Presedintele Barack Obama a declarat luni, intr-un discurs adresat natiunii, ca atitudinea republicanilor in dezbaterea privind datoria a condus la un impas "periculos", dar s-a aratat convins ca un compromis este inca posibil pentru a evita un blocaj al platilor dupa 2 august.

In discursul tinut la Casa Alba, Obama a cerut compatriotilor sai sa faca presiuni asupra Congresului, in cazul in care adversarii politici au majoritatea in Camera Reprezentantilor, pentru a realiza un progres.

Fortele politice din Statele Unite ale Americii "nu pot esua" in rambursarea datoriilor, a asigurat si John Boehner, unul din liderii republicanilor din Congres, dar colegii sai de partid si democratii sunt deocamdata in imposibilitatea de a gasi un compromis privind cresterea plafonului datoriei, scrie AFP.

Boehner a recunoscut ca "locurile de munca si economiile a prea multi americani sunt in joc", in cazul in care SUA nu va reusi sa ramburseze datoria pentru prima data in istorie, dar l-a acuzat pe Barack Obama ca nu accepta solutiile propuse de partidul sau.

Boehner spune ca presedintele SUA este inflexibil si s-a folosit de dreptul sau de veto pentyru a bloca un proiect de lege cu sustinere larga in Congres si care prevede, printre altele, reduceri bugetare si limite de cheltuieli.

"Adevarul trist este ca presedintele a dorit un cec in alb urma cu sase luni si vrea inca un cec in alb. Si nu-l va avea", a insistat Boehner.

Daca nu se ajunge la un compromis pana pe 2 august, guvernul federal va trebui sa faca alegeri drastice intre plata datoriei si reducerea drastica a cheltuielilor curente, cum ar fi salariile functionarilor publici sau pensiile si ajutoarele pentru cele mai sarace categorii.

In cazul in care guvernul nu alege sa-si plateasca datoriile, consecintele economice ar putea fi dezastruoase in special prin impingerea ratelor dobanzilor in sus.

Statele Unite se afla in plin impas, in conditiile in care dezbaterile din Congres bat pasul pe loc in incercarea de a gasi o solutie pentru majorarea plafonului de indatorare a tarii, cu opt zile inainte de o posibila intrare in incetare de plati.

"Acesta este adevarul, americanii il inteleg", a adaugat presedintele, la Washington, in cadrul unui dejun cu un grup ce reprezinta interesele americanilor de origine hispanica. "Daca nu facem decat sa taiem, persoanele in varsta vor trebui sa plateasca mult mai mult pentru sanatate, iar studentii, mult mai mult pentru universitati", a argumentat el.

"Nu numai ca nu ar fi drept daca (economiile, n.r.) s-ar face doar pe spatele clasei de mijloc si a saracilor, dar acest lucru nu ar avea sens", a continuat Obama.

"Poate ca ar putea sa para seducator sa economisim multi bani in viitorii cinci ani, dar nu si daca sacrificam viitorul nostru pentru urmatorii 50 de ani", a explicat presedintele american.