ...si daca vorbesc din buzunarele celor doi mentionati de tine, nici nu mai conteaza ce zice Banca Mondiala.
  • -2 (2 voturi)    
   pacat ca (Marţi, 19 iulie 2011, 18:31)

   rcosma [anonim] i-a raspuns lui radu

   aceste comentarii sunt facute doar ca sa jigneasca, nu sunt si argumentate. in ciuda a acestor greseli, Udrea e inca persoana care a facut cele mai multe abosrbtii ale fondurilor europene.
 • +28 (42 voturi)    
  Ceea ce ... (Luni, 18 iulie 2011, 20:09)

  Gigi Kent [utilizator]

  ... nu isi permite Banca Mondiala sa spuna in raport dar stie toata lumea este ca pe fonduri de la buget se pot practica preturi mai mari care se reflecta si in "comisioane" mai mari. Pe banii de la UE mai greu ...

  Acum intelegem si de ce e doamna Udrea suparata pe cei care contesta licitatiile. Daca poti face o piscina (chiar si inutila) cu 5 lei (de la UE) sau o poti face cu 10 (de la bugetul de stat) 2.5 lei mergand la cel care organizeaza licitatia, competitorii care nu erau in "schema" si au depus proiect pe 5 lei (de bun simt) normal ca vor sa conteste "manareala" cand castigatorul cere 10. Doamna Udrea fiind suparata ca i se contesta dreptul de a primi 2.5 lei ...

  Aceasta Elena Udrea care se lupta zi de zi cu televiziunea mogulului si care face numai fapte bune pentru tara este o politiciana tanara si plina de succesuri. Elena Udrea Presedinte!
  • +1 (15 voturi)    
   lasa ba (Marţi, 19 iulie 2011, 8:45)

   alina [anonim] i-a raspuns lui Gigi Kent

   ca sunt destule si in situatia inversa in care smenaru care nu a obtinut licitatia pe pretul lui de 10 lei face contestatie ca asa macar sa se razbune pe ala care a castigat-o cu pretul corect de 5 lei.

   daaaa asa e, pe vremea comunistilor PSDNL:
   - toate licititatiile era corecte
   - se absorbeau toate fondurile europene
   - toti politicieni erau curati ca lacrima

   nu mai scapa tara odata de capusele comuniste sustinute de bugetarii puturosi si pensionarii anticipati
   • +3 (9 voturi)    
    Documentul ... (Marţi, 19 iulie 2011, 8:02)

    Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui alina

    ... citat este din anul 2011, nu stiu ce este PSDNL iar fix in acest moment minstru vizat in document este duduia din poza. Si documentul nu este produs de "mogulii cei rai" ci de o institutie internationala respectabila.

    PNL-ul in 2008 si PSD-ul in 2004 au pierdut guvernarea pentru ceea ce au facut. Acum e randul altora sa o piarda (cam din aceleasi motive).

    Cat despre capuse comuniste ati luat una foarte grasa si frumoasa si ati facut-o Presedinte de tara ... de doua ori. Acum depinde de care capuse vreti sa scapati ...
   • +3 (3 voturi)    
    sau (Marţi, 19 iulie 2011, 9:34)

    Ghita [anonim] i-a raspuns lui alina

    contestau ca sa subcontracteze, adica santaj.
  • 0 (12 voturi)    
   uite o urare pentru tine: (Marţi, 19 iulie 2011, 9:59)

   excalibur [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   sa dea al de sus (gindeste la cine vrei) sa traiesti tu si familia ta - de acum in colo - numai cu banii pe care i-a pretins/primit E. Udrea in aceasta functie. Esti multumit? Te bucuri ca-ti vreau binele?
   • +3 (7 voturi)    
    Alternativa ... (Marţi, 19 iulie 2011, 8:21)

    Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui excalibur

    ... fiind ca firmele respective daca nu dau banii in plic organizatorului licitatiei vor sustine financiar partidul in campania electorala.

    Propun mai bine sa traim (50/50) din banii de la parcarile Dalli, de la contractul de consultanta juridica cu RAAPPS-ul sau mai nou din aparatura medicala pe care o vinde domnul Cocos sistemului despre care vine domnul Boc si zice ca prea se fura mult in sistemul medical (din ciclul "tot noi furam dar ne ducem in fata prostilor si ne vaitam aiurea ca sunt prosti, ne cred si ne voteaza...")

    800 milioane de euro blocati la minister la madam. Or fi de vina mogulii? Sa-ti fie rusine Dinu Patriciu!

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-9183266-spunea-autoritatea-management-por-noiembrie-2010-despre-neregulile-proiectele-europene-exista-multe-sesizari-care-nu-confirma-dupa-opt-luni-comisia-europeana-suspendat-platile.htm
   • -1 (3 voturi)    
    vorbesti discutii (Marţi, 19 iulie 2011, 10:14)

    eu [anonim] i-a raspuns lui excalibur

    bagi tu mana in foc pe ce spui ? asa pe vorbe pot sa nu te cred nici pe tine la fel cu nu pot sa il cred nici pe Gigi Kent...
    • -1 (5 voturi)    
     si atunci de ce te bagi??? (Marţi, 19 iulie 2011, 14:42)

     excalibur [utilizator] i-a raspuns lui eu

     daca-ti place numai sa chibitezi, tine minte ca una din conditii este sa-ti tii botu'!!!
     • +1 (3 voturi)    
      ... (Marţi, 19 iulie 2011, 15:20)

      eu [anonim] i-a raspuns lui excalibur

      daca iti este pofta poti sa tii botul. te ajut...

      a jigni e simplu.. la fel cu a posta pro Udrea fara a aduce o proba
      • -1 (3 voturi)    
       mai, anonimule, mai (Marţi, 19 iulie 2011, 17:08)

       excalibur [utilizator] i-a raspuns lui eu

       pui degetul pe rana dar din directia gresita. Exact asta e problema: de ce-o pupati in .ur fara sa aveti nici o proba concreta ca a facut ilegalitati? Crezi tu - sau alt i..ot uselist ca daca aveau hienele astea de P&A si toata armata lor cea mai mica proba n-ar fi facut-o bucati pina acum??? Ce minte subreda puteti avea si sa va lasati trasi de ate de papusari cu experienta
   • +1 (3 voturi)    
    mai e loc (Marţi, 19 iulie 2011, 12:20)

    n_asul [utilizator] i-a raspuns lui excalibur

    ca vreau io sa traiesc din banii aia. Adica din banii facuti de nuti de cand e la putere. Adica 2 de cand se imbraca si arata ca o bordurista pana azi cand e ministresa ...
 • +10 (34 voturi)    
  hai repede (Luni, 18 iulie 2011, 20:10)

  veninusrl [utilizator]

  cateva demisii din gurvern daca vreti sa castigati ceva credibilitate, pedelei!
  tanti leana out!
  • +2 (8 voturi)    
   Nu sunt de acord (Marţi, 19 iulie 2011, 8:42)

   Alui [anonim] i-a raspuns lui veninusrl

   Cu cuvantul "cateva":).
  • 0 (4 voturi)    
   realizari (Marţi, 19 iulie 2011, 13:18)

   toni gre-cu-L [anonim] i-a raspuns lui veninusrl

   Din ciclul "Pe cine mai chilotzeaza dna Udrea ?" BM va prezinta situatia cu o simpla desfacere de picioare: care surpriza este ALBA si nu portocalie.
 • +1 (29 voturi)    
  eu nu cred ce spune BM !!! (Luni, 18 iulie 2011, 20:32)

  costica [anonim]

  Afirmatiile celor de la BM sunt rautacioase, dna Udrea e corecta, e o Doamna !! Eventual USListii lui Ponta si Antonescu pot face asemenea matrapazlacuri!! Dna Udrea si Ministerul ei nu cred ca fac asemenea matrapazlacuri, nu cred eu!!!!!
  Si strategiile alea de care vorbeste BM, eu cred ca sunt nemaipomenite in Romania, nu se pricep la strategii ceilalti Ministri, cum a afirmat de fiecare data in toate Rapoartele BM, dar dna Udrea se pricepe, ea se pricepe la toate!!! Ea vrea sa devina si Presedinte, maine poimaine Presedinte al Romaniei!! Doamne fereste-ne!!!
  • -1 (11 voturi)    
   ponta (Marţi, 19 iulie 2011, 7:11)

   eu [anonim] i-a raspuns lui costica

   O fi mers ponta la banca mondiala sa aranjeze stirea asta nu? Cat de penibil... Sunt curios acum sa vad ce o sa mai zica toti pdlistii cand astia de afara zic chestiile astea de madam udrea. "dna Udrea e corect" - unde traiesti frate?
   • +2 (4 voturi)    
    hai ma (Marţi, 19 iulie 2011, 13:13)

    justin [utilizator] i-a raspuns lui eu

    Omu era ironic si tu il certi :)
 • +11 (23 voturi)    
  In cateva cuvinte... (Luni, 18 iulie 2011, 21:00)

  Un student [anonim]

  Pe scurt, in cateva cuvinte, sunte condusi de inompetenti si de hoti. Si asa am fost din 90 incoace. Ce alternative exista?
  • +1 (23 voturi)    
   Alternative? (Marţi, 19 iulie 2011, 1:17)

   W [anonim] i-a raspuns lui Un student

   Glontul in locul stampilei de vot.
   • +3 (13 voturi)    
    oare cei care ti-au dat minus... (Marţi, 19 iulie 2011, 9:24)

    Vendetta [anonim] i-a raspuns lui W

    au simtit pericolul plumbului... ???

    PS> SUBSCRIU!!!!!
    • +2 (6 voturi)    
     nu ai inteles cum... (Marţi, 19 iulie 2011, 7:35)

     me [anonim] i-a raspuns lui Vendetta

     functioneaza tara asta...
     aici daca unu fura... tu trebuie sa fi mai tare ca el si sa furi mai mult... d-aia da lumea minusuri :)
     nu de la noi vine proverbu cu capu plecat?!
    • -3 (7 voturi)    
     Faptul ca unii se dovedesc (Marţi, 19 iulie 2011, 10:00)

     Constantin [anonim] i-a raspuns lui Vendetta

     mai hoti decat tine nu-ti da dreptul sa-i ucizi pentru ca nu sunt criminali. Ca sa-i dovedesti trebuie sa devii mai hot ca ei.
     • +3 (3 voturi)    
      ba da (Marţi, 19 iulie 2011, 21:43)

      veninusrl [utilizator] i-a raspuns lui Constantin

      coruptia institutionalizata este o crima impotriva statului, adica a celor multi care tac ...
   • +3 (3 voturi)    
    si stampila si arma tre' sa stii sa le folosesti (Marţi, 19 iulie 2011, 10:17)

    eu [anonim] i-a raspuns lui W

    stampila de vot e foarte buna... problema noastra e ca nu stim sa o folosim...
   • -2 (2 voturi)    
    Alternativa asta a mai fost incercata, (Marţi, 19 iulie 2011, 10:58)

    Constantin [anonim] i-a raspuns lui W

    rezultatele ei fiind dezastroase. Prin reducere la absurd cred ca varianta total opusa acesteia va da rezultate spectaculoase. Sa-i lasam sa fure, cine vrea sa fure sa fure din banul public fara riscul de a fi condamant pentru coruptie.
  • +3 (3 voturi)    
   Sa fii mai competent (Marţi, 19 iulie 2011, 7:55)

   Constantin [anonim] i-a raspuns lui Un student

   decat actualii politicieni si sa le iei locul.
   • 0 (2 voturi)    
    degeaba (Marţi, 19 iulie 2011, 13:18)

    justin [utilizator] i-a raspuns lui Constantin

    N-are legatura cu competenta ci cu caracterul si principiile. Sunt sigur ca si daca esti complet incompetent in atatia ani tot faceai ceva mai bun ca astia. Ei de fapt ascund furtul prin "incompetenta".

    Si cand ar ajunge cineva acolo sus, sa le ia locul, va inlocui si el competenta cu furtul. Nu de alta dar aia "batrani" nu vor lasa niciodata locul unora tineri si curati. Mai intai ii pateaza si apoi pleaca din functie. Isi asigura astfel batranetea si viitorul copiilor lor asa...
  • +3 (3 voturi)    
   alternative ? (Marţi, 19 iulie 2011, 9:06)

   Vuck [utilizator] i-a raspuns lui Un student

   Nu prea exista.
   Au ei grija sa se promoveze unii pe altii si chiar daca par ca sunt dusmani injurandu-se pe fata, pe la spate isi dau cu totii mana si-si freaca palmele ca reusesc in continuu sa ne prosteasca la aleger,i a.i. sa votam doar "alte masti"
   • 0 (4 voturi)    
    nu poti crede nimic din ce vezi (Marţi, 19 iulie 2011, 10:19)

    eu [anonim] i-a raspuns lui Vuck

    din pacate ai dreptate...

    in Romania totul e aranjat pe la spate... Firea(de la antene) e cununata de Becali... Basescu boteaza pe nepotul lui Bercea... Becali e prieten cu Borcea... etc
    • +3 (3 voturi)    
     Asta-i obicei din strabuni! (Marţi, 19 iulie 2011, 11:58)

     Constantin [anonim] i-a raspuns lui eu

     N-ai observat la casele de la tara cum usa din fata este tot timpul incuiata iar cea din spate este mai mereu descuiata. Insa trebuie sa ai grija, daca intrii prin spate, la caini, sa nu ramai cumva fara turul pantalonilor.
 • +4 (12 voturi)    
  fonduri europene (Marţi, 19 iulie 2011, 4:31)

  andru [anonim]

  tot aud ca banii de la UE sunt mai dificil de "manarit", nimic mai fals, iata exemplul clasic - ai un proiect de 10 milioane, 6 vin din fonduri europene, 4 din finantare proprie. In lungul drum birocratic de obtinere a fondurilor, dai de "baietii destepti" care-ti spun verde-n fata ca din cele 6 milioane, 2 trebuie sa le dai lor , ca si ei trebuie sa "repartizeze" suma mai departe. Din punctul lor de vedere toata lumea-i castigatoare - cel cu proiectul castiga 4 milioane, baietii destepti - 2 milioane. Problema e ca n-ai de unde sa iei 2 milioane si sa finantezi partidul de la putere, asa ca abandonezi proiectul iar fondurile europene nu se absorb
  • +7 (9 voturi)    
   corect ! (Marţi, 19 iulie 2011, 9:08)

   Vuck [utilizator] i-a raspuns lui andru

   Asta-i principalul motiv pentru care nu se face nimic cu banii europeni. daca "ei" nu pot sa-si traga spagaatunci nici nu lasa sa treaca vreun proiect.
  • +4 (4 voturi)    
   stii tu pe cineva care a facut asta? (Marţi, 19 iulie 2011, 9:26)

   Vendetta [anonim] i-a raspuns lui andru

   Banii de la ue sunt monitorizati... pt cele 6 milioane, tu trebuie sa justifici fiecare cent.. daca nu ii justifici de ramane "nejustificat" va trebui sa returnezi din buzunar.... De'asta sunt mai greu de furat banii europeni...
   • -1 (3 voturi)    
    mda (Marţi, 19 iulie 2011, 10:21)

    eu [anonim] i-a raspuns lui Vendetta

    nu are rost sa le explici... toata lumea la noi mai nou se pricepe si la fonduri europene...

    de fapt noi romanii ne pricepem cam la toate... un popor de CTP-ii
 • +3 (11 voturi)    
  ia sa ne gandim (Marţi, 19 iulie 2011, 5:49)

  visio [anonim]

  ce drumuri aveam noi pana in 2009, s avedem cine a fost ministru de transporturi si la ce costuri s-au negociat glumele alea de autostrazi; sa vedem ce a facut tanti udrea de cand e ministra, sa vedem ce...ups, vedem ca din `89 pana in 2011 s-a furat din tara asta grupa mare, politicienii fac baie in banii publici; in tara asta s-au pensionat prematur aprox. 2milioane de suflete care acum freaca menta sau bancile din parcuri; sa spunem ca avem un somaj de cel putin 10%, dar sigur este mai mare; sa mai vedem ca politicienii alde Antonescu nu catadicsesc sa mearga la serviciu, sa vedem ca vadim uita s aisi ia medicatia, sa mai vedem ca dosarele penale ale lui Nastase sunt afectate rau de criza, adica se micsoreaza vazand cu ochii;
  doua intrebari mai am:
  1. cine mai munceste in tara asta?
  2. cat de fraieri sunt romanii?
  • +3 (3 voturi)    
   salariat sau la negru? (Marţi, 19 iulie 2011, 8:36)

   un [anonim] i-a raspuns lui visio

   Tu platesti impozit pe banii aia luati de la pedeleu?
   • 0 (0 voturi)    
    nu stiu cum se face (Miercuri, 20 iulie 2011, 11:45)

    visio [anonim] i-a raspuns lui un

    era un cantec: "da-r-ar naiba-n tine dragoste, din atatea suflete, cum de m-ai gasit tomai pe mine"
    omule, te rog frumos sa fii inteligent; fii tu insuti, ok? altfel, te faci de ras si ajungi la batranete senil...si e pacat....
 • +7 (11 voturi)    
  Nuţi spaima Constituţii (Marţi, 19 iulie 2011, 5:53)

  Japca Mondială [anonim]

  Haaahahahhaaa ...ce mi'ţi'au luat'o pe Nuţi pe sus :) mititica, s'o vedem acum după ce vişin se mai dă. Cu ministerul plin de politruci şi cu dorinţa'i nemărginită de înavuţire, Nuţi ştie cum să sifoneze orice fel de ban, fie că e de la Uniune fie că e de la Românica ....tot de la noi e. Prin urmare Nuţi ne bagă mâna până la cot în buzunare. Dar asta se întâmplă decând fiinţează blonda prin structurile pediste, de ce aşa târzie reacţia B.M.? E ca şi cum ieri s'a apucat de furat şi au şi ochit'o vigilenţii de la B.M.

  Până ce ştirea se va transforma în ceva concret Nuţi'şi va vedea de treabă nestinghrită ca până acum ...poate chiar mai eficientă, că deh .... va fi mai atentă :)
  • +2 (2 voturi)    
   pai (Marţi, 19 iulie 2011, 10:23)

   eu [anonim] i-a raspuns lui Japca Mondială

   nu se intampla nimic stai calm... sunt cazuri dovedite de coruptie si nu patesc nimic respectivii.. Nuti nu o sa pateasca absolut nimic.. ba mai mult poate va candida si la prezidentiale... si poate va si castiga... am incredere in lipsa de minte a romanilor
 • +3 (7 voturi)    
  B.M. la munte si la mare (Marţi, 19 iulie 2011, 6:14)

  bmpeudrea [anonim]

  B.M. la munte si la mare, cu multe fonduri cheltuite aiurea din banii nostri si ai europenilor ,, FELICITARI" COANEI UDREA ca ne duce incet si sigur la sapa de lemn. Nu m-ar mira daca maine Basescu zice imi scurtez mandatul si-i predau stafeta lui Elena Udrea, ca oricum scorul electoral e controlat frumusel nu-i asa de baietii de la STS.
  Prietenii stiu de ce.
 • -3 (13 voturi)    
  Oare chiar nu se gasesc... (Marţi, 19 iulie 2011, 6:45)

  Rescatorul [anonim]

  si niste oameni capabili in PDL? Daca nu, mai bine lasa pe altii. De exemplu, pe USL, sa vina astia si sa dea pomeni la toti parazitii, sa puna biruri mari ca sunt multi si flamanzi si au mare nevoie sa manance si gura lor, sa-si aplice programul de guvernare pentru a ne aduce in situatia Greciei, sa blocheze reformele - un moft si reformele astea, sa ne tina in suc propriu, asa cum ne place de altfel, sa mai dea pe degeaba rusilor si putinele active ramase, sa ne minta si sa ne manipuleze zi de zi, iar noi sa-i credem ca niste tampiti ce suntem, si tot asa. Se vede ca am uitat ce au facut PSD si PNL la guvernare. Nici PDL-ii nu-s mai breji, dar macar ramane cava bun de pe urma lor. Macar au inceput reforma, nu au dus tara in situatia Greciei, au protejat putina clasa mijlocie existenta si nu au mai dat patrimoniul tarii degeaba. Si, se pare, ca au reusit si niscai echilibru macroeconomic si dezvoltare sustenabila de vor da inapoi si ce a mai ramas din salarii si vor mari pensiile. Ca au reusit, arata miscarile tactice ale USL din ultima vreme, de frica sa nu-i omita romanii la viitoarele alegeri cand vor compara pe cei care au facut ceva cu cei tari in vorbe.
  • +5 (7 voturi)    
   Eu cred ... (Marţi, 19 iulie 2011, 8:11)

   Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui Rescatorul

   ... ca aveti halucinatii. Ia uitati-va peste umar nu cumva sunt doi soldati sovietici care vor sa va ia ceasul de la mana? Ce biruri mari visati? Cota de impozitare diferentiata unde 16% este cota maxima reprezinta bir mare? Scaderea CAS-ului (fata de nivelul actual) reprezinta bir mare? Nu vreti sa aveti putin bun simt si sa nu mai puneti in carca opozitiei intentii pe care nu le au. Sa cititi un pic programele de guvernare si apoi sa trancaniti pe diverse forumuri? Un pic de respect de sine provenit din propria informare nu v-ar strica.

   Ce au facut PSD si PNL la guvernare? Cand au lasat tara (2004 si 2008) pe mana altora era pe crestere economica, datoria publica era la un nivel mult mai mic de cat acum samd. Unde au lasat tara?
 • 0 (2 voturi)    
  hmmmmm (Marţi, 19 iulie 2011, 7:33)

  me [anonim]

  d c nu ma mira?!
  asta e ... tara de hoti...
  poate o sa inteleaga toti odata pentru totdeauna ca si pdlii sunt la fel de hoti ca si ceilalti!
 • +8 (16 voturi)    
  PDL-istiilor.....lasati-ne!!!!! (Marţi, 19 iulie 2011, 8:40)

  glasul poporului [anonim]

  La un astfel de raport care e efectiv o scatoalca data pestea ceafa blonda a cucuoanei Udrea, asteptam cu interes demisia....sau obrazul e prea gros, tupeul prea mare si ciolanul prea apetisant?????
 • -3 (9 voturi)    
  una singura (Marţi, 19 iulie 2011, 8:40)

  adib [anonim]

  daca te lasa inima (si clar ca n-i usor) - UN BILET DUS oriunde din Ungaria-ncolo. Si eventual cate-o vacanta in Romania, asa, din cand in cand. Indiferent cine va conduce aceasta tara, lucrurile vor ramane la fel. Eshtia ne-o aratat ce stiu. Sa vezi cand vin 'napoi ceilalti ce flamanzi is :)
 • +6 (6 voturi)    
  Au uitat de coruptie (Marţi, 19 iulie 2011, 8:41)

  Alui [anonim]

  Eu vroiam sa acceses 100.000 de euro din fondurile europene pentru o investitie. Insa cand am aflat cat cer tovarasii, m-am lasat pagubas, afacerea n-ar mai fi fost profitabila.
  • -1 (5 voturi)    
   Daca ai dat peste cazuri de coruptie... (Marţi, 19 iulie 2011, 10:37)

   Rescatorul [anonim] i-a raspuns lui Alui

   de ce nu reclami la DNA? Ai probabil nume, de ce nu le reclami? M-am saturat de afirmatii fara dovezi. Tu, nu?
   • +4 (4 voturi)    
    Pai nu ai vazut ce au facut procurorii azi (Marţi, 19 iulie 2011, 9:14)

    Marius [anonim] i-a raspuns lui Rescatorul

    NUP pt anastase si sever. Ce folos sa reclami,
 • +3 (13 voturi)    
  Hait, postacii is in deruta, asteapta punctajul! (Marţi, 19 iulie 2011, 8:43)

  mil [anonim]

  6 comentarii si cele toate negative...sa fie semnul ca s-au retras postacii de pe internet si ne lasa si pe noi sa comentam?

  nu mai departe de duminica trecuta erau cu zecile clamand ce desteapta, competenta si buna managerita e ministra....si ca RUSINE celor care au huiduit-o.

  Avand in vedere acest raport...a scapat foarte ieftin. DEMISIA HUUDREA!
  • +2 (2 voturi)    
   o mai cirmim si noi (Marţi, 19 iulie 2011, 19:18)

   monica L [anonim] i-a raspuns lui mil

   Poate nu s-a semnat la Cotroceni statul de salarii....
 • +3 (9 voturi)    
  Abilitate extrema. (Marţi, 19 iulie 2011, 9:15)

  samson [anonim]

  Sa recunoastem,are "calitati" predestinate,artista in manevre financiare,tupeul fara masura o caractrizeaza iar anturajul si colaboratorii sunt pe masura.Victimele,prostimea,i le-a dat Dumnezeu drept cadou,recompensa pentru maestria pusa in practica hotiei.Hotul dispune de arta deosebita in a-si alege victimele.Noi suntem ALESII !
  • +3 (3 voturi)    
   calitate?! (Marţi, 19 iulie 2011, 10:25)

   eu [anonim] i-a raspuns lui samson

   nu are nicio calitate.. nu in management cel putin... de alte calitati poate stie cel ce o promoveaza de ceva ani...
 • +3 (13 voturi)    
  viziunea dnei Udrea.... (Marţi, 19 iulie 2011, 9:16)

  vio [anonim]

  "Ministerul condus de Elena Udrea, criticat pentru lipsa de viziune" ??!!!
  Las' ca i-o arata Domn Basescu !!!!!
 • +4 (10 voturi)    
  Au bagat placa de 20 de ani, altii nu is mai breji (Marţi, 19 iulie 2011, 9:17)

  mil [anonim]

  cheap shot...aici discutam de Udrea si ministerul ei de 20 de LUNI nu de ani...
  • +2 (2 voturi)    
   intrebare (Marţi, 19 iulie 2011, 10:27)

   eu [anonim] i-a raspuns lui mil

   dar cam cat ar avea nevoie Nuti sa faca ceva? 10-15 ani ar fi ok oare?

   eu sunt dispus sa astept 10-15 ani ca o duc relativ bine... majoritatea insa e dispusa ?
 • +8 (8 voturi)    
  Sper, (Marţi, 19 iulie 2011, 9:29)

  catalin_mattei [utilizator]

  Dincolo de comentarii pro si anti Udrea, pro si anti basescu si orice mai tine de politica, mai sper inca sa existe cineva care sa invete din aceste rapoarte ale Bancii Mondiale. Nu cred ca mai avem timp sa ne certam caci o facem pe timpul si banii nostri ( nostri = tara ). Indiferent cine conduce si va conduce , trebuie sa inteleaga ca nu mai putem merge pe burta pacalind institutiile financiar-economice, ca nu putem baga in portofelele proprii ( \si doar in ele). Toate tarile ex-comuniste au avut perioada lor de furt din banul public dar ceilalti au avut si inteligenta sa spuna la un moment dat : STOP.. si de acolo au inceput sa faca ceva pt toti nu doar pentru ei, pentru cei ce conduc. Nu cred ca a existat guvernare mai slaba decat cea de acum dar ce ma sperie este ca vedem ca in banii publici au mainile bagate pana la coate cam toti indiferent de partid.. si asta ma face sa ma intreb daca nu cumva ne servesc o scena de teatru ieftin in care se cearta si se acuza unii pe altii in timp ce , in spatele cortinei, isi impart banii.
  • -3 (3 voturi)    
   toti sunt la fel (Marţi, 19 iulie 2011, 11:51)

   blatistul [anonim] i-a raspuns lui catalin_mattei

   Hai sa ne gandim bine, de ce vor toti sa ajunga la putere , decat pentru bani, credeti ca-l intereseaza pe Basescu sau pe Antonescu&Ponta de prosperitatea romanilor? Niciodata... Si lupta asta acerba pe ciolan e pana la alegeri, dupa alegeri cand se linistesc apele uita ca ceilalti au fost corupti pe principiul reciprocitatii. Parerea mea e ca tara asta nu se mai indreapta niciodata si asta pentru ca intotdeauna alegem raul cel mai mic....
   • +1 (1 vot)    
    Super-evaluare cronica (Marţi, 19 iulie 2011, 12:36)

    Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui blatistul

    Politica e importanta, dar peste tot se intimpla mult mai multe decit politica. Super-evaluarea politicii cronicizeaza pesimismul si dezamagirile.
   • +1 (3 voturi)    
    Nu-s chiar toti la fel. (Marţi, 19 iulie 2011, 12:47)

    .... [utilizator] i-a raspuns lui blatistul

    Oricum, mai hoti si mai incompetenti (unii chiar semi-analfabeti ca Igas si Ialomitianu) ca acestia pe care vad ca-i pupi in fund, nu au mai fost altii pana acum. Poate in guvernarea lui Vacaroiu s-a mai furat la acest nivel (vezi Bancorex si altele), dar nu erau totusi atat de incompetenti ca astia de acum.
    • 0 (0 voturi)    
     Lasa ca asta este una din strategiile aprobate (Miercuri, 20 iulie 2011, 16:23)

     Cetateanul anonim [utilizator] i-a raspuns lui ....

     Strategi gen Lazaroiu au lansat strategia:
     ori de cate ori se fac ai nostrii de c...spunem "da ce, credeti ca sunt altii mai buni? Toti sunt la fel !" si, in felul asta, alegatorul turmentat voteaza, din inertie,tot cu astia sau de loc (tot este mai bine pentru portocala).
     catre ce se mai poate indrepta o tara ai carei alegatori sunt scarbiti de clasa politica?
     Doar catre o dictatura.....si asta se urmareste de doua decenii.
 • +3 (3 voturi)    
  fonduri europene (Marţi, 19 iulie 2011, 9:32)

  M [anonim]

  Cu banii europeni, din pacate, nu se poate fura in voie. Asa ca bugetul de stat sa traiasca si pe linga acesta, restul lumii. Ce atita transparenta la un proiect , ce atitea controale. In primul rind furaciune si daca mai ramin bani si pentru proiect, bine, daca nu apare un act aditional. Si............... viata merge inainte. Toate cele bune.
 • +4 (4 voturi)    
  O noua afacere pagubitoare, in stil mare! (Marţi, 19 iulie 2011, 9:47)

  Bogdan Baltag [anonim]

  Acest raport ataca niste probleme serioase, de anvergura nationala, identificand niste anomalii care nu isi au locul, legate de suprapuneri de proiecte , dar nu numai. Este vorba ,pe fond, atat despre aceasta "strategie a dezvoltarii regionale", careia ii sunt alocate fonduri de peste 4 miliarde de Euro, din cele structurale, puse la dispozitie de UE, cat si de o lipsa de transparenta, care ar permite subtilizarea unor fonduri prin sistemul clientelar si realizarea unor proiecte de calitate inferioara , cu sume mari de bani(un fel de "nou Bechtel")
  Se va ajunge in final la un nou blocaj al utilizarii fondurilor europene, atunci cand se va intra in faza verificarea de catre forurile europene a modului de executie a proiectelor aprobate spre finantare, pentru a se elibera transferul acelor fonduri, care nu se primesvc anterior, ci doar dupa executarea proiectelor de catre partea romana.
  Este vorba de un caz extrem de serios pe planul consecintelor absortiei fondurilor comunitare, si a unor posibile deturnari a lor, care impune DE URGENTA o interventie a CURTII de CONTURI, pentrU a se face verificarile si corectiile necesare, in conformitate cu legile si reglementarile comunitare.Dar ,DIN PACATE , DE FOARTE MULT TIMP NU AM MAI AUZIT NIUMIC VORBINDU-SE DE VREO PREZENTA SAU ACTIVITATE CAT DE CAT VIZIBILE A ACESTUI FOR DE CONTROL AL UTILIZARII BANILOR PUBLICI. Si nici nu-i de mirare -in mod regretabil- datorita prezentei la conducerea Curtii de Conturi a d-lui Nicolae Vacaroiu, care si-a dovedit pe deplin" competentele in materie economico-financiara" cat a fost prim-ministru.
 • +4 (4 voturi)    
  Raspuns .... un student (Marţi, 19 iulie 2011, 10:28)

  asaasdsa [anonim]

  nu din 90, ci din '44 Romania e administrata de cei mai mari dusmani si paraziti ai sai (din 90 o fac democratic, prin rotatie)
  • +1 (1 vot)    
   frumos spus, un plus si de la mine. (Marţi, 19 iulie 2011, 8:03)

   paraipan [utilizator] i-a raspuns lui asaasdsa

   .
 • +8 (8 voturi)    
  Impertinentii de la BM (Marţi, 19 iulie 2011, 10:30)

  sg [anonim]

  Nu se poate! Tocmai dna Udrea?
  E o inpertinenta ca au publicat articolul.
  Ce vor? Sa porneasca o remaniere? Imposibil. Nu avem pe altcineva, care sa stie sa poarte un toc de 20 de cm asa dezinvolt si sa coordoneze fonduri de miliarde de euro, chiar si fara expertiza in ... aceste multiple domenii ale ministerului, pe care-l conduce.
  Rog un up-date cu pozitia ministerului care respinge aceste insinuari bazate pe informatii false si manipulari grosolane.
 • 0 (2 voturi)    
  Sistemul naste monstrii (Marţi, 19 iulie 2011, 12:03)

  Barbu [anonim]

  Personal nu cred ca acest sistem este "marca" Udrea. In primul rand ca sa pui in practica acest sistem trebuie sa-l bugetezi adica sa prevezi bani in buget. In al doilea rand BM face analize post (adica dupa) project. Cum un proiect de investitii are obligatoriu niste etape birocratice (studiu de fezabilitate si impact, etc) oricat s-ar chinui unii pe acest forum nu se poate discuta de proiectele din ultimii doi ani. Acestea vor intra la evalurare dupa 2014 (ca asa-i in tenis). Scazand cei doi ani si ceva ajungem in 2008 unde tot modelul a fost proiectat de PNL si PSD. Mai exact a fost o solutie de back-up: daca UE nu accepta finantarea atunci il facem cu bani de la buget (model Dragnea PSD tipic). Uderea evident ca a mostenit modelul si acum castanele sunt scoase de ea. Ce ar trebui sa faca acum Udrea? Pai sa le lase acelasi mort in casa USL-ului ca in evalauare BM sa iasa la fel de prost. Lumea uita ca acest minister nu a inceput cu Udrea. A fost timp de 4 ani in mainile PNL+PSD si acum se vad roadele. Un lucru este cert: banii europeni sunt bani "toxici" pentru toata clasa politica. Ei daca nu primesc ciubuc nu dau drumul la proiecte deci costuri neacceptate de UE. Punct!
 • -2 (2 voturi)    
  Dar podul Basarab? (Marţi, 19 iulie 2011, 12:07)

  Lorena [anonim]

  Un lucru este cert: acest pod nu a fost facut de Udrea ci de Oprescu. La un pret dublu decat s-a contractat si la calitatea de doi lei. Morala: sa ne facem ca facem si sa bagam banii in buzunar fie in opozitie fie la putere.
  • -2 (2 voturi)    
   sa nu uitam (Marţi, 19 iulie 2011, 18:25)

   costel baterie [anonim] i-a raspuns lui Lorena

   ca Udrea l-a atentionat pe Oprescu atunci ca se grabeste: iata! s-a grabit, prima groapa s-a ivit!
 • 0 (0 voturi)    
  e multa birocratie (Marţi, 19 iulie 2011, 18:21)

  rcosma [anonim]

  BM daca ar face un raport asupra tuturor structirlor romanesti, ar ajunge la aceeasi concluzie: prea multa birocratie. Asta chiar nu e vina Udrei, e vina unui sistem implementat pe baze comuniste.
 • -2 (2 voturi)    
  lucru de mantuiala (Marţi, 19 iulie 2011, 18:24)

  zizina [anonim]

  la putin timp de la inaugurare, podul Basarab are gropi. Acum pricepe lumea de ce nu a vrut Udrea sa-l lase sa functioneze?? Atunci toti au sarit in capul ei, acum trebuie sa-i dea dreptate, dar nu vor!
 • -2 (2 voturi)    
  intrebare (Marţi, 19 iulie 2011, 18:28)

  rcosma [anonim]

  BM a luat in calcul si betele in roate care i se pun tot timpul acestui ministru?
 • +2 (2 voturi)    
  la vedere cu toalele.... (Marţi, 19 iulie 2011, 19:16)

  monica L [anonim]

  Eu nu inteleg...daca lelea Udrea vrea sa taie o panglica de doua ori, cine ce are ceva impotriva? Unde sa-si scoata si ea pantofiorii si gentutele in lume? Ca de sediul din Modrogan, de plaja de la Saint Tropez si de Lafayette din Paris s-a saturat....
 • -2 (2 voturi)    
  parere personala (Marţi, 19 iulie 2011, 19:47)

  balici mihai [anonim]

  problema este de fond
  noi platim ca prostii 2 miliarde de euro pe an la UE SI NATO , in loc ca acesti bani sa-i folosim direct ,sunt dirijati de acesti homosexuali de europeni si americani
  Romania in final plateste peste 30 de miliarde de euro prin contributia anuala la aceste bugete UE , tinerea unor cohorte de consultanti si agentii guvernamentale ,prin distribuirea banilor in domenii total inutile (vezi POS DRU , diseminare , conferinte ,asistare someri etc toate necuantificabile si neverificabile unde se dau 5 miliarde din cei asa zisi 30 miliarde de euro europeni , de fapt banii nostri stransi din impozite si taxe )
  deci problema este iesirea urgenta din UE si NATO alungarea americanilor si vest europenilor din Romania . care ne-au jefuit tara ,au adus-o in faliment
  Alinierea cu Rusia si integrarea in CSI
  cu URSS eram tara industrial agrara ,nu aveam someri ,aveam industrie ,petrol ,gaze . cu acesti nemernici avem 100 miliarde euro datorie ,un milion de someri , ne-au furat petrolul ,gazele ,bancile

  Romani treziti-va ,luati toate bogatiile inapoi ,, facem un canal Bucuresti-Brasov in care sa plateasca tradatorii de patrie , care sunt cel putin in numar de 500.000 si pot construi acest canal in piatra in maxim 6 luni
 • -2 (2 voturi)    
  aiurea (Marţi, 19 iulie 2011, 21:06)

  daniela11 [anonim]

  Elena Udrea ramane cel mai bun ministru al Romaniei!
 • -2 (2 voturi)    
  Probabil (Marţi, 19 iulie 2011, 21:12)

  florin1 [anonim]

  Romania a beneficiat mult de pe urma ministrului MDRT! Asta nu mai stim sa punem la socoteala
 • -2 (2 voturi)    
  Udrea este cea mai buna (Marţi, 19 iulie 2011, 21:16)

  romania3 [anonim]

  Degeaba incercati voi sa o denigrati, ea este cel mai bun ministru si nu o sa mai existe unul ca ea!
 • 0 (0 voturi)    
  eu si noi (Marţi, 19 iulie 2011, 21:18)

  sepuccum [anonim]

  Romania este inca o tara needucata. Faptul ca noi facem lucrurile atat de prost este rezultatul nepriceperii si a faptului ca noi nu vrem sa invatam de la altii.
  Udrea este un ministru bun, poate cel mai bun din Romania dar, la fel ca toti oamenii, are si ea anumite slabiciuni.
 • 0 (0 voturi)    
  Don't rush straight ahead. (Marţi, 19 iulie 2011, 21:20)

  desmond^0^ [anonim]

  Evident ca nu avem o rata de absorbtie mare pentru ca nu sunt proiecte la nivel regional destul de bine facute astfel incat sa primeasca fonduri.
 • -1 (1 vot)    
  Da, dar nu privim bine (Marţi, 19 iulie 2011, 21:23)

  ioan4 [anonim]

  Tinand cont ca in ultimii 5 ani s-au schimbat de 4 ori ministrii MDRT, Udrea a facut cea mai buna treaba de cand este ea ministru. Problema e ca multi s-au inghesuit sa o atace sau sa o dispute, dar nimeni nu a propus ceva mai bun.
 • 0 (0 voturi)    
  Romania (Marţi, 19 iulie 2011, 22:12)

  skizzo [anonim]

  Strada e Romania, Romania e ghetto, noi traim in Romania, deci traim intr-un ghetto...
 • +2 (2 voturi)    
  cetateana de onoare (Miercuri, 20 iulie 2011, 9:17)

  maria [anonim]

  Cetateana de onoare a Romaniei a facut ce a dorit ea si basescu in aceasta tara!
  Voi, romanii slabi de inger o primiti cu paine si sare si o lingusiti mai dihai ca pe coana Leana!
 • 0 (0 voturi)    
  prostie (Miercuri, 20 iulie 2011, 23:57)

  Liviunea [anonim]

  Este o nesimtire crasa sa acuzi un demnitar in asemenea hal fara a avea dovezi


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by