Disputele politice din SUA au loc fara a se mai respecta eticheta. Dolarul slabeste, China devine tot mai ingrijorata

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 25 iulie 2011, 16:19 Economie | Finanţe & Bănci


Au mai ramas cateva zile, dar negocierile merg mai mult inapoi decat inainte. America trebuie sa gaseasca o cale pentru a mari plafonul de indatorare. Certurile dintre republicani si democrati au intrat intr-o faza aflata la limita mitocaniei politice. Obama il suna  pe Boehner si il roaga sa-i dea un telefon. Contrar tuturor etichetelor, Boehner nu il suna pe presedinte. Fiecare parte o acuza pe cealalta de ce e mai rau si refuza compromisul. Presedintele FED (sistemul federal al Bancilor Centrale americane) avertizeaza ca lipsa unei decizii poate  provoca un nou dezastru financiar. La fel spune si Geithner, secretarul Trezoreriei. Degeaba. Infernul e la cateva ore distanta.

 • Care e miza?

SUA este printre putinele state din lume care stabilesc prin lege cat se pot indatora. Din pacate ei au atins deja acest plafon si tehnic, nu mai au voie sa imprumute bani. Limita de indatorare este de 14.294 miliarde de dolari si cu toate ca pare uriasa, limita a fost atinsa in luna mai. Trezoreria a reuşit, prin redistribuirea unor fonduri, să amâne reperul care ar fi însemnat intrarea SUA în incapacitate de plată (default) până pe 2 august.

Ca sa fie la zi cu platile, e nevoie de alti bani.  Obama incearca sa convinga Congresul sa urce aceasta limita. In fond, lucrul acesta s-a mai intamplat de inca 74 de ori in ultimii 70 de ani, nu ar fi acum o mare exceptie.  Numai ca acum republicanii isi joaca mult mai dur cartea: vor restrictii bugetare mai dure decat sunt dispusi democratii sa ofere.

A nu mari acest plafon inseamna un default american. O bomba nucleara financiara, altfel spus.  O prabusire  a dolarului, cu tot ce inseamna acest lucru pentru sistemul financiar mondial, in care dolarul e una din valutele de rezerva de prim rang. Desi nimeni nu se hazardeaza sa spune concret ce ar putea urma in cazul unui defaul, scenariile nu sunt dificil de dedus:  cresteri ale dobanzilor, caderi ale burselor, scumpiri ale activelor de rezerva (aur, argint, franc elvetian). Cei mai ingrijorati sunt chinezii, care detin cea mai mare parte a datoriei SUA. Evolutia din ultimele zile ale dolarului este elocventa.Sau cotatia aurului. Jocul de-a politica e scump.

 • State, banci, asiguratori- toti vor avea de pierdut

Secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, şi-a exprimat totusi speranţa că se va ajunge la un acord pentru majorarea plafonului de îndatorare şi reducerea deficitului poate chiar in noaptea de luni/marti.
Problema reducerii deficitului are loc în contextul apropierii termenului limită de 2 august când capacitatea Statelor Unite de a angaja împrumuturi de pe pieţele financiare va fi epuizată, punând în pericol plata datoriilor dar şi a salariilor către angajaţii publici.

Agenţia de evaluare financiară Moody's Investor Services a avertizat că o intrare a SUA în incapacitate de plată ar putea conduce la ratinguri mai mici pentru cele patru companii americane de asigurări care în prezent beneficiază de un rating Aaa (New York Life Insurance Company, Northwestern Mutual Life Insurance Company, Teachers Insurance & Annuity Association of America şi United Services Automobile Association. “Asiguratorii americani care beneficiază de un rating Aaa nu sunt în prezent sub revizuire deoarece agenţia consideră că ar putea face faţă unei retrogradări cu o treaptă a ratingului suveran. Cu toate acestea, dacă ratingul de ţară va fi coborât cu mai mult de o treaptă, calificativul acestor asiguratori ar putea fi coborât şi el pe cale de consecinţă”, a informat Moody's.

Vezi aici cine detine datoria SUA sau ce face China cu dolarii, cand vrea ca sa scape de ei. Din mai 2011, China a trecut pe locul intai in privinta achizitiei de aur. Timp in care in SUA, aurul incepe sa fie acceptat ca mijloc de plata.
 Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10017 vizualizari

 • +3 (13 voturi)    
  fed (Luni, 25 iulie 2011, 17:01)

  cuman [anonim]

  oricum e o prelungire a agoniei si daca ajung la o intelegere.curmarea suferintei ar fi sa se opreasca odata din cheltuielile aberante si megalomane la care s-au bagat odata cu "american dream".
  daca nu inteleg asta odata pentru totdeauna aia care vin tare din urma vor plati pe rupte...care mai apuca...atentie...
 • +8 (12 voturi)    
  Circ (Luni, 25 iulie 2011, 17:07)

  gaspy [utilizator]

  E doar circ si atat.

  Pe 1 august ora 23:30 EST se va ajunge la un acord (indiferent care va fi el) si pana la 23:59 toate actele vor si semnate si intrate in vigoare.

  Pe termen lung, criza asta va fi un cui in cosciugul dolarului, pentru ca increderea in el e tot mai mica, dar pe termen scurt atat republicanii cat si democratii vor sa castige imagine jucandu-se cu focul.

  Intr-un fel, e perioada cea mai propice pentru astfel de jocuri pentru ca pe zona Euro sunt problemele Greciei.
  • +7 (9 voturi)    
   Exact (Luni, 25 iulie 2011, 17:51)

   Gamma [anonim] i-a raspuns lui gaspy

   Exact asta cred si eu , ar fi ceva ultrasurprinzator sa fie altfel .
   Confirmarea acestui sentiment il puteti vedea pe burse . Nu sunt de loc agitate - aici exclud miscarile pestilor mici nervosi care din pacate fac jocul celor mari .Dar se pare ca nici ei nu mai musca chiar atat de tare din asemenea momele
 • -1 (9 voturi)    
  asta-i tîmpiti (Luni, 25 iulie 2011, 17:21)

  marius [anonim]

  si ne iau si pe noi de prosti !
  pai cum adica ? prima data intra sua în faliment si doar apoi se sesizeaza agentiile de rating si constata ca firmele de asigurari nu-si mai pot mentine notele de AAA ca de altfel si SUA care e în faliment dar are AAA.
  Vai de mama lor ... si a noastra !
  Numai hoti în lumea asta :(, politico financiara !
 • +7 (9 voturi)    
  De departe (Luni, 25 iulie 2011, 17:34)

  Prostu' satului [anonim]

  Cea mai mare parte a datoriei publice americane, de departe, este detinuta de americanii insisi.
  Cu cele 1152 de miliarde mentionate in articolul citat, China detine binisor sub 10% din zisa datorie.
 • -4 (10 voturi)    
  la revedere (Luni, 25 iulie 2011, 19:31)

  serban [anonim]

  daca pica economia SUA este un prim semn al revenirii la normalitate pe plan mondial . sa simta si ei roadele " muncii " lor de dupa al doilea razboi mondial . La revedere unchiului sam si a conceptulului de american dream . asa sa le-o dea .
  • +5 (19 voturi)    
   :) (Luni, 25 iulie 2011, 20:43)

   Marcel, ciolacul de padure [utilizator] i-a raspuns lui serban

   Ai văzut ceva din ultimul bilanţ al companiilor americane? Aproape toate au înregistrat maxime absolute în istoria lor. Nah, acum să-ţi explic pe înţelesul tău ce-i cu incapacitatea asta de plată:

   Eu sunt statul, tu eşti o firmă prosperă. Câştigi de spargi. Eu îţi iau impozit ca să plătesc funcţionarii de la primărie, poliţia, armata, asigurări etc, care-s toţi "ai mei". La sfârşit de an, eu trebuie să-ţi returnez TVA-ul. Cum EU m-am întins mai mult decât mi-e plapuma cu "ai mei", descopăr că n-am destui bani pentru TVA-ul ce ţi-l datorez. Aşa că cer împrumut de la Banca Naţională, BRD, BCR etc. Datoria asta spre tine şi spre băncile locale e 70% din cele 14 trilioane. Ca să pot să-ţi plătesc, başca cheltuielile cu "ai mei", trebuie să mă împrumut din exterior - astea sunt cam 4tn, din care china are 1.12tn. Ca să mă împrumut, scot la vânzare "certificate", pe care promit să le răsumpăr la termenul stabilit. Dacă legea mă opreşte să mă mai împrumut, am de ales între a lua bani de la "ai mei" ca să răscumpăr certificatele - dar intru-n imposibilitate de-a funcţiona dup-aia - sau de-a-mi băga picioarele în certificate - sau de-a pune tiparniţa în funcţiune - caz în care cei care m-au împrumutat nu vor mai da o ceapă degerată pe mine ca partener serios. Dacă măresc plafonul de îndatorare, mă pot îndatora suplimentar de la Banca Naţională sau de la bombonel, urmând ca dup-aia fie să-ţi măresc ţie taxele, fie să mai şomez dintr-ai mei.
   • -1 (13 voturi)    
    pt. ampersand (Luni, 25 iulie 2011, 22:42)

    nikos [anonim] i-a raspuns lui Marcel, ciolacul de padure

    pur si simplu esti sclipitor prin nonsalanta cu care explici lui serban partea asta cam greu digerabila cu finantele.Deschide un curs pt repetentii de Vosganian,Vladescu si alti "geniali" finantisti care apar pe "sticla"sa-i vada soacrele si nevestele.Aferim ,monser!
   • +8 (10 voturi)    
    Beton (Marţi, 26 iulie 2011, 2:07)

    traian [anonim] i-a raspuns lui Marcel, ciolacul de padure

    Ai o capacitatae de sinteza si un talent pedagogic cu mult peste media europeana!Nu glumesc!
    Si totusi,banii reali sau virtuali la care te referi tu sunt doar expresia unor mentalitati sau a unei manipulari mostenite!Poate gresesc dar anonimul serban se referea la valori si valoare,nu la bani!Mare atentie,aparentele insala!
   • +8 (14 voturi)    
    wrong! (Marţi, 26 iulie 2011, 7:41)

    andy [anonim] i-a raspuns lui Marcel, ciolacul de padure

    Confunzi SUA cu Românica!
    Vedem bilanţurile corporaţiilor americane - de la General Electric, la Northrop, de la Google la JP Morgan, Bank of America sau Exxon. Toate mizează pe structurile statului pentru a-şi promova afacerile interne şi cele globale - de la administraţie publică, poliţie, justiţie, forţe de securitate etc. şi pe infrastructura publică - căi de comunicaţie, transport etc.

    Aceste corporaţii plătesc impozite care merg spre 0 (v. cazul deloc singular al GE, care a primit de la stat un tax refund de 1 miliard de dolari, în efect plătind 0 impozite in 2009).

    Mai mult, firmele astea stau pe trilioane în cash, dar nu prea fac angajări.
    La fel, ele continuă să delocalizeze mare parte din baza manufacturieră care a mai rămas în SUA, mai nou şi serviciile.
    Şi cireaşa de pe coliva SUA, îşi recompensează board-urile cu bonusuri totalizând miliarde, în acelaşi timp când prostimii i se cere austeritate, când multe din aceste firme tot cu statul american fac afaceri - adică tot de contribuabili sunt plătite ....
   • +1 (3 voturi)    
    TVA? (Marţi, 26 iulie 2011, 13:17)

    cenusevede [anonim] i-a raspuns lui Marcel, ciolacul de padure

    Sincer n-am vazut ultimele bilanturi ale firmelor americane, dar nici TVA n-am auzit sa se plateasca sau sa se returneze in SUA. Pentru SUA un default este dupa colt, indiferent de ce decizie se va lua acuma, datoriile acumulate de guvernul american nu pot platite. O marire a acestei datorii nu va afecta guvernul american sau chinez, bancile, asiguratorii sau alti detinatori de bond-uri (ceea ce in conceptia domnului Dan Popa inseamna "toti"), dar contribuabilul american va fi afectat.
    • +1 (1 vot)    
     apreciez spiritul de observatie :D (Marţi, 26 iulie 2011, 15:04)

     Marcel, ciolacul de padure [utilizator] i-a raspuns lui cenusevede

     "TVA n-am auzit sa se plateasca sau sa se returneze in SUA"

     Remarcabila observatia. Dar ti-a scapat ceva: nici bRd, nici bcR, nici bnR nu sunt in SUA, cum nici eu nu-s statul american sau Serban firma americana.
 • +3 (3 voturi)    
  ..dormiti linistiti...FED vegheaza...! (Marţi, 26 iulie 2011, 10:08)

  bm [anonim]

  ...marele Joc de Poker e pe sfarsite...!..La masa au ramas USA si China , restul sunt chibitzi ...!
 • 0 (2 voturi)    
  Vantul schimbarii (Marţi, 26 iulie 2011, 11:29)

  Etre [anonim]

  Cine are puterea tinde sa acumuleze si mai multa pana cand se produce o schimbare in regulile jocului iar unii sunt prea lenti pentru a se adapta.

  Acum se simte o adiere ... iar USA pare sa aiba dificultati in a-si mentine modelul de expansiune militara si economica care le-a permis sa-si mascheze devalorizarea dolarului.

  Europa s-a incapatanat sa joace cinstit (politica monetara) in conditiile in care USA si China poti considera ca triseaza. China e inca bine merci. Sa vedem cat ii mai tine pe americani in schimb. Odata si odata se va ajunge la momentul in care usoara devalorizare a dolarului nu o sa mai fie de ajuns pentru a face deficitul sustenabil.

  Asta ma duce la alt subiect. Germanii au fost mai din topor si au recunoscut pe fata necesitatea spatiului vital. Economia actuala este o piramida iar un varf ca Germania necesita o baza mai mare decat ii pot oferi noile tari primite in EU. China are sute de milioane de saraci la baza pentru a crea elite. USA lumea intreaga .... asta pana cand li se inchid usile.
 • +1 (3 voturi)    
  bugetul SUA (Marţi, 26 iulie 2011, 12:14)

  keane [anonim]

  o altă componentă a cheltuielilor imense ale statului în SUA, de care republicanii/democraţii nici nu îndrăznes să amintească, este bugetul militar sau cel de război. Practic vorbim de peste 1 TRILION de dolari anual (Irak, Afghanistan, Yemen, Libia, Pakistan, plus "ajutoarele" militare de miliarde acordate constant Israelului, Egiptului şi anterior Turciei sau Pakistanului), bani de la contribuabili (că doar nu de la corporaţii sau bănci), cheltuiţi în războiul contra unor "terorişti" care de multe ori au fost formaţi, echipaţi şi finanţaţi tot de agenţiile americane.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by