Intrarea Greciei sau a bancilor din aceasta tara in incapacitate de plata nu va determina institutiile financiare elene sa isi retraga finantarea de la subsidiarele lor din Europa Centrala si de Est, iar filialele din Romania si Bulgaria nu se vor confrunta cu retrageri masive de depozite, se arata intr-un raport al Fitch Ratings. Agentia de evaluare financiara arata insa ca aceste riscuri nu pot fi excluse in totalitate, avand in vedere incertitudinile considerabile cu care se confrunta bancile-mama.

In Romania exista sapte banci cu capital grecesc, care detin o cota de piata de 16% in functie de active, potrivit datelor BNR de la finele primului semestru. In Bulgaria, bancile cu capital elen au o cota de piata in functie de active de 28%.

Conform unui raport FMI publicat in luna iunie, subsidiarele bancilor grecesti din Romania sunt mai bine capitalizate decat media din sistem, iar lichiditatile lor raman in linie cu cele din sistem si nu exista indicii privind retrageri de fonduri.

Totodata, BNR s-a aratat gata sa ofere lichiditati bancilor din sistem in cazul in care accesul unor banci pe piata interbancara va fi limitat. In plus, rezervele solide de capital ale bancilor, supravegherea bancara stricta si rezervele sanatoase ale BNR vor reduce aceste riscuri.