VIDEO Intalnire de lucru intre delegatiile FMI, CE si BM si reprezentanti ai guvernului, la sediul MFP
UPDATE - Ministerul Finatelor Publice precizeaza, intr-un comunicat remis HotNews.ro, ca reuniunea de vineri de la sediul MFP a fost "o intalnire de lucru uzuala, specifica tuturor misiunilor comune ale Fondului Monetar International, Bancii Mondiale si Comisiei Europene in Romania si a fost stabilita inca de la inceputul misiunii".
Discutiile dintre reprezentantii misiunii si autoritatile romane vor avea loc si in zilele urmatoare, precizeaza comunicatul.
"Datorita faptului ca este vorba de intalniri de lucru, agenda misiunii nu este publica si nici cea a intalnirilor. Pentru transparenta, atat FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, cat si autoritatile romane sustin la sfarsitul vizitelor conferinte de presa privind rezultatele evaluarii", arata MFP.
In cursul zilei, reprezentantii institutiilor internationale au avut o intalnire cu membrii comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor si cu reprezentantii UNPR, printre temele abordate numarandu-se bugetul statului, sistemul sanitar, companiile de stat, absorbtia fondurilor europene, combaterea evaziunii fiscale.
Ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat, pentru Agerpres, ca va avea o discutie cu delegatia FMI, CE si BM, acesta apreciind ca portofoliul sau nu are nicio problema in privinta faptului ca nu a reusit tranzactionarea a 9,84% din actiunile Petrom, pachet detinut de stat.
"Dansii nu erau implicati in acest lucru (vanzarea actiunilor Petrom - n.r.), ci doar in respectarea termenelor pe care noi ni le-am propus, dar dansii nu pot sa influenteze vanzarea unor actiuni, cum nici noi n-am putut, pe bursa. Programul s-a respectat, ceea ce am stabilit cu dansii noi am respectat", a spus Ariton.
Intrebat daca in cursul zilei de vineri va avea loc intalnirea cu delegatiile finantatorilor externi, ministrul Economiei a precizat: "O sa ne intalnim, era in programul stabilit, intotdeauna, inainte de plecare, se mai intalnesc o data cu toate ministerele".
Referindu-se la intalnirea de vineri de la MFP, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Adrian Vasilescu, a declarat, pentru RealitateaTV, ca Romania "se afla intr-un contract cu FMI, cu CE, cu BM" si urmareste prin acordul existent sa obtina un certificat care sa ateste o insanatosire a economiei romanesti si care sa-i permita sa se imprumute pe pietele externe.
"Noi, Romania, suntem intr-un contract cu Fondul Monetar International, cu Comisia Europeana, cu Banca Mondiala si, in baza acestui contract, noi am putea sa tragem o anumita suma, dar n-o tragem, si este limpede ca Romania in momentul de fata nu-si va mari datoria publica cu o tragere de bani de la FMI sau de la CE sau de la BM, in baza acordului actual. Dar noi vrem altceva, noi, Romania, vrem un certificat prin care sa se arate ca avem o economie care se insanatoseste si ca in baza acestui certificat am putea iesi pe pietele financiare ale lumii sa luam un imprumuturi si imprumuturi mai ieftine", a declarat Vasilescu.
Delegatia FMI, CE si BM se afla in Romania din data de 20 iulie, pentru a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventiv, respectiv pentru a analiza progresele inregistrate in angajamentele asumate de autoritatile romane.
Vizita se va incheia luni, 1 august, cu o conferinta de presa in cadrul careia vor fi prezentate concluziile misiunii.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Si dupa, o sa apara Franks cu un zambet spunandu-ne ca discutiile au fost bune, cand noi stim cat de "buni" sunt Ministrii Romaniei!!!
Singura care a inceput sa miste cate ceva este Dna Boagiu in dezastrul de la MT!!!
Banca Mondiala ne spus detaliat in numeroasele Rapoarte din ultimii 2 ani!!!
DEZASTRU !!!!