Tensiunile de pe pietele financiare sunt "nejustificate", a declarat miercuri Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, care a propus punerea imediata in aplicare a deciziilor summitului din zona euro, potrivit AFP.

"Este esential sa actionam rapid pentru implementarea a ceea ce s-a decis de catre liderii din zona euro si sa trimitem un semnal clar care sa arate ca zona euro va rezolva criza datoriilor suverane, cu mijloace adecvate gravitatii situatiei", a spus el intr-o scurta declaratie.

Oficialul CE a mai aratat ca le va scrie sefilor de stat din zona euro pentru a ii indemna sa puna in aplicare masurile adoptate la summitul care a avut loc in urma cu aproape doua saptamani.

"Implementarea anumitor masuri va necesita actiuni din partea parlamentelor nationale. Ii indemn pe sefii de stat si de guvern sa se asigure ca aceste decizii vor fi luate fara intarziere", a declarat Jose Manuel Barroso.

Tensiunile din Italia si Spania au provocat din nou agitatie in zona euro, la mai putin de doua saptamani de la summitul care a avut drept scop prevenirea contagiunii crizei datoriilor.

"Tensiunile observate pe pietele financiare sunt o preocupare majora. Aceste evolutii sunt in mod evident nejustificate din punctul de vedere al fundamentelor economice ale celor doua state si a eforturilor facute pe partea fiscala", a spus Barroso. El a recunoscut ca aceste tensiuni reflecta temerile in crestere in randul investitorilor cu privire la capacitatea zonei euro de a raspunde crizei.