“Stai femeie la coada, ce, adica eu sunt prost?”, zice barbatul_in_camasa_plina_de_transpiratie. “Dar eu am venit pentru 112”, zice Femeia Admonestata. “Osutadoishpe, osutadoishpe, tot pentru osutadoishpe suntem si noi aici. Ca doar nu stam la coada la plazme”, zice barbatul. Alti 10 sunt gata sa sara la bataie. “La coada, la coada”, urla ei aprinsi de caldura insuportabila din sediul Administratiei. 112 nu e apelul e urgenta. E Declaratia 112. Sunt proprietari de mici businessuri care se inghesuie la cozi ca sa fie la zi cu taxele, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion

“Ceilalti” sunt 27.000 de oameni. Stau la birouri, in fata unor calculatoare donate de stramosii omului. In jurul lor, munti si dealuri de hartie. Sunt functionarii 2.0 ai ANAF. Exista e-mail, dar hartia e sfanta. Ai nevoie de o hartie de la Administratia financiara? Tehnic, e simplu. In practica, e complicat ca 666. Intri in cladire, te uiti mirat la cele circa 200 de contribuabili impartiti frateste la cele 4 cozi care isi fac vant cu hartiile (altfel nu rezisti) si te asezi la rand.

Restanţele la buget ale companiilor monitorizate prin acordul cu FMI au crescut in 2010 cu 34%, la 1,5 mld. euro, iar cel mai mare datornic a rămas Compania Naţională a Huilei, urmat de CFR SA, ale cărui datorii s-au triplat pe parcursul anului 2010. În termeni nominali, datoriile au urcat cu 1,75 mld. lei, în special pe fondul creşterii restanţelor Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA. Valoarea totală a datoriilor reprezintă restanţele cumulate ale societăţilor la cele patru componente principale ale bugetului general consolidat. Datoriile Companiei Naţionale a Huilei către bugetele statului au urcat cu 10% şi au ajuns la 4,13 miliarde de lei. Pe ei cine-i deranjeaza?

Te pui la coada si in mai putin de o ora ajungi in birou. Sunt circa 5 mese. Unul iti verifica CUI-ul, altul te intreaba cu ce te poate ajuta, un al treilea te intreaba din senin daca ai stat la coada. Te indrepti catre al cincilea. El te trimite la numarul 4. Numarul 4 zice ca nu el e cel cu care ai de discutat si ti-l arata pe numarul trei. Numarul trei e binevoitor. Te asculta pana la capat, butoneaza ceva la computer, iti spune ca iti elibereaza hartia cat ai zice peste si chiar scoate la imprimanta Hartia, o stampileaza si o semneaza. Nu ti-o da. “Mai trebuie semnata de 3 oameni”, iti spune zambind senin si linistitor”. Intrebi daca doar cu antet, semnatura si stampila nu e valabila. Numarul 3 devine nervos. “Dar unde va credeti? NOI angajam raspunderea intregii Institutii atunci cand eliberam o hartie”.

Ii spui calm ca nu ai mai vazut o asemenea birocratie si ca esti bucuros ca nu e angajata si o matza, intrucat probabil trebuia si ea sa se iscaleasca. Numarul trei isi intoarce brusc privirea catre tine. “Stati putin”. Tu stai. Aveti o datorie la noi de sasesutecincizecisidoi de lei. Maine trimitem hartia de poprire a conturilor. Aveti noroc ca nu am trimis-o astazi. Articolul osutapatrujnoua din ougenouajdoiperdouamiitrei. Tu razi si ii spui ca ai in cont disponibil cat sa achiti de 8 ori datoria aia. Numarul trei nu glumeste. Iti scoate la imprimanta, cum altfel, hartia prin care conturile iti sunt blocate pentru cei 652 de lei. “Maine dimineata sa veniti aici cu sasesutecincizecisidoi de lei”, zice numarul trei. Te revlti. “Doamna, dar de ce nu vi-I trageti din cont, ca aveti de unde”. Nu ai cu cine. Banii trebuie depusi manual. “Pe urma, va dau si hartia” zice impaciuitoare Numarul trei.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a stabilit in urma inspectiilor fiscale din primul semestru obligatii suplimentare de plata in suma totala de 3,8 miliarde de lei (circa un miliard de euro) si a confiscat bunuri si numerar in valoare totala de 75,7 milioane de lei ((comunicat de presa ANAF). Daca obligatiile de plata sunt ca cele mai sus descrise...…

Ii promiti Numarului trei ca a doua zi vei veni cu bani de acasa pentru a plati. Esti transpirat, nervos, esti plecat de 3 ore de la birou doar ca sa scoti o adeverinta ca esti un contribuabil cu taxele la zi.

La nici 30 de metri, doi vanzatori de tigari contrafacute te intreaba daca nu vrei sa cumperi din marfa lor. Privesti in spate catre sediul ANAF, te uiti la cei doi traficanti si iti vine greu sa crezi ca te afli intr-o lume reala.

Comenteaza pe blogul Hymerion.ro