"​Atat moneda chineza - yuanul - cat si bancile chineze sunt binevenite in Romania", a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei intr-un interviu publicat de agentia chineza Xinhua. "Am discutat inca de pe la inceputul anului 1990 cu privire la deschiderea unor filiale in Romania de catre bancile chineze. Ma astept ca acest lucru sa se intample in viitor", a spus Isarescu.

Mugur Isarescu, Guvernatorul BNRFoto: Agerpres

Autorităţile monetare ale Chinei au decis să depună la inceputul anilor `90 valuta la BNR intr-o perioada in care devizele straine se aflau in cantitati mici in Romania (în 1999, China a plasat 75 de milioane de dolari la BNR- n.red), si-a amintit Isarescu, adăugând că acest gest a demonstrat prietenia intre bancile centrale dintre cele doua state. "A fost un ajutor concret şi un gest prietenos. Prietenul la nevoie se cunoaste. Nu am uitat acest gest de prietenie", a mai spus Guvernatorul roman.

România se străduieşte să adopte moneda unică euro până în 2015, noteaza Xinhua.

Guvernatorul BNR a mai declarat agentiei de presa din China ca este convins că încrederea puternică în euro exprimata de către premierul chinez Wen Jiabao în timpul turneului său european în luna iunie a ajutat la creşterea monedei unice.

"China, ca unul dintre jucatorii comerciali majori şi una dintre marile puteri economice ale lumii a devenit si o putere financiară, cu o acumulare crescândă a rezervelor valutare. Prin urmare, un mesaj de încredere în euro venit din partea unei asemenea forte va sprijini în mod evident aceasta moneda", a mai spus Isarescu.

Guvernatorul BNR si-a mai exprimat convingerea că Uniunea Europeană va depăşi actuala criza a datoriilor suverane. "Viitoarele crize ar putea fi evitate daca moneda Chinei ar juca un rol international mai puternic", a precizat Isarescu. "China este o putere economică si comerciala care inregistreaza excedent comercial. Yuanul va juca in viitor un rol mai important în sistemul monetar mondial," a declarat Mugur Isarescu, adaugand ca atunci cand moneda Chinei va deveni una de rezerva, "o vom avea imediat în trezoreria noastra", a adăugat el.

Isarescu a apreciat rolul constructiv si eficient jucat de reprezentanţii Chinei in cadrul Fondului Monetar Internaţional. El a solicitat de asemenea o mai strânsă cooperare financiară bilaterală. "Colaborarea noastra actuala se poate concentra pe aspecte diferite pentru a rezolva criza financiară internaţională", a conchis Isarescu.