Grupul bancar ce a finantat Real Madrid cu 76,5 milioane euro pentru achizitia celor doi jucatori de marca vrea sa imprumute bani de la Banca Centrala Europeana. Incercand sa ofere solutii la cererile BCE de a primi garantii, bancherii spanioli s-au gandit sa-i propuna pe Kaka si CR7 drept colateral. Oare Mugur Isarescu ar fi interesat de brazilienii de la Rapid sau macar de City Mall unde sa-si mute arhiva?

Povestea e relatata in Presseurop.eu de unde a fost preluata de Zero Hedge. In 2009 Real Madrid a imprumutat 76,5 milioane euro pentru a plati o parte din valoarea transferurilor lui Cristiano Ronaldo (100 milioane euro lui Manchester United) si Kaka (60 milioane euro lui AC Milan). Acum, banca creditoare are probleme si cauta la randul sau finantare. In lipsa de ceva mai bun, bancherii spanioli s-au gandit la o solutie extrema: extremele lui Real Madrid. In ce scenariu cele doua garantii ar fi... executate? Bankia Group ar trebui sa se confrunte mai intai cu insolventa, apoi Real Madrid sa nu mai poata sa isi plateasca obligatiile (adica veniturile din reclame si drepturi de televizare sa scada spectaculos) si, in cele din urma, clubul sa nu fie salvat in aceasta ipoteza din bani publici (se pare ca in Spania exista totusi o traditie in acest sens). Ma rog, eu abia astept sa-l vad pe CR7 jucand cu brandul BCE pe piept si neaparat cu cravata la tricou, cum ii sade bine unui activ bancar.

Ar fi chiar imposibil ca Champions League sa fie castigata in viitor de o echipa de jucatori obtinuti din... colaterale? Vom afla cu siguranta in urmatorul deceniu de criza financiara. Cum bancile centrale sunt imprumutatorul de ultima instanta, salvand companii dar si state (vezi BCE-Grecia), totul poate fi posibil.

Citeste si alte articole ale lui Cristian Dogaru