Sa presupunem absurdul care devine tot mai plauzibil. Ca republicanii nu ajung la nicio intelegere cu democratii si nici invers. Ce poate face Obama pentru ca SUA sa plateasca pensiile, salariile din sectorul public plus datoriile? Nu foarte multe lucruri, dar SUA nu vor disparea de pe Pamant dupa 2 august, e clar. Intre timp, raportul BIS de acum doua zile arata ca expunerile bancilor europene pe SUA au urcat la 3.737 de miliarde la finele lui martie (de la 3.435 miliarde in decembrie). Nu mai vorbesc de China, unde durerea e mare. Prin urmare, presiunea asupra SUA creste. Vezi aici o foarte buna infografie interactiva cu veniturile si cheltuielile SUA pe zile, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion.

Camera Reprezentantilor va analiza joi planul Boehner. In Europa, lucrurile nu capata o turnura linistita. Cipru ar putea apela la FMI dupa ce ratingul a fost coborat. Si cum expunerea Ciprului asupra Greciei este uriasa…

Vezi aici o infografie despre cu functioneaza agentiile de rating

Cei de la Reuters s-au gandit la scenariile alternative. Ce sa poate face teoretic, adica. Am mai adaugat si eu cate un link sau un alt scenariu si le-am pus mai jos.

Optiunea A: Sa vanda aur.

Depinde cat mai au. Teorii ale conspiratiei au inceput deja sa opereze. Chiar si daca vand aur, cu ce mai garanteaza viitoare imprumuturi? Toata lumea stie ca rezervele de aur nu sunt pentru a ti le atarna de gat la 4 iulie, ci pentru a demonstra ca la o adica ai ce pune gaj. Daca il vinzi, nu mai ai.

Vezi aici cine sunt Statele cu cele mai mari rezerve de aur. Infografic

Optiunea B: Sa inchida din serviciile publice

S-a mai vazut. Guvernatorul din Minnesota, Mark Dayton, care insista pe introducerea taxarii suplimentare pentru bogati, nu a reusit sa ajunga la o intelegere cu liderii parlamentari republicani, ingrijorati de evolutia datoriilor pe termen lung, asa ca Minnesota a inceput o inchidere istorica a guvernului local. Fix de 4 iulie.

Optiunea C: Prioritizarea platilor

In august, Trezoreria va incasa circa 172 de miliarde de dolari. O mica parte din cheltuielile pe august, care se ridica la 306 miliarde de dolari, dupa cum a calculat acest think thank. Chibzuit cheltuiti, vor acoperi o parte din datoriile urgente. Nu e o solutie viabila pe termen scurt.

Optiunea D: Vanzarea altor active

Aproape ca iese din calcul. Ce sa vanda, Statuia Libertatii? Parcul Yosemite? Sfatosi in asemenea solutii atunci cand vine vorba de greci, americanii nu vor renunta la activele proprii cand e vorba de ei insisi.

Optiunea E: Amendamentul 14

Exista un mic amendament in Constitutie care zice ca Presedintele isi poate asuma singur o asemenea decizie. Obama spune ca nu va apela la el (la paragraf) pentru ca avocatii i-au recomandat sa nu se bazeze foarte mult pe asta.

Optiunea F: Sa ia bani de la FED

Daca FED ii va da, desigur. Asta ar insemna inflatie si un dolar mai slab, cu toate consecintele. Oficialii FED au spus ca se lucreaza la un plan B. Dar, desi nu au dat detalii, e putin probabil sa imprumute Trezoreriei bani. Ar insemna sa incalce regula neimplicarii bancii centrale in politica fiscala.

Aveti si alte idei? Repet, presupunem ca nu se ajunge la consens.

Citeste si comenteaza pe blogul Hymerion