Economia Statelor Unite a crescut in cel de-al doilea trimestru al anului cu 1,3% comparativ cu perioada similara din 2010, in conditiile in care cheltuielile consumatorilor au avansat usor si a revizuirii in sens negativ a datelor din trimestrul anterior, potrivit datelor preliminare citate de Reuters. Economistii estimau ca economia va creste cu 1,8% in perioada aprilie-iunie 2011.

Departamentul Comertului a anuntat ca avansul Produsului Intern Brut pe primul trimestru a fost revizuit in sens negativ, de la 1,9% la 0,4%. In plus, au fost revizuite in scadere si datele pentru ultimul trimestru din 2010, de la un avans de 3,1% la 2,3%, ceea ce sugereaza ca economia a inceput sa dea semne de slabiciune inainte ca pretul benzinei sa creasca si dezastrului din Japonia care a dus la intreruperea lanturilor de aprovizionare.

Economistii se asteptau ca economia sa dea semne de revenire, in conditiile in care schimburile comerciale cu Japonia au revenit la un nivel relativ normal iar pretul benzinei a scazut, insa datele au dezamagit. Acest lucru, precum si revizuirile in scadere cu privire la trimestrele anterioare, sugereaza faptul ca temperarea ritmului de crestere economica este in curs de desfasurare.

De asemenea, exista incertitudini si cu privire la perspectivele economiei din cauza impasului in care se afla discutiile pentru ridicarea plafonului de indatorare a tarii.

Economistii au avertizat ca intrarea in incapacitate de plata ar impinge economia spre dezastru.