Grecia a vandut marti obligatiuni cu scadenta la trei luni in valoare de 1,625 miliarde de euro, la o dobanda de 4,58%, in usoara scadere comparativ cu emisiunea similara din luna iunie, potrivit AFP. Emisiunea de obligatiuni a fost suprasubscrisa de peste trei ori de catre investitori.

Cererea din partea investitorilor s-a ridicat la 3,845 miliarde de euro, in vreme ce valoarea initiala a licitatiei era de 1,25 miliarde de euro.

La licitatia similara din 21 iunie, Grecia a imprumutat tot 1,625 miliarde de euro, insa la o dobanda de 4,62%.

Presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, a anuntat vineri ca a convocat un summit extraordinar al liderilor tarilor din Zona Euro in data de 21 iulie, avand ca subiecte criza datoriilor suverane si ajutorul financiar pentru Grecia. Autoritatile de la Atena au solicitat un nou plan de sprjin financiar, apropiat ca valoare celui de anul trecut, pentru a acoperi nevoile de finantare pana in 2014. Liderii europeni sunt de acord cu un astfel de plan, insa vor ca creditorii privati ai Greciei (banci, companii de asigurari, fonduri de investitii, etc.) sa participe in mod voluntar la noul plan.

La sfarsitul lunii iunie, presedintele francez Nicolas Sarkozy si ministrul german de finante, Wolfgang Schaeuble, au aratat ca bancile din Franta si Germania au ajuns la un acord in ceea ce priveste rostogolirea datoriilor Greciei in noi instrumente cu o scadenta mai lunga, insa agentiile de rating au atentionat ca vor considera Grecia in incapacitate de plata daca acest plan va fi aplicat.