Banca Centrala Europeana a mentinut dobanda de politica monetara la 1,50%, aceasta masura fiind anticipata de analisti, potrivit AFP. Pietele si analistii asteapta insa date suplimentare cu privire la criza datoriilor suverane de la Jean-Claude Trichet, care va sustine o conferinta de presa la ora 12:30 GMT.

In conditiile tensiunilor in crestere in Italia si Spania, investitorii vor cauta indicii in discursul lui Trichet privind o posibila reluare a programului de cumparare de obligatiuni de pe piata secumdara de catre BCE.

BCE ar trebui sa "ia mai multe masuri pentru oprirea speculatorilor, prin achzitia de bunuri si actiuni concertate cu alte banci centrale (...) sau sa trimita un mesaj ca astfel de lucruri nu mai pot continua", a declarat Angel de Molina Rodriguez, analist la Tressis.

Totodata, Nuria Alvarez, analist la casa de brokeraj spaniola Renta 4, este de parere ca BCE ar trebui sa cumpere obligatiuni emise de tarile cu probleme, insa institutia nu a cumparat nimic din luna martie, ceea ce este de neinteles in opinia sa.

BCE a majorat in luna iulie dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 1,25% la 1,50%.