Italia cauta sprijin politic european dupa ce randamentul obligatiunilor sale a crescut puternic in ultimele zile, pe fondul temerilor ca problemele legate de datoriile uriase se vor agrava ca urmare a temperarii cresterii economice mondiale, potrivit Reuters. Ministrul italian al Economiei, Giulio Tremonti, s-a intalnit miercuri cu presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, pentru discutii de urgenta, in conditiile in care randamentele platite pentru obligatiuni pe zece ani emise de Italia si Spania au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani.

Cei doi nu au facut declaratii cu privire la continutul discutiilor de doua ore, care au avut loc la Luxemburg. Jean-Claude Juncker s-a marginit sa spuna ca au "avut o discutie lunga cu privire la problemele cu care se confrunta zona euro", in vreme ce Tremonti a numit-o "o discutie lunga si fructuoasa".

La Bruxelles, reprezentantii Comisiei Europene au declarat dupa intalnirea de marti seara dintre Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri monetare si Giulio Tremonti ca nu a existat o discutie despre un plan de salvare a Italiei, care ar coplesi fondurile de salvare existente ale blocului comunitar.

Silvio Berlusconi, primul ministru al Italiei, nu a facut pana in prezent declaratii pe aceasta tema, insa el se va adresa Parlamentului in aceasta seara. Aceasta problema nu s-a aflat nici pe agenda intalnirii saptamanale a cabinetului Berlusconi.

Italia si Spania ar putea anunta noi masuri de austeritate pentru a incerca sa calmeze pietele financiare, insa autoritatile de la Roma doar ce au adoptat un pachet de reducerea a cheltuielilor de 48 miliarde de euro, iar guvernul demisionar de la Madrid a anuntat alegeri anticipate in 20 noiembrie.