Uniunea Europeana a cerut statelor membre sa facilitezedeschiderea unui cont bancar de catre cetatenii UE, indiferent de locul in care traiesc, de venitul lor sau de creditele avute.

Circa 30 milioane de oameni - sau 7% dintre adulti - din blocul de 27 de tari nu au un cont bancar, ceea ce ii impiedica de multe ori sa beneficieze de prestatii sau de plata facturilor, considera Comisia Europeana intr-o recomandare publicata luni.

Numarul celor fara cont bancar este deosebit de mare in noile state membre UE, precum Bulgaria si Romania, cazuri in care doar aproximativ jumatate din cetatenii au un cont bancar, potrivit Comisiei.

Potrivit presedintelui UniCredit, deschiderea conturilor bancare nu poate fi complet gratuita, existand anumite costuri administrative care trebuie acoperite.

Pentru administrarea contului orice banca cere comision. Acesta nu este singurul: platim cinci lei la deschidere, cinci la retragere, 50 de lei pentru un extras si cel putin doi lei la un transfer. Potrivit Comisiei Europene, un roman achita in medie 80 de euro anual pentru accesul la contul bancar, fata de 27 de euro, cat da un bulgar, transmite PRO TV.

"Comisia recomanda perceperea unui tarif rezonabil, care sa-i permita fiecarui cetatean din Uniunea Europeana sa acceseze aceasta modalitate de exprimare a unor relatii cu furnizorii", spune Constantin Cerbulescu, presedinte ANPC citat de sursa mentionata.

Potrivit Comisiei, 8 milioane de romani nu au cont in banca.

Documentul adoptat luni la Bruxelles este o recomandare, insa Comisia Europeana isi rezerva dreptul de a adopta si o directiva obligatorie in acest sens.