Sa incepem cu reactiile. Pieţele bursiere asiatice au reactionat pozitiv luni dimineata. Tokyo Stock Exchange a urcat cu 1,8% la scurt timp dupa anuntul de la Washington. Pe pieţele din SUA, potrivit CNBC, Dow Jones a castigat 1.51%, Nasdaq a crescut cu 1,45%, iar S&P a crescut cu 1,57%. Analistii agentiilor de rating nu s-au exprimat oficial pe cifrele anuntate, dar economistii intervievati pana acum au declarat ca solutia e mai degraba o "carpeala" pe termen scurt decat un plan serios pe termen lung. BNR a intrat in "red alert" si analizeaza cu atentie expunerea pe obligatiunile americane si structura rezervei valutare. Vezi in text atributiile Comitetului de Administrare a Rezervelor Internationale din BNR

Ministrul de Finante nipon s-a marginit sa declare ca va urmari in continuare evolutia yenului. Bancile centrale

comitet 1

comitet 1

Foto: Hotnews

analizeaza ce reactie sa adopte.

Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea sa menţină dobanda-cheie la 1,50% in sedinta de joi, iar acest nivel al dobanzii ar putea fi mentinut pentru mult timp de acum incolo, spun economistii. Din aprilie, BCE a ridicat dobanda-cheie de două ori cu cate 25 puncte de bază de fiecare dată, pentru a contracara inflaţia în creştere. La inceputul lunii iulie cei mai multi economisti inca estimau ca BCE va creste nivelul dobanzii inca o data înainte de sfârşitul anului, cel mai probabil în luna octombrie. Intre timp insa tot mai multi factori s-au schimbat.

În primul rând, recuperarea economică în zona euro a încetinit. Apoi, nivelul preţurilor in zona euro a scăzut în luna iulie la 2,5%. Nu în ultimul rând, criza datoriilor este departe de a fi considerata sub control.

In BNR functioneaza un comitet care a intrat de cateva zile in "red alert", analizand expunerea Romaniei asupra bondurilor americane si o posibila revizuire a ponderilor in cosul valutelor in care institutia de emisiune isi tine rezervele valutare

Dolarul a câştigat în valoare luni dimineaţă faţă de yenul japonez, ajungând la 77.84 yeni, după anunţarea acordului, ramanand aproape neschimbat in fata euro (la 0.69 euro.)

Citeste aici detaliile ultimei variante a planului SUA.

Cifrele sunt interpretate de economisti mai degraba ca o promisiune decat ca un plan realist. Aplicarea

comitet 2f

comitet 2f

Foto: Hotnews

actualului acord ar fi extrem de dureroasa pentru clasa de mijloc, considerata motorul economiei SUA.

  • Ce se poate intampla daca nu trece nici acest acord?

Un esec ar costa scump economia SUA. În lipsa lui, o parte din angajatii guvernamentali ar putea fi concediati, cateva servicii publice inchise iar sistemul de pensii ar risca un blocaj. Chiar si soladatii americani se tem ca soldele lor ar fi puse in pericol.

Un eşec , chiar şi temporar, ar putea creşte preţul împrumuturilor din partea guvernelor locale si al celui federal.

Prin urmare, presiunea asupra SUA creste. Vezi aici o foarte buna infografie interactiva cu veniturile si cheltuielile SUA pe zile.

Cei de la Reuters s-au gandit la scenariile alternative. Ce sa poate face teoretic in caz de esec? Optiunea A: Sa vanda aur. Depinde cat mai au. Teorii ale conspiratiei au inceput deja sa opereze. Chiar si daca vand aur, cu ce mai garanteaza viitoare imprumuturi? Toata lumea stie ca rezervele de aur nu sunt pentru a ti le atarna de gat la 4 iulie, ci pentru a demonstra ca la o adica ai ce pune gaj. Daca il vinzi, nu mai ai.

Vezi aici cine sunt Statele cu cele mai mari rezerve de aur. Infografic

comitet3

comitet3

Foto: Hotnews

Citeste aici ce optiuni mai are SUA in caz de esec la vot.

  •  Cu toate acestea...

...Statele Unite ale Americii rămân în continuare principala putere economică a lumii. Agenţiile de rating şi a pieţelor financiare se simt deocamdata increzatoare ca li se vor rambursa datoriile.

Dintre toti, cei mai ingrijorati raman chinezii, care detin peste 1100 de miliarde de euro in obligaţiuni americane.

Partea proasta este ca economia lor gafaie. Actualul ritm de crestere estimat- de 0,8% în 2011- este insuficient pentru a crea locuri de muncă, a reporni consumul si a genera astfel venituri fiscale suficiente.

Ziua de luni e cruciala. Senatul va vota noul acord, urmand ca la Camera votul sa se dea pana maine la ora 0,00. În ciuda optimismului exprimat de liderii republicani si democrati din Senat- Harry Reid şi Mitch McConnell- o serie de oficiali americani sunt inca nemultumiti de acord.

Parlamentarii de stanga deplâng faptul că acordul nu măreste taxele pentru bogati si se tem ca reducerile prevazute a se efectua vor afecta programele de protectie sociala. Cei din dreapta politica spun ca reducerile

comitet4

comitet4

Foto: Hotnews

cheltuielilor nu sunt suficient de mari. La randul lor, conservatorii continua sa sustina ca acordul gasit nu e decat o pierdere de vreme.

  • Ce se intampla cu pretul petrolului?

Preţul barilului de ţiţei a depăşit luni 97 de dolari la bursele asiatice, după ce preşedintele Barack Obama a anunţat că liderii partidelor republican şi democrat din Congres au ajuns la un acord ce permite Statelor Unite să evite intrarea în incapacitate plată, potrivit AP.

La bursa electronică New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol light sweet crude cu livrare în luna august a crescut cu 1,41 dolari, ajungând la mijlocul zilei (după ora din Singapore) la valoarea de 97,11 dolari. Vineri, la închiderea şedinţei, cotaţia barilului de petrol a scăzut cu 1,74 dolari, la 95,70 dolari.

La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent a crescut cu 1,21 dolari, la 117,95 dolari.

  • Leul castiga usor pe interbancar, dupa anuntul facut de oficialii SUA

Cursul leului a scăzut cu aproape un ban in prima ora de tranzactionare, ajungand la 4,2230-4,2250 lei/euro, dealerii punand evolutia mai mult pe impactul vestilor din SUA decat pe anunturile sefului delegatiei FMI, Jeffrey Francks. "Volumele schimbate sunt inca reduse, dar ne asteptam la o evolutie buna pentru leu astazi. Miscarea de pana acum a fost consecinta acordului gasit in SUA, toate monedele regiunii inregistrand evolutii asemanatoare in debutul sedintei de tranzactionare de luni", a declarat pentru HotNews.ro dealerul unei banci comerciale.