In urma cu cateva minute delegatia FMI condusa de Jeffrey Franks si-a incheiat intalnirea cu conducerea ANAF. Intalnirea a durat circa 3 ore, discutiile vizand indeplinirea conditionalitatilor cuprinse in Acordul cu Fondul, a declarat pentru HotNews.ro presedintele ANAF, Sorin Blejnar. Rezultatele sunt optimiste, a mai precizat Blejnar.

Sorin Blejnar, presedintele ANAFFoto: AGERPRES

"Ne vom continua -asa cum ne-am angajat in Acord - eforturile de introducere a sistemelor informatice si de consolidare a departamentului de Tehnologia Informatiilor din ANAF pentru a imbunatati administrarea fiscala. Vom imbunatati de asemenea activitatea punctului central de examinare si de transmitere a potentialelor cazuri de frauda si vom continua sa intarim instructiunile de identificare a fraudei fiscale. Am mai discutat de asemenea despre programul destinat persoanelor fizice cu averi mari si la dezvoltarea metodelor indirecte de control, pe baza carora speram sa avem cat mai curand o strategie privind riscurile in materie de conformare", a mai spus Blejnar pentru HotNews.ro.

Reamintim ca pentru a concentra resursele limitate pe contribuabilii mari si mijlocii, ANAF va introduce pana la sfarsitul lui decembrie un regim simplificat de impozitare in sectoarele economice cheie si va solicita de la UE o majorare a pragului de la care inregistrarea ca platitor de TVA devine obligatorie, contribuabilii ce se situeaza sub prag fiind trecuti la regimul simplificat. "Am discutat si despre aceasta simplificare, dar detaliile probabil ca vor fi facute publice doar de reprezentantii FMI la finalul programului derulat in Romania. Ce pot sa va spun este ca in linii mari noi ne-am facut temele", a mai precizat presedintele ANAF.

In Memorandumul de Intelegere semnat cu FMI, finantatorii internationali recomanda extinderea eforturilor de lichidare a arieratelor si la nivelul autoritatilor locale si al intreprinderilor de stat. "Trebuie create mecanisme clare de rezolvare a acestor arierate de mari proportii asigurandu-se in acelasi timp ca orice finantare acordata de la Bugetul Statului este conditionata de masuri de restructurare si respecta reglementarile europene. Arieratele IS in mod special constituie o frana importanta pentru activitatea economica si cresterea continua a acestora ar putea ameninta stabilitatea fiscala si cresterea macroeconomica. Eforturile de imbunatatire a administrarii fiscale avanseaza prea lent, plasand Romania in situatia de a avea cote ridicate de impozite si taxe colectate de la o baza relativ ingusta si o economie informala de proportii mari", se arata in Raportul din iunie al delegatiei Fondului.