Comisia Europeana nu are un plan de salvare pentru Spania, Italia si Cipru, cele trei tari din zona euro asupra carora se exercita o presiune tot mai mare de catre pietele financiare si agentiile de rating, a declarat marti Chantal Hughes, purtatorul de cuvant al comisarului pentru servicii financiare, citata de AFP.

"Problema salvarii celor trei tari nu se afla pe agenda, aceasta nu este o chestiune pe care sa o discutam. Ceea ce este important este ca autoritatile sa adopte masurile necesare pentru consolidarea fiscala. Noi suntem increzatori in aceasta privinta", a spus Chantal Hughes in cadrul unei conferinte de presa.

Ea a adaugat ca, in ciuda cresterii costurilor imprumuturilor, Spania si Italia au fost de acord sa participe la plata urmatoarei transe din ajutorul acordat Greciei, desi in ultima perioada au circulat zvonuri ca cele doua tari nu vor putea plati banii ce le revin.

Cipru a intrat in atentia pietelor dupa ce agentia de evaluare financiara Moody's a coborat cu doua trepte ratingul tarii la "Baa1" de la "A2", din cauza temerilor cu privire la situatia bugetara a tarii si a consecintelor distrugerii accidentale a unei centrale electrice asupra economiei. Totodata, agentia a aratat ca este posibil ca unele banci sa aiba nevoie de sprijin din partea statului cipriot pe termen mediu ca urmare a expunerii lor la Grecia.

Italia si Spania au revenit in atentia pietelor financiare, dupa ce investitorii au vandut marti obligatiuni emise de cele doua tari, pe fondul temerilor ca probleme legate de datoriile acestor state se vor agrava ca urmare a temperarii cresterii economice.

Marti dimineata, randamentul obligatiunilor spaniole pe zece ani a urcat la 6,326%, de la 6,180% luni seara, in vreme ce randamentul obligatiunilor pe zece ani emise de Italia au crescut de la 5,988% la 6,165%.

Investitorii cer randamente mai mari pentru titlurile emise de cele doua state in conditiile cresterii riscurilor, insa randamentele de peste 6,0% sunt considerate nesustenabile pentru o tara din zona euro. Diferenta dintre randamentele pentru obligatiuni pe zece ani emise de Germania, cea mai puternica economie din zona euro, si cele emise de Spania a ajuns la 3,93 puncte procentuale, respectiv 3,74 puncte procentuale in cazul titlurilor de stat emise de Italia.

Un plan de salvare pentru Spania sau Italia probabil ca ar coplesi Fondul de stabilitate europeana. La summitul liderilor din zona euro de luna trecuta s-a decis acordarea unui nou imprumut extern pentru Grecia, acordarea de noi puterni Fondului, insa nu si majorarea capacitatii de imprumut a acestuia, asa cum se astetau investitorii.