Mugur Isarescu: BNR pregateste masuri impotriva unei posibile contagiuni a crizei grecesti
"Pot sa va spun ca testele noastre de stres si cerintele de capital au fost mult mai dure decat cele realizate in Europa", a adaugat el. "Toate aceste banci-mama s-au comportat impecabil nu a existat nicio intarziere", a mai spus Isarescu.
Potrivit Guvernatorului, Romania s-ar putea confrunta cu o contagiune financiara, canalul de manifestare fiind cel al capitalului, insa- spune Isarescu- acesta e un canal ingust care pana acum ne-a ajutat. Isarescu nu exclude ca in anumite cazuri bancile mama sa retraga sume de bani din Romania, dar BNR monitorizeaza cu mare atentie retragerile de capital.
Ce l-ar putea pune in incurcatura pe Isarescu ar fi impactul psihologic al contagiunii care ar putea declansa reactii irationale. "Suntem pregatiti sa facem fata si unui asemenea scenariu. Stim cum sa trimitem mesaje in asa fel incat un asemenea impact sa fie limitat", mai explica Isarescu.
Guvernatorul mai considera, de asemenea, ca utilizarea monedei ca parghie este un instrument util in perioade de criza. "Flexibilitatea monedei si faptul ca leul se poate misca intre anumite limite putand absorbi din tensiuni ne poate ajuta. E drept, trebuie sa fim atenti. Pentru ca exista un punct de la care rata de schimb poate transmite panica. Dar, in limite rezonabile, se poate absorbi panica irationala", a conchis Isarescu.

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
dar cand economia europeana merge mai prost euro nu ar trebui sa scada? la noi orice s-ar intampla.... cursul creste, leul se devalorizeaza, absoarbe tensiuni... pe noi nu trebuie sa ne sperie nicio criza financiara sau economica....
DIN PACATE Fondul de Garantare a Depozitelor NU ESTE CEEA CE PARE. Actualmente, are rezerve sub 1% din total depozite sistem bancar. Cu total linii de credit, etc, probabil acoperirea posibila ar creste la 2-3%. Este suficient ca o singura banca de mici dimensiuni sa intre in incapacitate ca Fondul de Garantare a Depozitelor sa ramana fara bani.
Fondul de Garantare este vazut ca o asigurare data de statul Roman, in realitate nu exista nici o obligatiune juridica care sa oblige statul Roman sa despagubeasca cetatenii ce si-au pierdut depozitele odata cu insolventa unei banci.
Mai multe info la:
http://abciconomics.blogspot.com/2010/12/fondul-de-garantare-depozitelor-nu-este.html
Scopul tau este se pare sa provici bank-runs.
Foarte grav!
Dar riscul zonei Euro ramane ridicat- cum se face ca o ceata de functioanri ai Comisiei Europene, o alta ceata a BCE si nu mai stiu cati analisti ai diverselor insitutii si agentii UE nu au reusit sa vada o speculatie atat de uriasa cum a fost cea a Greciei?!
Sa fie vorba de o scadere a competentei? Eu inclin sa raspund afirmativ, avand in vedere ca si in multe alte domenii competenta functionarilor UE se arata catastrofala.
Ma intreb in ce masura mai sunt insitutiile europene capabile sa intelega si sa actioneze realist si la timp in situatii de criza?
Din cate vad, distanta dintre functiaonrii "lor" si "ai nostri" scade. In sensul ca "ai lor" se prabusesc spre nivelul "alor nostri" si "ai nostri" se prabusesc si mai jos (de mirare ca au unde...).
Poate ca ar fi intelept sa amanam decizia intrarii in eurozone.
sa invete gretzii dela noi !
ca d'aia iei leafa aia, nesimtita..:-)
sub control, my asso !
mugurel, mergi mai des la biserica, fa matanii, poate iti asculta ruga Al de Sus.
si ai grija cu agoniseala.. trece-o toata pe $$$$
mai slabi, dar mai siguri.
altfel, io am mare incredre in tine si bnr !
sanchi.
marele matale specialist, are studii de comert exterior, nu finante banci.
si a fost director la institutul de economie mondiala, fost de marketing, specializat in studii de comert exterior si cooperare economica internationala, in cadrul ministerului lui burtica.
asta, inainte de iemanare.
cine stie de cine era patronat institutul ala ?
Stilui d-lui Isarescu este abstract si impenetrabil ca intotdeauna, Dar nimeni nu stie ce vrea sa spuna cu adevarat. Uneori ma intreb daca ii este si dansului clar in minte ceea ce spune publicului larg.
Daca nu te pricepi, de ce bati aiurea din gura?
Cand iei imprumut de la FMI iti spune:
- ce ai voie sa faci cu banii
- ce cheltuieli te angajezi sa reduci ,ca sa aiba garantia ca poti da inapoi banii.
Intreaba daca nu stii si nu mai debita traznai (esti faan A3 si RTV, asa-i?)