Statele Unite vor pierde calificativul "AAA" de la cel putin una dintre agentiile de rating, au declarat pentru Reuters 30 de economisti din cei 53 chestionati in cadrul unui sondaj. 38 dintre acestia au declarat ca economia SUA a fost deja afectata de discutiile politice privind majorarea plafonului datoriei, mai precizeaza Reuters. Termenul limita pana la care Congresul poate aproba solicitarea presedintelui Obama este de 2 august, dar tehnic vorbi prima plata consistenta care urmeaza sa fie facuta are scadenta la mijlocul lunii august.

Pe piata spot, pretul aurului a urcat pana la 1625,24$ dupa care a coborat la 1623$, urmand probabil sa testeze si pragul de 1630$. Cresterea de la inceputul acestui an fiind de 14%. Economistii departamentelor de investitii din banci spun ca atata vreme cat incertitudinea legata de majorarea plafonului datoriei continua, activele de rezerva se vor scumpi.

Agentia de evaluare financiara Moody's Investor Services a avertizat ca o intrare a SUA in incapacitate de plata ar putea conduce la ratinguri mai mici pentru cele patru companii americane de asigurari care in prezent beneficiaza de un rating Aaa (New York Life Insurance Company, Northwestern Mutual Life Insurance Company, Teachers Insurance & Annuity Association of America si United Services Automobile Association. "Asiguratorii americani care beneficiaza de un rating Aaa nu sunt in prezent sub revizuire deoarece agentia considera ca ar putea face fata unei retrogradari cu o treapta a ratingului suveran. Cu toate acestea, daca ratingul de tara va fi coborat cu mai mult de o treapta, calificativul acestor asiguratori ar putea fi coborat si el pe cale de consecinta", a informat Moody's.

Republicanii si aliatii democrati ai lui Obama, care detin majoritatea in Senat, sunt in continuare pe pozitii opuse in legatura cu modalitatile unui plan de reducere a deficitelor care sa insoteasca un acord privind cresterea plafonului datoriei, care a atins in mai limita de 14.300 miliarde de dolari. Obama respinsese o propunere republicana de crestere temporara a plafonului datoriei, estimand ca aceasta ar duce la o repetare a crizei in urmatoarele sase luni. ''Acesta nu este un mod de a conduce tara cea mai mare din lume. Este un joc periculos pe care noi nu l-am jucat niciodata inainte si pe care nu putem sa ne permitem sa-l jucam acum'', a spus presedintele american.

Citeste si 9 Noiembrie 1940. Secretarul Trezoreriei SUA cere majorarea plafonului datoriei. "Nu putem tine la infinit scheletul in dulap". L-au scos, dupa care l-au bagat inapoi. De 84 de ori