Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Mugur Isărescu pentru Xinhua: Yuanul este binevenit în România

Moneda Chinei - yuanul - şi băncile chineze sunt binevenite în România, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, într-un interviu acordat agenţiei Xinhua. Autorităţile din domeniul finanţelor din China au decis să depună valute străine în Banca Naţională a României la începutul anilor '90, atunci când valuta se afla încă în cantităţi mici în România, a reamintit el, adăugând că demersul a fost o dovadă a prieteniei durabile dintre băncile naţionale ale celor două ţări. Xinhua notează că România intenţionează să adopte moneda euro până în 2015. Guvernatorul Băncii Naţionale a României a afirmat că încrederea în euro exprimată de premierul chinez Wen Jiabao în timpul turneului său european în luna iunie a constituit un sprijin pentru moneda unică.

'China, în calitatea sa de importantă putere comercială şi economică la nivel mondial, a devenit de asemenea o putere financiară, prin acumularea în creştere de rezerve valutare. De aceea, un mesaj de încredere în euro din partea unei puteri financiare va ajuta cu siguranţă moneda' europeană, a estimat Isărescu.

'Este posibil ca viitoarele crize să poată fi evitate atunci când moneda chineză va juca un rol internaţional mai puternic', a adăugat Mugur Isărescu. 'Când yuanul va deveni valută, o vom avea imediat în trezoreria noastră', a adăugat el, exprimându-şi totodată dorinţa pentru o mai strânsă cooperare financiară între China şi România.

Cea mai mare comanda din istoria aviatiei civile: American Airlines va cumpara 460 de avioane Boeing si Airbus

Grupul american AMR, firma mama a companiei aeriene American Airlines, a anuntat ca va cumpara 460 de avioane Boeing si Airbus in perioada 2013-2022, precizand ca aceasta este cea mai mare comanda de avioane de pasageri din istoria aviatiei civile. Compania nu a dezvaluit valoarea acestei comenzi, insa a aratat ca va cumpara 200 de avioane Boeing 737 si 260 de aparate Airbus EADS A320.

Comanda este insotita de o optiune pentru alte 465 de aparate, din care 100 de Boeing 737 si 365 de Airbus A320.

American Airlines, a treia mare companie aeriana din SUA, a anuntat ca va primi finantare de aproximativ 13 miliarde de dolari de la producatori prin intermediul operatiunilor de leasing.

Pentru Airbus aceasta comanda este deosebit de importanta, avand in vedere ca American Airlines nu mai opereaza niciun avion produs de grupul european din 2009. Ultima comanda a American Airlines pentru avioane Airbus a avut loc la finele anilor '80, iar in 1996 compania americana a anuntat ca Boeing va fi singurul sau furnizor de aeronave pana in 2018.

Barroso: Situatia din zona euro este foarte grava. Un esec al summitului UE va avea consecinte la nivel global

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat miercuri ca situatia din zona euro este "foarte grava" din cauza crizei datoriilor si a avertizat ca un eventual esec al summitului european de joi va avea consecinte la nivel global. In opinia lui Barroso, ar trebui ca liderii UE sa aiba cel putin o idee clara cu privire la masurile pentru stabilizarea situatiei din Grecia.

Presedintele Comisiei Europene a mai declarat ca solutionarea crizei cu care se confrunta zona euro de circa un an si jumatate este in "interesul tuturor", deoarece tarile sunt "interdependente".