Angela Merkel si Nicolas Sarkozy au ajuns miercuri la o pozitie comuna atat in ceea ce priveste noul plan de salvare financiara a Greciei cat si pentru modalitatea de participare a sectorului privat la acest plan, anunta Reuters. Discutiile au durat circa 7 ore si au fost caracterizate ca fiind "foarte stranse". Continutul acordului nu a fost dat insa publicitatii, urmand sa fie cel mai probabil anuntat in cursul zilei. Cei doi lideri i-au solicitat la jumatatea intalnirii presedintelui BCE Jean-Claude Trichet sa li se alature, fapt ce sugereaza ca solutia la care s-a ajuns are si sprijinul Bancii Centrale Europene.

Potrivit Reuters, planul a fost prezentat si Presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, urmand ca in aceasta dimineata sa fie discutat la Bruxelles si cu prim-ministrul grec George Papandreou.

  • Moneda euro a crescut usor fata de dolar, joi, pe pietele asiatice, dupa anuntarea acestui acord franco-german. Investitorii raman insa tensionati pana la aflarea detaliilor

Pentru a acorda mai mult timp incercarii de a convinge sectorul privat, ultima intalnire pregatitoare a fost amanata de miercuri seara pentru joi dimineata. Reuniunea la nivel inalt a sefilor de stat si de guvern va incepe astfel cu o ora mai tarziu decat era programat, la ora 13:00 locala.

imprumutat-si-imprumutator

imprumutat-si-imprumutator

Foto: Hotnews

Jose Manuel Barroso, a lansat miercuri un avertisment deosebit de grav pentru liderii din zona euro.

"Nimeni nu ar trebui sa isi faca iluzii, sitatia este foarte grava. Este nevoie de o solutie, in caz contrar consecintele vor fi resimtite in toata Europa si dincolo de ea", a avertizat presedintele Comisiei Europene, intr-o critica slab mascata fata de reticenta exprimata pana in prezent de Germania cu privire la solutiile propuse.

Valerie Pecresse, purtatorul de cuvant al guvernului francez, a subliniat miercuri ca "reticenta majora", la varianta lansarii de obligatiuni europene - una dintre optiunile studiate - este cea germana". Angela Merkel a avertizat la randul ei ca summit-ul de joi este doar un pas din cadrul uui proces mai complex si ca nu trebuie asteptate miracole.

Mai multe banci si companii de asigurare din Europa au venit si ele cu un plan propriu, despre care nu se cunosc inca toate detaliile. Ceea ce se stie pana in present e ca planul bancherilor include un rollover, extinderea unor scadente si ca valoarea pachetului de sprijin este de 40 de miliarde de euro pe 3 ani.

Scurt remember. La inceput, bancile americane imprumutau bani unor cetateni care nu isi mai puteau plati ratele. Apoi, Statele au imprumutat bani unor banci care nu isi mai puteau rambursa imprumutul. Acum, organismele internationale imprumuta bani unor State care nu-si vor mai putea returna banii. Grecia, Portugalia, Spania, Irlanda si altele inca ne-numite aici. Ar putea urma un “Lehman” european.

Incepand din 2008, bancile centrale au injectat 5.000 de miliarde de dolari in economia mondiala (circa 8% din PIB-ul global).S-ar putea ca asta sa duca la probleme in perioada care urmeaza.

Apoi, asa cum spuneau niste baieti destepti, problema nu e ca grecii sau spaniolii sunt indatorati, ci ca cineva continua sa le imprumute bani. Iar cei care le imprumuta ar putea deveni noile victime. Pana la urma, desi pare o criza a datoriilor suverane subprime, eu unul raman la ideea ca discutam in continuare de o criza bancara.

  • Criza in care am putea intra este mai a naibii decat criza din care am iesit si asta pentru ca: riscurile sistemice sunt mai mari, produsele “contaminate” sunt CDS-urile si avem de-a face cu o criza de solvabilitate, mascata in criza de lichiditate.

SUA are mari probleme la randul ei. Nu cred ca isi va pierde ratingul, intrucat dolarul conteaza prea mult in economia globala (ganditi-va numai la faptul ca toate bancile centrale ar trebui sa isi revizuiasca rezervele si sa se apuce sa caute active mai sigure). Dar e posibil ca noi dureri de cap sa apara.