Jeffrey Franks: Romania poate accelera cresterea economica, dar cu reforme satisfacatoare si investitii solide
El s-a intalnit, sambata, la Palatul Victoria, cu premierul Emil Boc, pentru o ultima discutie inaintea finalului actualei misiuni a FMI, CE si BM la Bucuresti.
"Impartasim parerea ca, in conditiile continuarii reformelor si al progresului acestora in mod satisfacator, impreuna cu imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene structurale, cu planuri de investitii solide, avem toate motivele sa speram ca veti continua cu o crestere pozitiva si chiar veti accelera cresterea in 2012", i-a spus Franks premierului Boc.
El a aratat ca recesiunea economica a fost lunga si dificila, nu doar pentru romani, ci pentru intreaga lume, dar ca economia romaneasca este acum intr-o pozitie mult mai buna decat in urma cu trei ani, atat pentru a creste in viitor, cat si pentru a face fata oricaror eventuale dificultati care ar putea aparea.
"Va aflati intr-o situatie din care nu doar ca puteti creste, dar puteti creste in mod sustenabil, fara dezechilibre economice", a spus Franks.
O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale se afla la Bucuresti in perioada 20 iulie - 1 august pentru a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventiv si a modului in care au fost indeplinite tintele stabilite pentru prima jumatate a acestui an.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Ai idee ce-ar insemna caderea SUA?
Ai idee ce-ar insemna sa cada Italia ,Spania,Portugalia,dare sunt ca si cazute?
Dar poate intelegi ceva daca urmaresti Grecia...
Bulgaria, singura, fara FMI sau UE sau CE a reusit performanta de a fi GATA pregatita pentru aderarea la Euro!!! Este deja GATA, dar mai sta sa vada cum evolueaza zona Euro!!
Romania, pe cand?!
O reusi pe la anul 2020???!!!!
Voi astia care doar urati,nu ganditi,ar trebui sa nu aveti drept de vot
„Aşteptăm să vedem cum vor fi rezolvate problemele din zona euro. Vrem să vedem cum evoluează situaţia înainte de a decide când să intrăm", a declarat Djankov într-un interviu pentru BBC.
Însă statul ar putea decide în orice moment demararea procesului de aderare, întrucât îndeplineşte deja cerinţele acestei etape. Condiţiile necesare intrării în zona euro presupun ca rata inflaţiei din statul-candidat să fie cu cel mult 1,5 puncte procentuale mai mare decât media celor mai performante state din UE, deficitul bugetar al acestuia să nu depăşească 3% din PIB, cursul euro în raport cu moneda naţională să nu varieze cu mai mult de 15% în cei doi ani precedenţi trecerii la euro, adică în Mecanismul Ratelor de Schimb II, iar dobânzile nominale pe termen lung să fie cu cel mult două puncte procentuale mai mari decât cele aplicate de cele trei state din UE cu cea mai bună peformanţă.
Cerinţele, aproape îndeplinite
La sfârşitul lui 2010, datoria publică a Bulgariei se situa la 16,2% din PIB, iar deficitul bugetar - la 3,2%. Rata anuală a inflaţiei a ajuns, în iunie, la 4,8%, cu mult sub media europeană. Dobânda-cheie stabilită de banca centrală a Bulgariei este 0,17%, un minim istoric pentru stat, care reprezintă şi una dintre cele mai scăzute dobânzi din UE. Din această poziţie, Bulgaria ar urma să intre iar în procesul de preaderare la zona euro, prin intrarea în Mecanismul Ratelor de Schimb II. "
http://europa.md/stiri/show/9709/bulgaria-este-pregatita-pentru-aderarea-la-zona-euro
Cum or sta ei acum sa-si faca tactica fata de anuntul asta!?
Sa-i faca mincinosi in fata!...?
Sa spuna ca astia nu cunosc realitatea cracena a crizei romanesti!?...
Sa spuna ca sunt nistre straini de neam si tara, n-au mancat salam cu soia, deci sa ne mai scuteasca?...
-numai prin continuarea "satisfacatoare" a reformelor. Urmeaza oare alte surprize pentru romani?
-imbunatatirea absorbtiei fondurilor UE. Asta deja e o axioma! Problema consta, in continuare, in lipsa interesului autoritatilor privind accesarea sau facilitarea accesului la astfel de fonduri daca nu le pica si lor ceva!
-planuri de investitii solide. Eu cred ca aia se gandeau la "solide" in sensul in care astfel de investitii duc la o infrastructura care sa stimuleze cresterea economica. Ai nostri cred ca au inteles ca pot continua sa investeasca in sali de sport, telegondole, patinoare, borduri, biserici s.a., singurele restrictii fiind la invetitii gen bazine de inot, fantani artezine sau aquaparcuri, care, evident pentru orice prost!, sunt mai mult lichide decat solide!