Premierul Emil Boc a dat ministrilor, in sedinta de miercuri, mai multe dispozitii. Le-a cerut ca in termen de maxim doua saptamani sa prezinte solutii privind descentralizarea, astfel incat sa fie transferate catre autoritatile locale atributiile de la nivel central. De asemenea, le-a solicitat sa aplice corectii financiare acolo unde exista nereguli in utilizarea fondurilor europene. "Daca nu le aplicati dumneavoastra si le aplica Comisia Europeana, pierdem banii (...) Se pierd pentru totdeauna", a transmis Boc. "Aplicati corectii de la 1 la 100%", a continuat premierul. Boc a mai cerut sa fie asigurata prezenta la nivel de ministru in cadrul discutiilor cu delegatia FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

Acesta a mai cerut ministrilor sa invoce de fiecare data cand este cazul numele sefilor de la autoritatile de management pentru a-i responsabiliza. "Faceti publice numele celor care conduc autoritatile de management", a spus premierul.

Potrivit premierului, trebuie aplicate corectiile financiare acolo unde nu s-a respectat legislatia achizitiilor publice sau sunt intarzieri nejustificate in derularea contractarilor. "Aplicati corectii financiare de la 1% la 100%, in functie de gravitatea situatiei, autoritatilor responsabile, pentru ca, daca nu le aplicati dumneavoastra si le aplica UE pierdem banii", a afirmat Boc.

Boc a cerut sa fie facute publice numele sefilor autoritatilor de management pentru ca acestia sa devina mai constienti de responsabilitatea pe care o au.

"Eu tot trag la raspundere ministrii, dar, in fapt, cei care trebuie sa va propuna strategii sunt cei care conduc autoritatile de management. Ei trebuie sa stie ca au o responsabilitate fata de aceasta tara, iar numele lor trebuie sa fie publice. Asa cum intr-o sedinta judecatoreasca avem numele unui judecator care da o sentinta si la autoritatile de management trebuie sa fie o persoana cunoscuta, invocata si care sa aiba si o responsabilitate publica in raport cu ceea ce inseamna derularea fondurilor europene (...)Vreau ca in analizele dumneavoastra, dincolo de aceste corectii financiare, sa aud si numele sefului care raspunde pentru autoritatea de management si acesta sa aiba responsabilitate publica", a precizat Boc.

  • UPDATE Doua ore mai tarziu, presedintele Traian Basescu a declarat ca a adresat Guvernului rugamintea ca pentru moment Romania sa inceteze sa mai trimita facturi la decontare la Bruxelles, mai putin pe agricultura.

Llegat de achizitiile publice riscam o mare problema: ceea ce am discutat cu premierul si cu membri ai Guvernului este ca pentru moment Romania sa inceteze sa trimita facturi pentru decontare la Bruxelles, indiferent de lucrari, transport etc. - mai putin agricultura, a declarat Basescu.

"Atunci cand se intregistreaza nereguli in gestionarea banilor europeni banii se blocheaza si suma se diminueaza, potrivit legislatiei UE; este altceva daca autoritatile romane constata neregularitati cand sumele pot fi realocate pe alte proiecte",a mai spus Basescu. Potrivit acestuia, masura de a verifica toate proiectele si a nu se trimite facturi la Bruxelles este una necesara.

Transfer de atributii si patrimoniu la autoritatile locale

In ceea ce priveste descentralizarea, premierul Emil Boc a dat un termen de doua saptamani pentru prezentarea unor propuneri de transfer de atributii si active de patrimoniu ale ministerelor catre autoritatile locale.

"Aveti la dispozitie doua saptamani, doamnelor si domnilor ministri, ca fiecare ministru sa prezinte in Guvern ce solutii are pentru a transfera spre autoritatile locale, consilii locale, consilii judetene, atributii si patrimoniu. Pentru ca acest guvern, practic, a demonstrat ca are vointa de a face descentralizare iar exemplele din educatie, sanatate si transporturi sunt binevenite, dar trebuie completate si cu alte decizii la alte ministere pentru a cobori decizia la nivelul administratiei cel mai aproape de cetatean (..) In privinta patrimoniului, sa ii obisnuiti pe cei din minister sa lase cuvantul 'nu' din brate atunci cand este vorba de transferul catre autoritatile locale a unor atributii sau active care, repet, potrivit legii, pot fi transferate si mai bine administrate de autoritatile locale", a afirmat seful Guvernului.