(P) VIDEO Corina Vasile: Programul de granturi Raiffeisen Comunitati este o invitatie la mobilizare pentru ONG-urile si comunitatile locale. Oamenii locului stiu cel mai bine ce probleme concrete au

de HotNews.ro    
Miercuri, 3 august 2011, 11:32 Economie | Finanţe & Bănci


Raiffeisen Bank a lansat saptamana trecuta programul de granturi Raiffeisen Comunitati, care isi propune sa finanteze proiecte comunitare in oricare dintre cele 210 orase din Romania in care banca este activa. Organizatiile neguvernamentale, scolile, spitalele, dar si bloggerii sunt invitati sa inscrie online un proiect pana pe 12 august, pe www.raiffeisencomunitati.ro.

Despre program, responsabilitate corporativa si transparenta a discutat online Corina Vasile, directorul de Comunicare si Relatii Publice al Raiffeisen Bank

Corina Vasile coordoneaza din 2002 comunicarea externa si interna a bancii, dupa ce a fost timp de noua ani ziarist si editor financiar la mai multe publicatii. A absolvit Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii a Universitatii Bucuresti si un MBA la IEDC Bled School of Management, Slovenia.
Fragmente din inregistrarea realizata in studioul HotNews.ro:
 • In fiecare an finantam un numar mai mare sau mai mic de proiecte comunitare si programul pe care l-am pus sub umbrela Raiffeisen Comunitati insumeaza practic experienta noastra de pana acum cu aceste tipuri de programe.
 • Incepand din 2009, am testat conceptul, dar in mediul offline. Am considerat ca ar fi foarte bine sa il trecem pe o platforma online si de aceea am creat si blogul www.raiffeisencomunitati.ro. Credem ca e modalitatea cea mai transparenta si, in acelasi timp, eficienta sa lansam si sa derulam acest program, din punctul de vedere al aplicatiilor, evaluarii si al votului public.
 • In primul rand trebuie ca proiectul ca indeplineasca criteriile de eligibilitate care sunt descrise in amanunt pe blog.
 • In al doilea rand ne uitam la detaliile concrete, la coerenta proiectului. Adica daca obiectivul pe care si-l propune proiectul este realist, cu resursele pe care le are aplicantul la dispozitie, daca atingerea obiectivelor este masurabila si cum (trebuie prezentate in descrierea proiectului). De asemenea, daca bugetul solicitat este realist pentru atingerea obiectivelor. Ne uitam la toate aceste lucruri ca sa evaluam daca acela este un proiect care, dupa parerea noastra, isi poate atinge obiectivele in conditiile descrise de cei care aplica.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3463 vizualizari

 • Intrebare (Miercuri, 3 august 2011, 15:08)

  Cucu Aurel [anonim]

  Ce va doriti sa atingeti prin noul program de granturi Raiffeisen Comunitati?
  • raspuns (Joi, 4 august 2011, 12:05)

   Corina Vasile [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cucu Aurel

   Programul este o invitatie la mobilizare pentru ONG-urile si comunitatile locale. Oamenii locului stiu cel mai bine ce probleme concrete au, pe cine se pot baza dintre concetateni, ce pot face ei insisi, dar poate nu au fonduri sau au prea putine. In aceste situatii este foarte bun un program cum este Raiffeisen Comunitati.
 • sume maxime (Miercuri, 3 august 2011, 16:52)

  Constantin [anonim]

  De ce ati ales 22 000 de lei (±5000 de euro) ca plafon maxim pentru proiectele sprijinite de dvs.? Mi se pare o suma prea mica pentru a face o schimbare reala in multe comunitati...
  • raspuns (Joi, 4 august 2011, 12:11)

   Corina Vasile [hotnews.ro] i-a raspuns lui Constantin

   Va dau un exemplu pe care il stiu personal: cativa tineri care lucreaza in Bucuresti au ajuns la concluzia ca exista o mare problema in comunitati urbane mici: sunt putin locuri de munca si putin perspective pentru cei care vor intra pe piata muncii intr-un an-doi, de exemplu elevii de liceu. In plus, multi sunt lipsiti de indrumarea parintilor, care sunt de mai multi ani plecati la munca in strainatate. Ce fac tinerii voluntari? Discuta cu directorii liceelor, aleg impreuna clasele si se duc sa le vorbeasca elevilor despre posibilitatile pe care le au. Foarte concret, incearca sa ii indrume in functie de optiunile profesionale, le spun cum sa se informeze, ce posibilitati de burse sunt. Li se deschid copiilor alte orizonturi, unora li se poate schimba viata. Fara absolut niciun ban. De acord ca sunt probleme care nu se pot rezolva fara bani, baza raman insa oamenii, ce poate sa faca fiecare.
 • CSR la romani (Miercuri, 3 august 2011, 17:16)

  Aurelia [anonim]

  Majoritatea romanilor asteapta ca problemele locale sa le fie rezolvate de stat caruia, nu-i asa, ii plateste taxe. In ce masura "responsabilitatea sociala" a trecut dincolo de mediul corporatist?
  • raspuns (Joi, 4 august 2011, 12:20)

   Corina Vasile [hotnews.ro] i-a raspuns lui Aurelia

   Desi nu sunt intrutotul de acord cu afirmatia dvs., ilustreaza foarte bine mai multe elemente ale responsabilitatii sociale:
   - in primul rand ca pleaca de la fiecare individ in parte;
   - in al doilea rand pleaca de la atitudinea pe care o ai in fata unei probleme comunitare - vezi ce nu fac altii (autoritati, scoala, familia, vecinul etc) sau te intrebi ce ai putea face tu?
   - in al treilea rand responsabilitatea e cu dublu sens - in exemplul dvs, multi romani asteapta totul de la stat, dar sunt si romani care nu platesc taxele...
   Da, cred ca responsabilitatea sociala a trecut dincolo de mediul corporatist. Companiile pot da un exemplu, pot crea si/sau finanta programe comunitare cum este si Raiffeisen Comunitati, pot sa-si incurajeze angajatii sa fie voluntari in astfel de proiecte, dar sunt multe, foarte multe probleme comunitare care pot fi rezolvate de cateva persoane hotarate, care sa-i mobilizeze pe altii
 • Bloggeri (Miercuri, 3 august 2011, 17:38)

  Gabriela [anonim]

  Am vazut pe site-ul dvs ca aveti o parte de concurs adresat exclusiv bloggerilor, care trebuie sa identifice proiecte de responsabilitate sociala si sa le propuna in asociere cu un ONG. Imi puteti da mai multe detalii? Cui trebuie sa ma adresez dupa ce am identificat o problema si cred ca se poate rezolva prin proiectul dvs.?

  Multumesc
  • raspuns (Joi, 4 august 2011, 12:22)

   Corina Vasile [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gabriela

   Gasiti pe www.raiffeisencomunitati.ro toate detaliile. Pe scurt, bloggerul se asociaza cu un ONG si inscrie pe blogul nostru un proiect, apoi il promoveaza pe blogul sau
 • eligibilitate (Miercuri, 3 august 2011, 17:47)

  Viorica Alexandru [utilizator]

  1. De ce ONGuri care functioneaza de cel putin 2 ani?

  Eu ca pensionar, m-am retras la tara si am infiintat o asociatie pentru cetateni seniori (persoane peste 50 de ani).

  Experienta mea si a membrilor bate cu mult experienta oricarui ONG cu vechime de 2-5 ani.

  2. Ce fel de proiecte sunt eligibile pentru granturi de maxim 5000 Eur ? Puteti da un exemplu?
  • raspuns (Joi, 4 august 2011, 12:26)

   Corina Vasile [hotnews.ro] i-a raspuns lui Viorica Alexandru

   1. Este important ca ONG-ul sa aiba experienta in derularea unor proiecte in domeniul pentru care aplica. Este vorba nu numai despre experienta profesionala a voluntarilor sau angajatilor ONG-ului, ci si de capacitatea dovedita a organizatiei.

   2. Va dau un exemplu din domeniul dvs de interes (cetateni seniori). Daca vedeti ca in comunitatea dvs exista un nr relativ mare de pensionari care au o pensie mica si doresc sa fie activi, ati putea crea un serviciu de consiliere care sa-i ajute sa-si suplimenteze venitul si in acelasi timp sa faca o activitate care sa le placa
 • Concurs (Miercuri, 3 august 2011, 18:12)

  Dan [anonim]

  Buna ziua,

  Acest proiect se va desfasura sub forma unui concurs, ca nu inteleg? Ok, ma inscriu pe site si apoi? Cine decide ca un proiect are mai multa nevoie de finantare decat celelalte? Apoi, ce treaba au bloggeri? Daca este un concurs, premiul consta in finantarea proiectului declarat castigator?

  Multumesc
  • raspuns (Joi, 4 august 2011, 12:33)

   Corina Vasile [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan

   Mai intai completati scrisoarea de intentie pe site - pana pe 12 august. In etapa urmatoare, voluntarii nostri evalueaza proiectele depuse in functie de criteriile de eligibilitate pe care le gasiti tot pe site. Dupa aceea proiectele ramase pe lista vor fi votate pe site de catre public. Cu alte cuvinte, cu cat mobilizati mai multe persoane sa va voteze proiectul, cu atat sansele sunt mai mari sa castigati finantarea. Pentru bloggeri regulamentul de inscriere este similar, cu deosebirea ca ei trebuie si sa-si promoveze proiectul pe propriul blog.
 • intrebare (Miercuri, 3 august 2011, 23:58)

  gigel [anonim]

  de ce m-ar interesa pe mine, simplu cetățean, să scriu astfel de proiecte?
  • raspuns (Joi, 4 august 2011, 12:29)

   Corina Vasile [hotnews.ro] i-a raspuns lui gigel

   Pentru ca vedeti in apropierea dvs o problema a comunitatii si ati vrea sa fie rezolvata; poate puteti contribui la rezolvarea ei.
 • șanse (Joi, 4 august 2011, 0:01)

  iolanda [anonim]

  ce șanse are un proiect depus de un blogger în fața unuia depus de o instituție (ong, școală, spital) care are deja o infrastructură pe care o poate folosi pentru atingerea țelurilor? cât de complexe vă așteptați să fie proiectele non-instituțiilor, având în vedere că 5000 de euro nu înseamnă cine știe ce investiție?
  • raspuns (Joi, 4 august 2011, 12:36)

   Corina Vasile [hotnews.ro] i-a raspuns lui iolanda

   Un blogger trebuie sa se asocieze cu un ONG pentru a depune un proiect. In acest fel, ONG-ul aduce experienta si infrastructura, iar bloggerul contribuie cu promovarea proiectului. Toate detaliile sunt publicate pe www.raiffeisencomunitati.ro
 • Tara lui Gigel (Joi, 4 august 2011, 10:47)

  Antonescu [anonim]

  Intr-o tara in care "Gigel" nu intelege de ce el ca simplu cetatean ar fi interesat sa propuna un proiect pentru zona in care locuieste, nu credeti ca ar fi mai optrivit sa va concentrati pe programe de responsabilitate pentru elevi? Aveti in derulare sau plunuiti astfel de programe?
  • raspuns (Joi, 4 august 2011, 12:42)

   Corina Vasile [hotnews.ro] i-a raspuns lui Antonescu

   Poate ca "Gigel" nu a vazut, auzit, citit, pur si simplu nu stie ce ar putea face el personal. Daca insa "Ionel", vecinul sau, vine si-i spune: "Gigel, directorul scolii unde sunt copiii nostri zice ca n-au bani sa renoveze grupurile sanitare. Eu sunt instalator, tu esti zidar, cica daca vrem sa-i ajutam sambata, a vorbit cu profesorul de matematica si mai face gratis cu ai nostri ore suplimentare. Cica a vorbit cu o firma sa-i dea lavabila si glet, si cu unii de niste chiuvete". Poate ca "Gigel" ar vedea concret cum poate el sa contribuie la rezolvarea unei probleme din comunitate.
   Avem si programe pentru elevi, si o sa dezvoltam in continuare programe educationale. De exemplu, am avut recent impreuna cu Junior Achievement programul ABCdar bancar, prin care circa 1.000 de elevi din 34 de orase mici au invatat notiuni financiare. Majoritatea orelor le-au tinut colegii mei din orasele respective.
 • Schimbare de mentalitate (Joi, 4 august 2011, 11:30)

  Popescu0 [anonim]

  Buna ziua. Stiu ca derulati proiecte CSR de mai multi ani. Ati constatat vreo imbunatatire a mentalitatii la nivelul cetateanului simplu (cel care arunca gunoaie in padure)? Ce sanse avem ca acest simplu cetatean sa inteleaga ca e si datoria lui sa se implice?
  • raspuns (Joi, 4 august 2011, 12:49)

   Corina Vasile [hotnews.ro] i-a raspuns lui Popescu0

   "Schimbarea de mentalitate" este un termen descurajant de general. Noi ne propunem pe de o parte sa dam un exemplu, sa mobilizam oamenii sa se implice. In exemplul dvs, sa zicem ca un proiect isi propune ca 100 de elevi sa invete ce efecte are aruncatul hartiilor pe strada, daca la sfarsit, ei au aceste cunostinte si impartasesc altor 100 sau 1.000 ceea ce au invatat, scopul proiectului a fost atins. Practic un numar de cetateni si-au "schimbat mentalitatea" in privinta aruncatului cu hartii pe strada.
 • rezultate (Joi, 4 august 2011, 11:46)

  Mihai [anonim]

  La ce rezultate va asteptati la finalul acordarii granturilor? Va veti axa mai mult pe rezultate concrete sau pe schimbarea unor atitudini in randul oamenilor?
  • raspuns (Joi, 4 august 2011, 12:51)

   Corina Vasile [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai

   Un rezultat concret poate fi si schimbarea unor atitudini in cazul unui numar de beneficiari, ca in exemplul din raspunsul anterior.
 • proiecte precedente (Joi, 4 august 2011, 11:47)

  Alexandru [anonim]

  Ce proiecte ati mai derulat si care au fost rezultatele in anii precedenti?
  • raspuns (Joi, 4 august 2011, 12:59)

   Corina Vasile [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alexandru

   Am raspuns mai jos la aceasta intrebare, cititorului "Bogdan"
 • Intrebare (Joi, 4 august 2011, 12:03)

  Bogdan [anonim]

  Ce fel de proiecte ați mai finanțat? Ce anume cautați la un proiect de acest gen?
  • raspuns (Joi, 4 august 2011, 12:54)

   Corina Vasile [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bogdan

   Detalii despre proiectele comunitare pe care le-am dezvoltat si/sau sustinut anul trecut aveti in raportul anual pe 2010 care este pe site-ul www.raiffeisen.ro

   Asteptarile noastre de la proiectele finantate prin programul Raiffeisen Comunitati sunt pe de o parte descrise in criteriile de eligibilitate. Pe de alta parte, ne asteptam sa fie coerente, sa rezolve o problema concreta, sa aiba obiective realiste si rezultate masurabile. Si sa se bazeze mai putin pe bani si mai mult pe contributia personala a membrilor comunitatii.
 • cati bani (Joi, 4 august 2011, 12:08)

  Cata [anonim]

  Cati bani dati in total, intr-un an, pe proiecte ca asta, de "responsabilitate"?
  • raspuns (Joi, 4 august 2011, 12:55)

   Corina Vasile [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cata

   Aveti detalii despre proiectele comunitare, inclusiv valoarea finantarilor, in raportul anual pe 2010, pe site-ul bancii.
 • de ce? (Joi, 4 august 2011, 12:17)

  Alex [anonim]

  E prima oara cand faceti asta? Si de ce tocmai acum? Doar pentru ca anul trecut bancile au avut probleme cu OUG50?
  • raspuns (Joi, 4 august 2011, 12:58)

   Corina Vasile [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alex

   Nu, nu este prima oara. Puteti consulta rapoartele anuale din 2009, 2010 etc pe site, pentru informatii detaliate. Este prima oara cand lansam programul Raiffeisen Comunitati pe platforma online.
 • Fonduri (Joi, 4 august 2011, 12:32)

  Ioana [anonim]

  Care sunt criteriile luate în calcul atunci când s-a stabilit plafonul de finanțare a unui proiect la suma de 22.000 lei?
  • raspuns (Joi, 4 august 2011, 13:03)

   Corina Vasile [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ioana

   Din experienta noastra, multe proiecte locale extrem de concrete si cu rezultate foarte bune necesita mai putin decat acest plafon. Am mai spus, cea mai folositoare resursa este ce stiu sa faca si ce vor sa faca oamenii, apoi capacitatea de a-i mobiliza.
 • Conferințe? (Joi, 4 august 2011, 12:40)

  Constantin [anonim]

  Buna ziua.
  Va scriu deoarece as vrea sa stiu daca proiectul pe care il scriem poate fi sub forma unor conferinte sau/si workshop-uri pentru un public tinta (spre exemplu elevi din liceu).
  • raspuns (Joi, 4 august 2011, 13:07)

   Corina Vasile [hotnews.ro] i-a raspuns lui Constantin

   Presupun ca scopul unui atare proiect ar fi sa le transmita niste cunostinte concrete unor elevi, ca ati identificat ca acestia au mare nevoie de acele cunostinte. In cazul acesta ar putea fi un proiect. Este important sa argumentati cat mai concret si precis care este problema, cum va propuneti sa o rezolvati, ce obiective si cum masurati rezultatele.
 • confuzie - amestecarea ONG-urilor cu bloggerii (Joi, 4 august 2011, 12:43)

  pegassus [utilizator]

  Am citit si recitit de citeva ori ambele regulamente (ONG-uri si bloggeri) si confuzia e totala. Pentru blogger se spune 'Aplicantul depune un proiect al unei organizaţii neguvernamentale (asociaţie, fundaţie sau federaţie), spital sau şcoală' - dar asta nu are sens din punct de vedere institutional, un proiect trebuie asumat (si contractat) de catre o persoana juridica. In aceste conditii, care e rolul bloggerului aici - sa promoveze o idee (deci e un 'concurs' de idei, nu de proiecte), strict sa promoveze Raiffeisen Bank? Inversind argumentatia: multe organizatii au o prezenta solida pe Facebook si/sau bloguri - dar aceasta schema foarte confuza in care sint amestecate ONG-urile si bloggerii nu permite valorificarea acestei prezente din postura de 'blogger individual'. Mare confuzie !
  • raspuns (Joi, 4 august 2011, 13:09)

   Corina Vasile [hotnews.ro] i-a raspuns lui pegassus

   Exact, proiectul este asumat si contractat de ONG, sustinut si promovat de blogger. Nu, nu este un concurs de idei, proiectul finantat trebuie implementat si promovat.
   Am pornit de la ideea ca foarte multi bloggeri promoveaza astfel de proiecte deja, multi sunt implicati ca voluntari sau lucreaza chiar cu un ONG.
 • Proiect concret (Joi, 4 august 2011, 13:21)

  Bogdan [anonim]

  Ce parere aveti despre un proiect ce are ca obiectiv consilierea profesionala a unor elevi din clasele a IX-a?
  • raspuns (Joi, 4 august 2011, 13:45)

   Corina Vasile [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bogdan

   Mi se pare o idee buna. Asteptam pe blog scrisoarea de intentie, cu toate detaliile.
 • Criterii de eligibilitate (Joi, 4 august 2011, 14:47)

  Eugenia [anonim]

  Buna ziua,

  criteriul ca ONG-ul sa existe deja de 2 ani este eliminatoriu sau este vorba despre un punctaj anume aferent criteriului, caz in care un ONG mai tanar ar putea compensa acest minus prin punctele forte ale proiectului in sine ?

  Ati putea clarifica acest aspect?

  multumesc.
  • raspuns (Joi, 4 august 2011, 15:32)

   Corina Vasile [hotnews.ro] i-a raspuns lui Eugenia

   Da, organizatia trebuie sa aiba o activitate de cel putin 2 ani, si anume, foarte important, in domeniul in care este proiectul pentru care aplica la Raiffeisen Comunitati.
 • ONG- proiect in derulare...propus spre votare-TOV- (Vineri, 31 august 2012, 7:57)

  DALIN [anonim]

  Am depus si noi o incercare de a crea un atelier pentru ...timpul persoanelor cu dizabilitati din zona pascani...speram sa fie dus la bun sfarsit...si
  am incercat si eu sa votez un proiect- ppt Sindrom Down - din zona Bacau..si ...ceva nu a mers...voi mai incerca

  Ma bucur sa vad ca ...promisiunile de la Conferinta CSR, din 15-16 mai 2012...se traduc in fapte!

  Prin urmare FUNCTIONEAZA ...CSR si in Romania!
  Toate cele bune!
  Vasilca si Mihnea...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by