Banca Centrala Europeana procedeaza la cumparari de obligatiuni de stat pe piata, in momentul in care are loc conferinta de presa a presedintelui BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat, pentru AFP, o sursa din cadrul unei mari banci.

"Traderii confirma. BCE este pe piata in acest moment", a declarat sursa citata. Trichet a lasat sa se inteleaga ca institutia pe care o conduce a reluat sau este pe punctul de a relua cumpararile de obligatiuni de stat ale tarilor din Zona Euro pe piate.

"Nu as fi surprins daca ceva se va intampla inainte de finele acestei conferinte de presa", a spus el, intrebat despre programul de rascumparare a titulurilor de stat, intrerupt in urma cu peste patru luni.

Consiliul guvernatorilor BCE a decis "cu o majoritate zdrobitoare" sa procedeze la noi cumparari, a precizat Trichet.

Anterior, el afirmase ca "nu a spus niciodata" ca acest program a fost "intrerupt", desi BCE nu il mai folosise de peste patru luni.

Amploarea acestei interventii va putea fi cunoscuta cel mai devreme luni, in conditiile in care banca nu comunicat decat o data pe saptamana in legatura cu acest subiect.

La ora 15,20 (13,20 GMT), la putin timp dupa declaratiile lui Trichet, randamentul pentru obligatiunile Italiei pe zece ani a scazut la 6,011% (fata de 6,076% la inchiderea de miercuri) iar cel pentru titlurile spaniole la 6,147%, fata de 6,231%.

Randamentele Portugaliei scadeau la 10,900% (fata de 10,909%) iar cele pentru Irlanda la 10,362% (fata de 10,410%).

Deocamdata nu se stie pentru ce tari a recurs BCE la cumparari de obligatiuni.