Fitch si Moody's au confirmat ratingul "AAA" atribuit Statelor Unite, dupa ce autoritatile au decis majorarea plafonului de indatorare, insa perspectiva atribuita acestui calificativ este negativa, potrivit Reuters. Ambele agentii de evaluare financiara au avertizat ca SUA trebuie sa isi reduca datoria pentru a evita o viitoare retrogradare a ratingului.

Investitorii asteapta acum reactia Standard & Poor's, care nu si-a prezentat pana acum opinia cu privire la reducerea deficitului si majorarea plafonului de indatorare al SUA, insa multi estimeaza ca agentia va reduce ratingul celei mai mari economii a lumii.

Fitch arata ca acordul la care au ajuns marti autoritatile americane inseamna ca riscul ca SUA sa intre in incapacitate de plata este extrem de redus. Analistii agentiei mai arata ca SUA trebuie sa ia decizii dificile in ceea ce priveste impozitele si cheltuielile, in contextul unui mediu economic dificil, pentru ca deficitul bugetar si datoria publica sa fie reduse pe termen mediu.

In acelasi timp, Moody's este de parere ca acest acord este un prim pas spre realizarea consolidarii fiscale pe termen lung, necesara pentru a mentine datoria SUA in parametrii calificativului "Aaa".

Senatul american a votat marti ridicarea plafonului de indatorare a SUA, cu doar cateva ore inainte de termenul limita pana la care Congresul trebuia sa ia o decizie pentru a evita incapacitatea de plata, dupa ce aceasta a trecut luni si de Camera Reprezentantilor. Masura prevede majorarea plafonului datoriei cu 2.100 miliarde de dolari si reducerea deficitului si a cheltuielilor.