Fitch Ratings va plasa Grecia in default limitat ca urmare a masurilor cuprinse in noul pachet de salvare financiara, insa cel mai probabil va atribui ratinguri noi cu un grad usor speculativ dupa ce schimbul de obligatiuni se va finaliza, potrivit Reuters. Agentia de evaluare financiara mai arata ca reducerea dobanzii pe care Grecia o va plati pentru imprumuturi si extinderea maturitatilor o va ajuta sa redevina solvabila si va sustine noile ratinguri.

Propunerea de rostogolire a datoriilor in noi instrumente implica o pierdere de 20% pentru banci si pentru ceilalti creditori ai Greciei, ceea ce contituie un eveniment de credit dupa standardele agentiei.

"Fitch va atribui noi ratinguri post-default Greciei si noilor instrumente de indatorare odata ce default-ul va fi reglementat prin emiterea de noi obligatiuni catre creditorii participanti. Cel mai probabil, noile ratinguri vor fi in categoria low speculative-grade", se arata intr-un comunicat al agentiei.

Liderii din zona euro au convenit, joi, sa acorde un al doilea pachet de ajutor financiar pentru Grecia, la finalul unui summit crucial cu privire la viitorul monedei unice. Pachetul financiar va ajunge pana la 158 de miliarde de euro, cu sprijinul substantial din partea bancilor si creditorilor privati din Grecia: 109 miliarde de euro din partea Europei si Fondului Monetar International, iar restul de 49 miliarde de euro- contributie din partea sectorului privat. Din aceasta suma, 37 miliarde de euro vor veni dintr-o "contributie voluntara" a bancilor si 12 miliarde de euro din rascumpararea datoriilor din piata.