Presedintele republican al Camerei Reprezentantilor s-a declarat vineri "convins" ca Statele Unite nu vor ajunge in incapacitate de plata, respingand responsabilitatea esecului discutiilor cu Barack Obama asupra ridicarii plafonului datoriei, relateaza AFP.

"Vreau sa fiu clar: nimeni nu vrea ca Statele Unite sa intre in incapacitate de plata. Sunt convins ca nu se va ajunge acolo", a declarat John Boehner, intr-o conferinta de presa tinuta ca raspuns la cea a presedintelui Barack Obama.

Anterior si presedintele Barack Obama a declarat in timpul unei conferinte de presa ca este "convins" ca tara sa nu va ajunge in incapacitate de plata.

Dar in opinia lui John Boehner "Casa Alba a schimbat regulile jocului", asigurandu-se ca administratia Obama a cerut 400 miliarde de venituri suplimentare, provenite in principal prin cresterea impozitelor, perspectiva imposibila pentru republicani.

Presedintele Camerei Reprezentantilor a spus ca a continuat sa lucreze cu membri ai Congresului, pentru a "gasi o solutie responsabila." Republicanii si democratii incearca de saptamani intregi sa ajunga la un acord prin care sa se majoreze plafonul datoriei, care a atins nivelul record de 14.294 miliarde dolari de dolari la mijlocul lunii mai.

Incepand din 2 august, cea mai mare economie a lumii ar putea intra in incapacitate de plata.

Presedintele Obama a anuntat, vizibil suparat, ca a convocat oficiali din Congres la Presedintie in dimineata zilei de sambata, ora 11:00 (15.00 GMT), pentru inca o runda de negocieri.