Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale "PAID" a platit luni, la Avrig (judetul Sibiu), prima dauna totala, in valoare de 20.000 de euro, se arata intr-un comunicat remis HotNews.ro. Polita de asigurare obligatorie a fost incheiata in data de 28 decembrie 2010, iar despagubirea a fost platita ca urmare a distrugerii totale a locuintei, in urma inundatiei produse in noaptea de 10 spre 11 iunie 2011. Avizarea dosarului de dauna s-a realizat in data de 14 iunie si instrumentarea acestuia a fost finalizata in urma cu o saptamana, mai precizeaza comunicatul.

avrigFoto: PAID

Compania care a vandut polita de asigurare in numele PAID si care s-a ocupat de instrumentarea dosarului de dauna este Credit Europe Asigurari.

"Despagubirea acordata de PAID pentru dauna totala de la Avrig vine sa sublinieze faptul ca riscurile de dezastre la care este supusa Romania pot fi gestionate, iar sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor reprezinta un instrument important si sigur in reducerea gradului de expunere a populatiei la aceste riscuri", a declarat directorul general al PAID, Marius Bulugea.

Inundatia produsa pe valea raului Avrig in data de 10/11 iunie a afectat cinci locuinte, dintre care doua au fost

avrig5

avrig5

Foto: PAID

distruse in totalitate. Una dintre aceste doua locuinte era asigurata printr-o polita obligatorie, pentru care PAID a achitat despagubirea in valoare de 20.000 de euro. Locuinta a fost construita in anul 1995 si avea toate autorizatiile necesare. Potrivit celor inscrise in dosarul de dauna si declaratiilor reprezentantilor Primariei Avrig, proprietarul nu va mai putea reconstrui locuinta in aceeasi zona, care este expusa riscului de inundatii.

"Riscul de inundatii s-a transformat in certitudine, in Romania ultimilor ani. Nu ne mai punem problema daca vom avea inundatii, ci cand anume se vor produce acestea. Cred, in continuare, ca principalul obstacol in dezvoltarea portofoliului PAID consta in asimilarea politei de asigurare cu sanctiunile prevazute de legislatie. Scopul Legii 260/2008 este protejarea locuintelor impotriva celor trei riscuri de catastrofe naturale si nicidecum sanctiunile ce vor fi aplicate neasiguratilor", a explicat directorul general al PAID.

Majoritatea proprietarilor de locuinte asteapta termenul de aplicare a sanctiunilor pentru a se asigura, fara a lua in calcul ca unul dintre cele trei riscuri s-ar putea produce inainte de aceasta data.

"In zonele cu expunere mare la diverse riscuri, aceasta asigurare este privita in continuare ca o taxa si nu ca un instrument de protectie. Mizam pe sprijinul autoritatilor locale in demersul nostru de popularizare a politei PAD, pentru ca obiectivul este comun - degrevarea bugetului de stat si a bugetelor locale de cheltuieli semnificative in cazul unui dezastru", a mai precizat Bulugea.

In orasul Avrig sunt 5.979 de locuinte, insa polite PAD au fost incheiate doar pentru 201 dintre acestea.