Isarescu, interviu pentru Xinhua: Yuanul si bancile chineze sunt binevenite in Romania.Yuanul va juca in viitor un rol mai important în sistemul monetar mondial
Autorităţile monetare ale Chinei au decis să depună la inceputul anilor `90 valuta la BNR intr-o perioada in care devizele straine se aflau in cantitati mici in Romania (în 1999, China a plasat 75 de milioane de dolari la BNR- n.red), si-a amintit Isarescu, adăugând că acest gest a demonstrat prietenia intre bancile centrale dintre cele doua state. "A fost un ajutor concret şi un gest prietenos. Prietenul la nevoie se cunoaste. Nu am uitat acest gest de prietenie", a mai spus Guvernatorul roman.
România se străduieşte să adopte moneda unică euro până în 2015, noteaza Xinhua.
Guvernatorul BNR a mai declarat agentiei de presa din China ca este convins că încrederea puternică în euro exprimata de către premierul chinez Wen Jiabao în timpul turneului său european în luna iunie a ajutat la creşterea monedei unice.
"China, ca unul dintre jucatorii comerciali majori şi una dintre marile puteri economice ale lumii a devenit si o putere financiară, cu o acumulare crescândă a rezervelor valutare. Prin urmare, un mesaj de încredere în euro venit din partea unei asemenea forte va sprijini în mod evident aceasta moneda", a mai spus Isarescu.
Guvernatorul BNR si-a mai exprimat convingerea că Uniunea Europeană va depăşi actuala criza a datoriilor suverane. "Viitoarele crize ar putea fi evitate daca moneda Chinei ar juca un rol international mai puternic", a precizat Isarescu. "China este o putere economică si comerciala care inregistreaza excedent comercial. Yuanul va juca in viitor un rol mai important în sistemul monetar mondial," a declarat Mugur Isarescu, adaugand ca atunci cand moneda Chinei va deveni una de rezerva, "o vom avea imediat în trezoreria noastra", a adăugat el.
Isarescu a apreciat rolul constructiv si eficient jucat de reprezentanţii Chinei in cadrul Fondului Monetar Internaţional. El a solicitat de asemenea o mai strânsă cooperare financiară bilaterală. "Colaborarea noastra actuala se poate concentra pe aspecte diferite pentru a rezolva criza financiară internaţională", a conchis Isarescu.

Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Nu sunt pedelac dar am mai mult cap :)...
Acuma ca oficial nu ne plac chinezii din cauza titulaturii - Particul Comunist Chinez, asta este cu totul altceva. Sa nu fim totusi mai catolici decat papa. SUA investeste in China de mai bine de 50 de ani in timp ce sustine pe fata Taiwan-ul (Republica Chineza) si tendinte secesioniste pe continent. La fel si in Coreea de Nord unde in ultimii ani s-au deschis fabrici nemtesti si italiene.
Ar fi o prostie sa nu beneficiem de dezvoltarea chinezeasca. Trebuie doar sa fim destepti si sa negociem totul la sange. Altfel "ne fac". Deh! Asa-i in tenis.
In 1989 omenirea avea sansa unei veritabile transformari, cele doua modele existente in lume la acea data, capitalismul si comunismul, isi aratasera limitele, iar daca fiecare ar fi pastrat(adoptat) ceea ce functionase bine si intr-o parte si in alta, se putea face un veritabil salt. Culmea este ca doar chinezii au stiut ce sa pastreze de la ei si ce sa adopte de la capitalisti si, iata ce se intampla! In doar putin peste 20 de ani!