Grecia estimeaza ca va pune in aplicare in luna august acordul cu creditorii privati pentru a schimba obligatiunile grecesti detinute de acestia in titluri de stat cu maturitate mai luna, a declarat marti ministrul adjunct de finante citat de The Wall Street Journal. Philippos Sachinidis a precizat ca procesul va incepe in luna august, dupa ce vor fi puse la punct toate detaliile schimbului voluntar de obligatiuni.

"Discutiile cu privire la procesul exact ce va fi urmat vor fi finalizate in urmatoarele zile, astfel incat detinatorii de obligatiuni emise de Grecia sa poata alege una dintre cele patru variante prevazute in acord si sa trecem la schimbul de bonduri", a declarat oficialul elen.

Saptamana trecuta, liderii Uniunii Europene au ajuns la un acord pentru un nou program de asistenta financiara pentru Grecia, in valoare de 109 miliarde de euro, care va acoperii nevoile de finantare ale acestei tari in urmatorii ani.

Programul prevede si schimbul de obligatiuni cu o valoare de 135 miliarde de euro care ajung la maturitate in perioada 2011-2020, circa o treime din valoarea totala a datoriei Greciei, cu obligatiuni noi cu scadenta la 30 de ani.

Institutul International de Finante, institutia care a negociat in numele bancilor si al institutiilor financiare, estimeaza ca jumatate din aceste aceste obligatiuni vor fi schimbate in altele noi cu un discont de 20% - ceea ce inseamna de fapt reducerea datoriei Greciei cu 13,5 miliarde de euro. Reducerea datoriei impreuna cu extinderea maturitatilor ca urmare a schimbului de obligatiuni va reduce considerabil nevoile de finantare ale tarii in urmatorii zece ani.