Bugetul general consolidat a inregistrat in primele sase luni ale anului un deficit de 11,3 miliarde de lei, adica 2,07% din Produsul Intern Brut (PIB), dupa ce in primul trimestru s-a inregistrat un deficit de 1,36% din PIB, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP). Economistul sef al unei banci comerciale a declarat pentru HotNews.ro ca Romania este in grafic cu deficitul bugetar, singurul pericol fiind "deschiderea robinetului de cheltuieli" pe finalul anului.

El a mai precizat ca in deficit nu sunt incluse arieratele, avand in vedere ca cea mai mare parte a acestora sunt pe plan local.

Tinta de deficit bugetar prevazuta in Scrisoarea suplimentara la Aranjamentul Stand-by incheiat cu Fondul Monetar International a fost de 12,6 miliarde de lei pentru primele sase luni ale anului.

Conform datelor prezentate de MFP, cheltuielile bugetare au fost de 96,2 miliarde de lei, in vreme ce veniturile au ajuns la 85,0 miliarde de lei. Datele mai arata ca veniturile estimate la bugetul general consolidat sunt cu 9,6% mai mari decat cele din perioada similara a anului trecut, iar cheltuielile cu 0,7%.

La capitolul venituri, incasarile din taxa pe valoare adaugata au urcat cu 31,5%, cele din accize cu 27,1%, iar veniturile din capital cu 58,9%. Incasarile din contributii de asigurari sociale au continuat sa se imbunatateasca, fiind cu 4,7% mai mari fata de aceeasi perioada din anul precedent, iar incasarile din impozitul pe profit au depasit pe cele din aceeasi perioada a anului precedent cu 1,42%.

Fata de anul precedent, principalul decalaj se mentine la incasarile din venituri nefiscale care s-au micsorat cu 8,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent .

Sumele primite de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate au crescut cu 16,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Pe partea de cheltuieli, Ministerul Finantelor arata ca cele cu bunuri si servicii au crescut cu 14,6% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Astfel, la bugetul de stat cresterea a fost de 21,9% ca urmare a reclasificarii unor cheltuieli la bunuri si servicii la Ministerul Sanatatii, la bugetele locale avansul a fost de 21,4% din cauza preluarii spitalelor de catre unitatile administrativ teritoriale, iar la bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate cresterea a fost de 14,6% ca urmare a platilor efectuate pentru servicii medicale si medicamente.

Reprezentantii MFP mai arata ca unele categorii de cheltuieli se mentin in continuare sub nivelul din aceeasi perioada a anului precedent. Cheltuielile de personal s-au redus cu 18,9%, cele cu asistenta sociala cu 18,6%, iar subventiile s-au diminuat cu 18,6%.

Totodata, platile pentru proiectele finantate din fonduri UE au crescut cu 60,9% fata de primele sase luni ale anului 2010.

In acelasi timp, cheltuielile cu dobanzi au crescut cu 29,3% ca urmare a datoriei contractate pentru finantarea deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti si a celor curente.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost pe primele sase luni in suma de 14,86 miliarde de lei, fata de 11,67 miliarde de lei inregistrate in aceasi perioada a anului precedent.

Deficitul bugetar convenit cu FMI pentru acest an este de 4,4% din Produsul Intern Brut.