Statul american se afla intr-o cursa contra cronometru duminica pentru a pune la punct un acord pentru majorarea plafonului de indatorare cu 2,8 trilioane de dolari si sa dea asigurari pietelor financiare ca SUA va evita intrarea in incapacitate de plata, informeaza Reuters. Cele doua partide au aratat un optimism prudent in ceea ce priveste sansele ca acest lucru sa se intampla pana marti, termenul limita.

Perspectivele s-au imbunatatit dupa ce liderii republicani si democrati au redeschis discutiile cu Casa Alba, iar republicanul Mitch McConnell a spus ca este increzator si optimist.

"Cred ca avem sanse sa ajungem acolo", a afirmat seful republicanilor din Senat.

Liderul democrat, Harry Reid, a amanat votul cheie asupra planului cu 12 ore pana la ora 13.00 locala (20.00 ora Romaniei), castigan timp pentru ambele tabere de a pune la punct detalii inainte de deschiderea pietelor asiatice.

"Au loc negocieri acum la Casa Alba pentru a se evita scenariul catastrofic al default-ului. Sunt multe elemente care trebuie finalizate si mai este o distanta lunga de parcurs", a spus Reid sambata seara, cand a anuntat amanarea votului.

Pana acum, republicanii si democratii si-au respins reciproc proiectele de reducere a cheltuielor si majorare a limitei de indatorare.

Presedintele Barack Obama sprijina propunerea lui Reid, care ar reduce 2,2 trilioane din deficite si ar majora plafonul cu 2,7 trilioane, ceea ce ar insemna ca problema nu va mai trebui adresata pana dupa alegerile din 2012, noteaza BBC.

Adjunctul lui Redi, Richard Durbin, a completat: "Suntem departe de orice acord negociat, insa exista cu siguranta un sentiment mai bun, pozitiv, de a ajunge la o intelegere in aceasta seara decat am avut pana acum".

Sambata dupa-amiaza, Camera Reprezentantilor, unde republicanii sunt majoritari, au respins planul cu 246 de voturi la 173, inainte ca Senatul sa aiba sansa sa il voteze.

Potrivit BBC, Trezoreria SUA face deja planuri de urgenta pentru situatia in care nu se ajunge la un acord.

Trezoreria estimeaza ca guvernul nu va mai putea sa se imprumute pentru a-si plati darile daca limita de indatorare nu creste. Expertii sustin ca guvernul mai are bani pentru a functiona numai o saptamana dupa aceea.

Elementele pachetului care se iau in considerare ar majora plafonul de indatorare pana in 2012 si ar reduce cheltuielile cu o suma egala cu cresterea limitei de indotarare pe o perioada de 10 ani.

Primul trilion de dolari de reduceri au fost in mare parte aprobate de lideri. Se recomanda inca 1,8 trilioane. Economii in valoare de inca 1.800 de miliarde de dolari vor fi recomandate de o comisie numita de Congres, iar masurile ar fi implementate automat in cazul in care Congresul nu ar reusi sa le voteze, a declarat o sursa apropiata discutiilor.

Este, inca, neclar daca majorari ale plafonului de indatorare vor face parte din intelegere, introducerea acestora in plan fiind sustinuta de politicienii democrati.

O incapacitate de plata in Statele Unite ar arunca pietele financiare globale in haos. Bursa din SUA a inchis saptamana cu cele mai mari pierderi de anul acesta, dolarul s-a depreciat, iar investitorii au transferat bani in conturi asigurate.

Votul procedural de duminica din Senat are nevoie de minim 60 de voturi pentru a se putea pune punct dezbaterilor si sa se treaca la votarea planului. Procedura ar testa daca exista suficient sprijin pentru ca un acord de compromis sa treaca de ambele camere pana marti.