Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Bulgaria si Romania vor sa construiasca doua mari complexuri hidroelectrice pe Dunare/Proiectele vor fi facute in parteneriate public-private

Ministrii economiei din Romania si Bulgaria au discutat la Bucuresti despre constructia a doua mari complexuri hidroelectrice pe Dunare. Dupa intalnirea cu ministrul Ion Ariton, omologul sau bulgar Traicio Traikov a anuntat ca in septembrie 2011 guvernele celor doua state vor semna un memorandum pentru pregatirea acestor proiecte. Complexurile energetice se vor afla intre Nikopol- Turnu Magurele si intre Silistra-Calarasi. Potrivit Ministerului Economiei din Bulgaria, acestea "vor produce un total de peste 3.800 de gigawatti ora de electricitate pe an", vor imbunatati conexiunile de transport si comertul bilateral. Ion Ariton a declarat ca pentru realizarea proiectelor vor fi atrasi investitori in parteneriate public-private. Ministrul nu a precizat care este valoarea estimata a proiectelor.

CE lanseaza o actiune in justitie impotriva Romaniei si a altor 19 state care au aplicat cu intarziere noile norme din domeniul telecom

Comisia Europeana lanseaza o actiune in justitie impotriva Romaniei si a altor 19 state care au aplicat cu intarziere noile norme din domeniul telecom. Comisia a trimis solicitari de informatii catre toate statele care nu au notificat inca masurile adoptate pentru implementarea in intregime, prin legi nationale, a noilor norme. Termenul stabilit de Parlamentul European si de Consiliul de Ministri al Uniunii pentru punerea in aplicare a noilor norme a fost 25 mai. Noile reguli le acorda intreprinderilor si consumatorilor o serie de drepturi in ceea ce priveste telefonia, serviciile mobile si accesul la internet. Printre acestea se numara dreptul consumatorilor de a schimba operatorul de telecomunicatii intr-o singura zi, fara a-si schimba numarul de telefon, dreptul la mai multa claritate in ceea ce priveste serviciile oferite clientilor si o mai buna protectie a datelor cu caracter personal inregistrate online. Pana in prezent, doar sapte state membre au notificat Comisiei faptul ca au pus in aplicare in intregime noile norme. Celelalte douazeci de state membre trebuie sa raspunda "scrisorilor de punere in intarziere" in termen de doua luni. Daca nu primeste raspuns sau daca nu este multumita de raspunsul primit, Comisia poate trimite statelor membre in cauza o solicitare formala de punere in aplicare a legislatiei si, in cele din urma, poate sesiza Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Ariton: Perioada de explorare de catre OMV Petrom in perimetrul Neptun din Marea Neagra a fost prelungita cu 5 ani

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a anuntat ca pentru societatea OMV Petrom a fost prelungita perioada de explorare cu inca 5 ani in perimetrul Neptun din bazinul Marii Negre, concesiune in care compania este asociata si cu EXXON. "Perioada de concesiune a acestui perimetru este de 30 de ani", a precizat Ariton. Declaratia a fost facuta in contextul in care ministrul a anuntat aprobarea de catre Guvern a unui pret minim de de vanzare a pachetului de 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP) la 0,3708 de lei pentru o actiune.

Rusia si Germania vor infiinta un fond de 1 miliard de euro pentru sprijinirea afacerilor inovative

Rusia si Germania vor infiinta un fond de 1 miliard de euro pentru sprijinirea afacerilor inovative. Este vorba despre un fond care va sustine inovatiile din domeniul tehnologiei avansate si al proiectelor de eficienta energetica derulate de Intreprinderi Mici si Mijlocii, a anuntat directorul unei banci ruse de dezvoltare. Potrivit oficialului de la Moscova, fondul isi va consolida capitalul in doi-trei ani. Directorul institutiei bancare ce a facut acest anunt face parte din delegatia oamenilor de afaceri care il insotesc pe presedintele Dmitri Medvedev in timpul vizitei sale in Germania.