Congresul ramane, in prezent, fara prea mult timp pentru a ajunge la un compromis pana marti, pentru a evita intrarea tarii in incetare de plati. Senatul a respins, duminica, intr-un vot de procedura, planul democratilor privind ridicarea plafonului datoriilor, insa proiectul va ramane, in continuare, pe masa Senatului, potrivit Reuters.Daca toti cei 100 de senatori vor coopera, un acord final ar putea fi totusi atins.

Exista doua proceduri usor diferite care ar putea permite adoptarea planului de ridicare a plafonului datoriei:

  • Odata ce se ajunge la un consens asupra cifrei limita de indatorare, liderul majoritatii din Senat, senatorul Harry Reid va solicita acordul unanim ca acesta sa fie supus propunerilor pentru amendamente.
  • Daca niciun senator nu se opune, Senatul va aproba rapid noul acord revizuit si-l va trimite la Camera Reprezentantilor pentru un vot.
  • Camera necesita, in mod normal, o intarziere de trei zile intre introducerea unui proiect de lege si votul final, dar aceasta regula a fost suspendata, ceea ce inseamna ca un vot ar putea fi dat in termen de cateva ore.
  • Daca este adoptat de Camera Reprezentantilor, proiectul privind plafonul datoriei va trimis presedintelui Barack Obama pentru promulgare.
  • Intr-un al doilea scenariu, in cazul in care fie si un senator depune amendamente  la proiect, Reid ar putea cere un vot de procedura, marti la ora locala 1:00 am ( 8:00 ora Romaniei) pentru a continua procesul. Insa proiectul ar putea fi aprobat mai devreme, daca niciunul dintre senatori nu are obiectii.
  • Daca proiectul de lege primeste cele 60 de voturi necesare in votul de procedura, un vot final va avea loc, miercuri la ora 7:00 am ( 14:00 ora Romaniei). Si in acest caz, programul ar putea fi derulat mai rapid, daca nu exista obiectii din partea senatorilor.
  • Planul ar putea merge apoi spre aprobare la Casa Alba.