Cel mai recent studiu al Bancii Centrale Europene (BCE), realizat inainte de turbulentele din luna iulie, arata o scadere a cererii de credite, dar si o oferta insuficienta. Ultimul sondajul trimestrial al BCE cu privire la politica de creditare a bancilor a ajuns la aceeasi concluzie: accesul la credite este limitat.

Creditorii se asteapta in al treilea trimestru la o usoara crestere a cererii din partea intreprinderilor, care a incetinit brusc intre lunile aprilie si iunie, scrie publicatia franceza Le Point.

Cererea epntru credite din partea persoanelor fizice va continua insa sa scada, influentata mai ales de creditele pentru locuinte. La cele 124 de banci chestionate intre 17 iunie si 1 iulie s-a observat "o deteriorare a accesului lor la piata monetara si a abilitatii lor de a patrunde pe piata obligatiunilor", a transmis BCE.

Pentru al treilea trimestru, se asteapta ca accesul bancilor pe piata monetara sa se imbunatateasca.

Dar, de la momentul acestei anchete a BCE, tensiunile din zona euro au crescut si mai mult, afectand in special, bancile italiene, remarca publicatia amintita.