Zona euro si restul UE ar trebui sa invete din exemplul Bulgariei in ceea ce priveste stabilitatea fiscala, a declarat ministrul de Finante bulgar Simeon Djankov intr-o serie de interviuri pentru CNN, BBC, Sky News si Reuters.

"Am invatat din criza globala ca avem nevoie de reguli fiscale stricte", a spus Djankov, ministrul insarcinat cu realizarea proiectului guvernamental Pactul de Stabilitate Financiara, un set de masuri legislative pe care l-ar putea lua Bulgaria pentru a pastra o disciplina fiscala stricta.

"Acum introducem in legea bugetului restrictii pentru ca guvernele sa nu poata avea politici fiscale indisciplinate. Este ceva ce toate statele europene ar trebui sa faca, iar zona euro ar putea invata de la Bulgaria", a spus Djankov, citat de Novinite.

El a subliniat ca a Bulgariei este extrem de interesata de perspectivele economice si fiscale ale statelor zonei euro, pentru ca 70% din comertul extern al Bulgariei se face cu eceste state.

Intr-un interviu pentru CNN, Djankov a subliniat, de asemenea, lectiile pe care statele din zona euro le pot invata din experienta Bulgariei.

"Atat ministrii de finante din UE, precum si politicienii si analistii trebuie sa fie constienti de faptul ca problemele din zona euro nu pot fi rezolvate partial si ca este nevoie de o solutie globala", a declarat el.

Intrebat de ce Bulgaria vrea sa adere la acesta "corabie care se scufunda reprezentand zona euro", Djankov a declarat cunoscutului realizator CNN Richard Quest, ca prin tari precum Bulgaria si cele mai recent intrate in zona euro precum Estonia si Slovacia, zona euro s-ar putea transforma intr-un club fiscal conservator, o dezvoltare de care ar beneficia de toata lumea.

"Zona euro are o multime de invatat de la aceste tari, deoarece am trecut printr-o restructurare enorma a economiilor si a sistemelor bancare dupa prabusirea regimurilor comuniste, si aceste lectii au fost uitate intr-un fel", a subliniat ministrul de finante bulgar.