Agentia chineza de evaluare Dagong a coborat ratingul acordat SUA de la A+ la A cu perspectiva negativa si a acuzat celelalte 3 mari agentii ca nu sunt impartiale si ca lucreaza in favoarea SUA, scrie AFP. "Toata lumea poate constata ce celelalte agentii nu au avut o pozitie ferma cu privire la ridicarea plafonului datoriei. Evaluarile acestora depind de veniturile acestora", a declarat presedintele Dagong, Guan Jianzhong.

Vezi aici comunicatul Dagong

Fitch si Moody's au confirmat ratingul "AAA" atribuit Statelor Unite, dupa ce autoritatile au decis majorarea plafonului de indatorare, insa perspectiva atribuita acestui calificativ este negativa, potrivit Reuters. Ambele agentii de evaluare financiara au avertizat ca SUA trebuie sa isi reduca datoria pentru a evita o viitoare retrogradare a ratingului.

Investitorii asteapta acum reactia Standard & Poor's, care nu si-a prezentat pana acum opinia cu privire la reducerea deficitului si majorarea plafonului de indatorare al SUA, insa multi estimeaza ca agentia va reduce ratingul celei mai mari economii a lumii.

China a primit cu raceala planul americanilor, considerandu-l un esec din punctul de vedere al dezamorsarii "bombei cu ceas" - datoria SUA. In plus, oficialii chinezi au confirmat ca intentioneaza sa isi limiteze dependenta de dolar in cadrul rezervelor valutare care atingeau la finele lunii iunie 3,2 trilioane de dolari.

Dagong, care asigura ca e independenta, este insa o agentie mica (in comparatie cu Moody`s, S&P sau Fitch) fondata in 1994 pentru a sustine extinderea in strainatate a companiilor din China. Dagong are in portofoliu 67 de state si tinteste topul agentiilor de rating, chiar daca US Securities and Exchange Commission - organismul de reglementare al pietelor financiare din SUA refuza sa ii recunoasca acesteia calificativele acordate.